LFG.HU

Times
hírek

(a “The Times” cikke alapján)

Bár az idei irodalmi Nobel-díj nyertesének kihirdetése még odébb van, már érkeznek a jelölések az idei díjazásra. Az amerikai National Pen Club borítékjában két név is szerepel: a humor fantasy egyik nagy alakja Terry Pratchett és az amerikai sci-fi, fantasy író Neil Gaiman.

Az ajánlás mellé csatolt indoklás kiemeli, hogy Pratchett történetei humoros, szatirikus beállítottságával világít rá társadalmunk mind pozitív, mind negatív értékrendjére és bár nem szokványos a stílus, de a fiatal nemzedék számára érthető és felismerhető a követendő értékrend. Paraboláit párhuzamba hozták Salinger és Hemingway egyes műveivel.
Gaiman esetén azt a szürrealizmust tartják eredetinek és tanulságosnak, ahogy szellemi utazásait megfogja és a valószerűtlen elemekből kortársaira visszavetíthető példát állít. Külön kiemelik 2002-ben Hugo-, Locus-, Bram Stoker- és Nebula díjas könyvét az “Amerikai istenek”-et.

A hírben azonban nem is ez a meglepő, hanem az, hogy egyes szakértők szerint, igen nagy esélyük van a Nobel-díj elnyerésére. Mint tudott, Pratchett-et már jelölték a díjra 2000-ben, de akkor nem őt választották. Tovább növeli esélyüket az a tény, hogy az elmúlt években egyre több bírálat érte a díjkiosztókat, miszerint csak emberi tragédiáról, valódi élményen alapuló műveket értékelnek és a valóban teljesen kitalált alkotások eleve esélytelenek. Ezzel, a bizottság egyes tagjai is egyetértettek különböző fórumokon. Szerintük eljött már az ideje, hogy olyan alkotók is megkapják a kitüntetést, akik csak a fantáziájukra támaszkodnak alkotás közben.

Természetesen a másik oldalt is megszólaltatták azután, hogy kiszivárgott a jelölés. Véleményük szerint a fantasy, illetve a sci-fi jellemzően a szórakoztatás műfaja és nem hordoz olyan tapasztalati mondanivalót, amit az emberiség elé lehetne állítani, mint tükröt, melyben megláthatná sajátmagát. Az irodalmi Nobel-díj lényege -idézik a bizottság egyik alelnökét a The Times-ban -, hogy felhívja a figyelmet azokra az írókra, művekre melyek az emberiség szellemi, társadalmi és egyéni ellentmondásaira és ezáltal problémáira hívja fel a figyelmet.
Hogy a két táborból kinek lesz végül igaza? Az a cikk szerint szeptember végén, október elején derül ki a díjazott(ak) nevének kihírdetésekor.


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához