LFG.HU

violator
ismertetőCimkek

Ha máshonnan nem, különböző hollywoodi produkciók kapcsán ismerős lehet P. K. Dick neve, bár léteznek olyan vélemények, miszerint a mostani film dömping hatékonyan kasztrálja a szerző felforgató műveit.

Magyarországon nem kell zavartatnunk magunkat nagyon eme probléma miatt; a szerző életművének egy jó része egyelőre teljesen ismeretlen az olvasóközönség előtt. Az Agave kiadó úgy döntött, folytatja a Galaktika által megkezdett, majd a Valhalla Páholy által folytatott sort, és Dick művek kiadására adja a fejét, mégpedig a szakmai és morális mélyponton leledző magyar SF könyvkiadásban megdöbbentően magas színvonalon.
A Palmer Eldricht három stigmája egyike Dick legjobban sikerült munkáinak, amely előrevetíti az öt évvel később, a szerző amfetamin-függőségének kulminálásakor íródott Ubik (1969) tébolyult zsenialitását. A szöveg jól ismert sci-fi sablonokból építkezik, ám ezeket igencsak hatékonyan forgatja fel.

A Föld lassan lakhatatlanná válik, az emberi faj előtt két út áll: az igencsak barátságtalan Mars lakhatóvá tétele, hova kényszer-kolonistákat küldenek; avagy az alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez, a gyorsított evolució. A Mars telepesei egy halluginocén által létrehozott virtuális világba menekülnek az unalom és a kietlenség elől. A piacon új szer jelenik meg, a multimilliomos Palmer hatékonyabb drogot dob be; ám talán Palmer egy földönkívüli invázió eszköze, avagy talán maga a megváltó, és talán az egész világ egy Palmer – avagy a magát Palmernek kiadó entitás – által létrehozott szimuláció.

A cyberpunk szimbolikus alakja, William Gibson egyszer azt mondta, hogy nincs szükséged Dickre, ha Pynchont olvasol. Megfordítva az állítást mondhatjuk: az olvasó megtalálja Pynchon felforgató erejét P. K. Dick szövegeiben. Sőt.

Philipp K. Dick: Palmer Eldricht három stigmája. Agave, Bp., 2003

Forrás: http://hok.btk.pte.hu/defacto.htm


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.