LFG.HU

Herbie
ismertetőCimkek

A Gothika az a kivételes eset, mikor a címadásért az alkotók felmenőit emlegethetjük, nem a magyar forgalmazót. Bár a film valóban kísértethistória, ezzel véget is ér a “gótika”, mint történeti és hangulati stílusjegyek szerepe a történetben. Mindazonáltal a film megkísérli alaposan felborzolni az idegeinket egy sejtelmes, ijesztgetős mozi erejéig.

Miranda Grey (Halle Berry) pszichiáter egy bűnügyi elmeorvosi klinikán. Egy tipikus sötét és végzetteljes (valamint esős) éjszakán majdnem elüt egy jelenést a kihalt úton, aztán hirtelen arra tér magához, hogy ápolt a saját, közveszélyes bűnözőknek fenntartott klinikáján. Úgy tűnik, egy fejszével lemészárolta férjét, aki mellesleg a klinika igazgatója, és most zavarodottan botorkál egykori ápoltjai között, és egykori kollégái, akiket megrendített szörnyű tette, természetesen “segíteni” próbálnak. Valaki, egy lány kísértete, nyilvánvalóan üzenni akar valamit Mirandának, és rendes kísértethez méltóan persze képtelen nem rébuszokban kommunikálni.

A forgatókönyv kiaknázza a történetben rejlő összes klisét (fordult a kocka, kiben bízhatsz meg, kinek vannak Sötét Titkai stb.), drámában és feszültségben felsorakoztatja a Best of Hitchcock eszköztárat, tehát aki már ismeri a mester és követői hasonló történeteit, minden különösebb nehézség nélkül rájöhet, merre fog haladni és nagyjából hova lyukad ki a történet, bár valószínűbb, hogy a műfaj ismerői gondolatban túlkombinálják majd a fordulatokat, és csak azoknak okozhat komolyabb meglepetést a film, akik nem jönnének rá, ki a gyilkos egy Columbo epizódban.

Azt azonban meg kell hagyni, hogy ehhez képest a film képi világa igen dögös, és amíg felépíti a történetét, hangulatos atmoszférát teremt. Külön örvendetes, hogy a látványt nem pazar díszletekkel, hanem fiatalos fényképezéssel és vágásokkal, ügyes fényekkel varázsolja elénk a film. Ez persze nem meglepő, ha tudjuk, hogy Matthieu Kassowitz előző rendezése a négy évvel ezelőtti sikeres thriller, a Bíbor folyók volt, amely szintén a látvány által megteremtett feszült légkörével hódított.

Kassowitz ezúttal kommerszebb történettel, és ismertebb nevekkel igyekszik érdekesebbé tenni a kísértethistóriát, de valahogy nem az igazi a dolog, ugyanis néhány karakter olyan kicsi, komoly színészi játékot nem igénylő, vagy a történet szempontjából mellékes szerephez jut, hogy azt igazából bárki ismeretlen arc képes lenne eljátszani. Ezt Hollywoodban az erőforrások bűnös pazarlásának tartják.

Gothika; 2003.
gyártó: Warner/Columbia
forgalmazó: Intercom
bemutató: 2004. április 8.
rendezte: Matthieu Kassowitz
forgatókönyv: Sebastian Gutierrez
fényképezte: Matthew Libatique
zene: John Ottoman
98 perc

szereplők:
Miranda Grey — Halle Berry
Pete Graham — Robert Downey Jr.
Douglas Grey — Charles S. Dutton
Chloe Sava — Penélope Cruz
Ryan sheriff — John Carroll Lynch
Phil Parsons — Bernard Hill

A több sebből vérző, logikailag széteső sztorit tehát még a színészi játék sem feledteti, így nem marad más, ami élvezhetővé, és igazi ijesztgetős horrorrá teszi a filmet, mint az ügyesen bűvészkedő rendezés. Amint ugyanis keletkezne némi üresjárat a történetben – sajnos a film utolsó harmadára ez egyre többször bekövetkezik -, a néző elkezd gondolkozni, és olyan kérdéseket tesz föl, mint: ugyan miért ápolják a saját (speciális) klinikáján a pszichiátert? Ugyan miért ilyen körmönfont a gyilkosság? Ha ilyen hatalommal bír egy kísértet, segítségre sem lenne szüksége. Miért nem üzen konkrétabban a lány? Persze, az efféle kérdéseket a műfaj sajátosságaiból adódóan illik felfüggeszteni, és Kassowitz valóban remek munkát végez, hogy gyanakvásunkat és hitetlenségünket elaltassa, de az ígéretes felvezetés után a fordulatokra érzékenyebb nézők fokozatosan kénytelenek lesznek lejjebb hangolni elvárásaikat.

Az eredmény azonban még így is megér egy estét, különösen azok számára, akik szeretik, ha ijesztgetik és borzongatják őket, ebben a tekintetben pedig Kassowitz már a második rendezésével igazolja, hogy ügyes kezű, éles szemű művelője a szakmának.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.nezoter.hu]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához