LFG.HU

Stoki
hírekCimkek

Lectori salutem!

Vagy inkább: “Scriptori salutem!” – hiszen a “Legendák és Enigmák” hosszú története során most először olyan antológia szerkesztése jutott finisébe, amelyet olvasók, a M.A.G.U.S. és Ynev rajongói töltöttek meg tartalommal.

A “Crantai Örökség” novellapályázatra mintegy félszáz pályamű érkezett, ezért igazán nem volt könnyű dolga a szerkesztőkből, empirikus olvasókból és Ynev-szakértőkből álló “zsűrinek” – ezúton is köszönöm mérhetetlenül hasznos segítségüket.
A mennyiség mellett olykor a minőség is kellemes meglepetésként ért bennünket. Ez eleinte komoly fejtörést jelentett, hiszen értékes írások maradtak volna ki, ha nem növeljük meg az eredetileg tervezet 10-es novellakeretet.
Végül (a prológust is ide értve) 13 novellával kezdetét vehette az érdemi lektori-szerkesztői munka – bízunk abban, hogy ez szerencsés számnak bizonyul.

A pályaműveket öt kategóriába soroltuk, amelyek közül hármat egy-egy Yneven ismert nemesfém nevével (Lunír, Mithrill, Abbit) illettünk – hitünk szerint e kategóriák képviselői mind megtalálhatják a megfelelő közlési formát írásaiknak, noha csak egyikük, a Lunír fokozat takar megjelenési lehetőséget a “Crantológiában”.
További kategóriát képeznek azok az írások, amelyek jelenlegi formájukban egyik kategóriát sem érték el, valamint a pályázatból objektív okok miatt kizárt novellák.
A kategóriák pontos kifejtését, illetve a pályaművek besorolását az alábbiakban olvashatjátok.
A pályázók természetesen E-mailben is értesítést, részletes értékelést kapnak.

LUNÍR:

A “crantai tizenhármak”, avagy a legjobb pályaművek, amelyek kiérdemelték a helyet a novelláskötetben. A szerkesztők napokon belül felveszik a kapcsolatot a szerzőkkel, hogy megbeszéljék velük az együttműködést, esetleges további csiszolásokat.
Szívből gratulálunk a befutóknak!

/LUNÍR novellák (abc-rendben): Alkonyat, Crantai örökség (A Felfedezés…), Crantai örökség (Arany és méz / Homok és por), Ébredés, Fehér Orchidea, Hófehér alkony, Idegen Alcarában, Időtlen időkön, Istentelenek, Maklele oroszlánjai, Szerteszórt szilánkok, Törött tükrök, Végtelen tegnap/

MITHRILL:
E novellák hajszálnyival maradtak le a megjelenési lehetőségről, szerzőikre mint ígéretes tehetségekre tekintünk. Ezeknél az írásoknál az eredetiség, hangulat, stílus vagy világhűség valamely követelményében olyan hiányosságokat tapasztaltunk, amelyek miatt nem kerülhettek be a legjobbak közé.
Mivel értékes kifejezetten jó novellákról van szó, melyek (esetleges hangulati / világhűségi korrekciók után) hasznos és élvezetes krónikái lehetnek a közösen épített Ynevnek, javasoljuk a szerzőknek, hogy az Inomi részéről hivatalosnak tekintett kiadványokban (Átjáró, illetve a később megjelenő Satralis) próbálkozzanak műveikkel.
Az Inomi kiadó természetesen e novellák netes és egyéb fanzine-okban történő publikálását is szívből támogatja.

/MITHRILL novellák: Gilron haragja, Idegen sors, Különbéke, Nap előtt nap, éj előtt éj, Néma sereg, Örökség, Tilalmas tűztekercsek, A zarándok/

ABBIT:
Ezen kategória szerzői is tehetséget csillantanak meg, a legtöbb írást (jelentős szerkesztői munkával) alkalmassá tehettük volna a megjelenésre – csak éppen volt számos, az értékelők által jobbnak ítélt pályamű is. Ettől függetlenül – elismerve a novellák értékeit – a kiadó áldását adja a nagyobb netes orgánumokban történő közlésre, ahol a szerző feltüntetheti, hogy írása Abbit fokozatot ért el a novellapályázaton.
Hivatalosnak szánt kiadványban azonban, ezen formájukban nem adhatunk helyet ilyen – többnyire erős világhűségi / hangulati problémákkal küszködő illetve stílusukban kifejezetten “kockacsörgős” jellegű – írásoknak.

/ABBIT novellák: Arany és dicsőség, Álmok, A bosszú hajnala, Crantai építők, Crantai mesék, Crantai örökség (A viharos tenger…), Egyedül, Elfeledett idők romjain, Az istenek földje, Iwola, Jégálom, Keresztutak, A lobogók árnyékában, Meloran, Sivatagi rózsa, Sors és végzet, A szomj, A vér sosem válik vízzé, Visszafelé járni az úton/

FUTOTTAK MÉG:
A M.A.G.U.S. név kötelez.
Ezek az írások az elvárt alapvető normáknak sem tudtak megfelelni stílusuk, helyesírásuk vagy az Ynev – hűség teljes hiánya miatt. Közlésüket a kiadó semmilyen formában nem támogatja.

/FUTOTTAK MÉG: Argos Bel Vertigo, Az első kit…hívtak, Az emlékek vihara, Gilma, Az unikornis vére/

A PÁLYÁZATBÓL KIZÁRT ÍRÁSOK:
A kategória pályaművei valamilyen objektív okból (műfaj, terjedelem, határidő) nem feleltek meg a pályázat kiírásának.
A kizárt írások közül merészségéért és színvonaláért a kiadó felajánl egy Inomi-könyvcsomagot Az Elveszettek Kapuja című komédia szerzőjének.

/KIZÁRT ÍRÁSOK:
Áldozatok (a szerző nem felel meg a kiírási követelményeknek),
Az Elveszettek Kapuja (színdarab, nincs helye egy antológiában),
Teknőcfésű (regény terjedelmű),
Viharkrónika (túl későn érkezett)/

A minden résztvevőnek köszönöm, hogy időt és energiát szánt a pályázatra. Az antológiába be nem került írások szerzőinek további kitartást és gyakorlást javaslunk.
Zárszóként szeretném tolmácsolni magam és munkatársaim a pályaművek nagy száma és általánosságban magas színvonala felett érzett örömét.
Számunkra csak most kezdődik az igazi munka, melynek további mérföldköveiről természetesen Celsiorral együtt hírt adunk majd.

Tisztelettel,

Stöki
(szerkesztő)


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához