LFG.HU

Drazsé
ismertetőCimkek

forrás: Chaos Ultra

Mielõtt hozzámkerült volna ez a kiadvány, láttam már angol kiadásban, és pár hete (talán már hónapja is megvan) megjelent magyarul is. Engem ugyan különösen nem érdekel a Forgotten Realms (túl sablonos és egyszerû az én lelkivilágomnak), de a kiegészítõt áttanulmányozva érdekes dolgokat találtam.
Azt írtam, kiegészítõ, mivel ez tényleg az; az új D&D-re jellemzõ módon a borító a Szörnyek könyvére hasonlít, csak néhány elemet lehagytak róla, és a középsõ lefordított ötszögben nem egy szem kacsint az olvasóra, hanem egy agyaras randaság. Külön jó, hogy a borító megmaradt a hajlékonyfedeles, vastagpapíros megoldásnál, és a belseje – figyelem – teljesen színes! A belül használt papír, grafikák, és a könyv felépítése ismerõs lehet a Szörnyek könyvébõl. Gyanítom, hogy az összes szörnyes kiegészítõ hasonlóképp fog kinézni, mint ahogy a különbözõ kasztok könyvei is.
A könyvet James Wyatt és Rob Heinsoo írták, akiknek szerintem a Forgotten Realms-hez lehet különösebb köze, lévén csak a Játékosok könyvében és Kalandmesterek könyvében találtam meg elõbbi nevét – õ is a stáblista legvégén foglal megtisztelõ helyet. [*]

A könyv elég jó fordítással bír, és a Szörnyek könyvéhez van igazítva, ami külön jó. Ha jól emlékszem, a karakterek kiegészítõinél voltak nagyon durva félrefordítások (pl. egy varázslat más néven szerepelt a kiegészítõben, mint az alapkönyvben), amihez hasonlót itt egyátalán nem találtam. Aztán lehet hogy itt is van ilyen, csak nem kerestem eléggé.
Nem egy vékony kiadványról van szó egyébként, hiszen az oldalszámozás 104-nél ér véget, és egész jól megtöltötték a füzetkét a szerzõk. Minden teljesen olyan, mintha a Szörnyek könyvét lapozgatnám, a második oldalon tartalomjegyzék, majd a már látott Bevezetõ és a bestiák leírásainak értelmezéséhez szükséges magyarázó szövegek következnek, egészen a 12. oldalig.
A rondaságokról szóló irományok és képek a 12. oldaltól a 94. oldalig sorakoznak, és vannak köztük kifejezetten érdekes darabok, amelyek még az én elborult fantáziámat is megmozgatták.
Látszik, hogy a Planescape-t tényleg teljesen a D&D3-ba olvasztották, hiszen rögtön a 14. oldalon az abishai-ok leírása jön, ami kibõvült két új alfajjal. Sajnos lapozás után egy kicsit elment a kedvem ezektõl a szörnyektõl, hiszen a rajz a legkevésbé sem tükrözi azt az abishai-kinézetet, amit én, és még párezer játékos látott a Tormentben.
Vannak új beholderek is, és ELÉG durvák lettek, különösen a beholder mágus, ami egy kicsit talán már sok… mindenesetre a szemgolyó a maga 20 centis átmérõjével érdekes, és különösen mókás darab lehet. (Akár famulusként is, hehehe.)
Érkezett két új démon, de ezek nem sok vizet zavarnak, hiszen közvetlenül utánuk jön egy brutális mutáció, a draegloth. Õ egy félig drow, félig démon csemete. Hát, sok sikert.
Van egy-két új gólem is, a különbözõ drágakövekrõl elnevezettek, és Thay varázslóinak góleme is. Igazi ritkaságok, az ilyet inkább múzeumban kellene tárolni, mint XP-éhes kalandozók elé vetni prédaként.
AD&D-ben az egyik kedvencem volt a kaparászó, ami egy megelevenített, csuklóból levágott kézfej. Örülök, hogy ismét láthatom.
Kellemes darab a nagyszájú nevû szörnyike is, hat végtagjával, mely egy fejbõl nõtt ki, bár a rajz alapján sajnos inkább nevetséges, mint veszélyes. Közvetlenül mellette van a nishruu, aminek alfaja már pusztán megjelenésével is elnyerte tetszésemet (gömb alakú, ködszerû lény, amiben agyaras szájak, karmok, szemek forgolódnak), de képességei alapján a legjobb fegyver varázshasználók megrendszabályozására.

Természetesen vannak új sárkányok is. Fajtájukat tekintve barna, mélységi, agyar-, árny- és dalsárkány. Igazából nekem a dalsárkány tetszik a legjobban, aki harc közben buzdító énekeket énekel, mint egy bárd. Ez az ötlet már annyira rossz, hogy tetszik…
A továbbiakban érkezik egy sharn névre hallgató agyaras randaság, aminek megalkotásakor a készítõk valószínûleg erõteljes alien-hatás alatt álhattak, lévén a lény feje erõsen hasonlít a kultikus rettenetre. A különbség csupán a nem annyira csontos testfelépítésben, valamint a végtagok számában leledzik – ja, és csórikámnak nincs teste, csak egy hatalmas farka. Meg három feje. Nem rossz, na.
Síkivadékok közül a genasikat és a tieflingeket ismerheti meg az olvasó, elõbbi egy érdekes elementál-féle, utóbbi pedig a síkfertõzöttek, ugye. Genasikból értelemszerûen négy van, míg a tieflingekbõl kettõ, a fey’ri (elf és démon keverék) és a tanarukk (ork és démon, jáj).
Faerûnrõl lévén szó, rengeteg törpefaj van, ezeket csak megemlítem: pajzs törpék, aranytörpék, duergar, sarki törpék, urdunnir, vad törpék.

Még néhány szörny után elkezdõdik a 94. oldalon található függelék, amelyek, hm, igencsak érdekesek. Xvim bestiája különösen nem fogott meg, viszont a crust, amely egy õrült, átkozott élõholt – nagyszerûen kijátszható lehetõségek rejlenek benne. A szellem sablon felülbírálásra kerül, mert Faerûnön máshogy mûködnek a szellemek; a leírás szerint legalábbis. Ugyanez vonatkozik a lichekre is, ám meglepetésre létezik jó lich sablon is, ami egy nagyon-nagyon értékelhetõ ötlet. A likantrópok örülhetnek, mert három új állatka érkezi: denevér, krokodil, cápa. (A krokodil azért elég durva tápokat kap…) A kedvencem mégis a bosszúálló nevû darab, aki egy átkozott élõholt, aki meg akarja ölni azt a személyt, aki õt megölte… ebbõl bizony ki lehet hozni egy egészen érdekes kalandot. A vége a yuan-ti sablon, ami kétféle karaktert takar. Az utolsó oldalon pedig a szörnyek kihívási értékei szerepelnek.
Amiben mégis többet nyújt a kiegészítõ, mintha úgymond “átlagos” kiegészítõ lenne, az a kifejezetten Forgotten Realms-re specializált mivolta. Minden szörny után egy A Birodalmakban címû alfejezet foglalkozik pár mondatban arról, hogy ez a bestia tulajdonképpen mit is keres ebben a könyvben. Külön öröm számomra, hogy alfajokkal együtt húsz fölött van azon szörnyek száma, melyek karakterként is játszhatóak.

Nem igazán tudom eldönteni, hogy ezt a könyvet kinek lehet ajánlani – aki Forgotten Realms-en játszik, az úgyis megveszi, aki nem, az valószínûleg nem. Én viszont mindenképpen azt mondom, hogy érdemes befektetni erre a darabra, mert a magyarul megjelent kiegészítõk között a legjobbak között van. Nem tartom soknak a 3490 Ft-os árat érte, hiszen remek szörnyeket, fajokat, és sablonokat kap a vevõ.
De tényleg.

(Kösz a könyvet, Roll!)

/Drazsé

* [James Wyatt írásai 1996 óta jelennek meg rendszeresen a Dragon-ban és a Dungeon-ban, '98-ban és '99-ben is õt kérték fel az RPGA versenymodulok megírására. Írt egy kiegészítõt a Tribes 8 szerepjátékhoz, és az új 3E D&D szinte minden kiadványában szerepel a neve: többek között a Sword And Fist kiegészítõ egy részét õ írta, a Defenders of the Faith, a Deities and Demigods, a Draconomicon, és a Book of Exalted Deeds társszerzõje, a The Speaker in Dreams és a City of the Spider Queen kalandmodulok írója, a Fiend Folio, a Players Guide to Faerûn és az új Dragonlance Campaign vezetõ tervezõje, a hamarosan megjelenõ Eberron Campaign Settings egyik írója. Weboldala itt található: http://www.aquela.com/roleplaying/.
Rob Heinsoo listája valamivel szerényebb: több tucatnyi kisebb bedolgozói munkák mellett az õ nevéhez (is) fûzõdik a Golden Comeback (Feng Shui kiegészítõ; a szerepjáték és más kiegészítõk fejlesztésében is részt vett), az America Offline (Trinity) és a Nexus: The Infinity City. Néhány írása is megjelent különféle magazinokban. Külön weboldalát nem találtam, az infókat a Pen&Paper (www.pen-paper.net) adatbázisából vettem.
Hát, ennyit róluk... :) /Petrus]


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://member.rpg.hu/cu/]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához