LFG.HU

HammerTimeCafe
Szügyi Gábor
novella

- Csak időt kérek, semmi mást! Annyi, de annyi dolgom van…!
- Jól hallottam, valaki időt kért?
- ??? Maga meg kicsoda és mit akar?
- Á, szóval Önnek kevés az ideje! Hallott már az Időbankról? Én az üzletkötőjük vagyok. Úgyhogy ha netalán Önnek időre van szüksége, akkor pont időben találkoztunk. Mégis, mennyi időt szeretne? Annyit, amennyire szüksége van, vagy egy kicsit pihenni is szeretne? Úgy érzi, hogy ideje lenne megváltoztatni az életét? Összetorlódtak a dolgai? Jól esne egy hét plusz napi huszonnégy óra?
- Már megbocsásson, de nekem erre…
- Nincs ideje? Hm. Rendben van, kap a rendelkezésemre álló keretből… mondjuk két órát. Mit akar elintézni?
- Miről beszél?
- Mi a legsürgősebb tennivalója a mai nap folyamán? Most hova igyekszik?
- A postán kell lennem fél óra múlva…
-Vagyis most; ugye így érti?
- Huh,… hát ez… döbbenetes! Na árulja el, hogy csinálta, mi a trükk?
- Trükk az nincs. Elég ha az órájára néz. Most kivételesen van ideje egy normális tempójú étkezésre is. De az Időbank szolgáltatása is ketyeg, úgyhogy javaslom, használja ki a még rendelkezésére álló ajándék időt!
- Hát… hogy is működik ez az Időbank?
- Nos, kiváló tudósaink kifejlesztettek egy rendszert, melynek a működésével képesek vagyunk befolyásolni az időt. Mára odáig jutottunk, hogy a rendszer hatását irányítani tudjuk a tér egy meghatározott pontjára. Normális esetben ez a kutatás rengeteg időt emésztene fel, de mióta az áttörés megtörtént, a mi kis vállalkozásunk fúzionál. Innentől kezdve megszűnt nálunk a munkaidő; a munka folyik, az idő nem. Ezért választotta cégünk a forgó homokórát emblémának. Most, hogy legyőztük a kezdeti bizalmatlanságot, az ügyfelek mérhetetlen tömegével kell foglalkoznunk, de munkatársainknak, mondanom se kell, ez nem okoz nehézséget.
- De mondja csak, ha olyan sok ügyfelük van, hogyhogy nem hallottam még Önökről?
- A válasz igen egyszerű és kézenfekvő. Ahogy egy hagyományos pénzintézetnél, úgy az Időbanknál is a számlák egyenlegei csak a tulajdonos számára hozzáférhetőek. Aki pedig felismeri, hogy mekkora előnyre tett szert embertársaihoz képest, az nem igyekszik másokat informálni róla. Ami a médiát illeti; nem foglalkozunk vele. Tudja, az idő nekünk dolgozik. De visszatérve; nem csak saját maga számára veheti igénybe ezt a kedvezményt, hanem olyasvalakinek is ajándékozhatja, aki fontos Önnek. Vannak csoportos- és társkártyáink is. Képzelheti, hány család él ezzel a lehetőséggel! Nem egy esetben kapnak tőlünk még egy utolsó esélyt. Ügyfeleink különböző okokból keresnek fel minket. Van, akinek éppen összecsapnak a feje felett a hullámok, mert túlvállalta magát munkával, van, aki csak úgy szeretne távol lenni otthonról pár órát, hogy az ne tűnjék fel senkinek. Az igények különbözőek. Egy a közös: ahogy az ügyfeleink egyre tudatosabban használják fel az ajándék időt, úgy válik az életük egyre kényelmesebbé és élhetőbbé.
Olyan elérhetetlennek tűnő álmok is valósággá válhatnak, amit az ember addig már a rágondolás pillanatában elutasított, mert a józan eszével kizárta egyből a lehetséges lehetőségek sorából. Mi megadjuk a lehetőséget arra, hogy Ön álmodjon és képes legyen a megvalósításra is. Ha tőkét kíván felhalmozni, több ideje lesz rá, mint a szüleinek szépapákig visszamenőleg. Közben természetesen mindenre jut ideje, ami miatt érdemes élni! Történelmi folyamatokba kíván beleavatkozni? Lehetséges, hiszen gondoljon csak bele! Hányszor összpontosult már sorsdöntő hatalom meghatározott pillanatban egy ember kezében! Nem Ön lenne az első! Olyan fokú szabadságot kap tőlünk, amivel csak az olymposzi istenek rendelkeznek.
Valóban örökké fiatal akar maradni? Nincsen akadálya! Legyen az ügyfelünk, és ha kell, mától nem öregszik tovább, de képes a dolgai további irányítására, tud hatni a környezetére, arra a világra, amiben él! Az ár igen csekély azokhoz az ésszel még fel nem fogható, de rövidesen kézzelfogható előnyökhöz képest, amik csak arra várnak, hogy Ön felfedezze és kihasználja őket. Az ár nem több, mint az Ön lelke, tisztelt uram, aminek a ránk való átruházását elegendő ellentételezésnek vesszük. Remélem, kedvére való volt az ebéd és ez a könnyű kis beszélgetés abba az irányba terelte Önt, hogy a saját akaratából befáradjon hozzánk és aláírja a szerződésünket. Tessék, itt a névjegyem, itt bármikor megtalál. Tudja, én ráérek.

Javaslom, hogy élvezze ki a még hátralévő ajándék fél óra lehetséges előnyeit, lazítson, dőljön hátra a székben és hagyja, hogy a napsugarak melengessék! Lélegezzen mélyeket! Most megteheti. Fél óra múlva Ön újra a darálóban lesz, de addig kapcsoljon ki egy kicsit és… keressen meg minket, ha lesz rá egy kis ideje!


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához