LFG.HU

Rorimack
ismertetőCimkek

“Azt mondják, hogy a Borzasztóban minden holdfogyatkozáskor kikelnek a tojások, s ha egyszer annyian lesznek a szörnyek, hogy elég erősnek érzik magukat a támadásra, ha eljön a Sárkány Gyermekeinek ideje, az sötét korszaka lesz a Földnek, nagy baja az embereknek…”

Sajnos ritka, hogy egy magyar fantasy regény ne a megszokott istállókból, a megszokott kivitelben kerüljön az olvasók elé. Sajnos, mert valódi közönsége bezárta magát a fényesfedelűek önkényes gettójába, s a felsőbb köröknek is szokása befogott orral arrébbtáncolni, ha kiderül, valamiféle mágia keveredett a lapok közé.

Így eshetett meg, hogy A Sárkány ideje szinte visszhang nélkül, elfeledve hever ma is szerteszét az ország könyvesboltjaiban. Igaz, felkerült bizonyos bibliográfiákba, cikkek is születtek róla, csak egyvalami hiányzik: az olvasó-, rajongótábor.

De mi is ez a Sárkány ideje?

Egy színes, ezernyi foltból összevarrt mesetakaró, melyet Horgas Ádám és Béla az igaz történetmondók nyugodt egykedvűségével terít elénk. A kötet, akár csak Belvil Gapor, Szeltagor világának ős-regősének történetei, ezernyi más történetből lett összefonva. A klasszikus népmeséktől kezdve a könyv lapjairól visszaköszön nem csak a Kalevala, és A Gyűrűk Ura, de jelen van az Egri Csillagokon át a Mononoke himén át még több tucat, jól ismert történet is.

És aki attól retteg, hogy a könyv ezek után nem más, mint rosszul összefércelt, felmelegített klisék halmaza, az nem is tévedhetne nagyobbat: a történet ritkán látott természetességgel forr egybe: nem csak hogy a különböző források jelenléte nem zavaró, de az “idegen” szavakat, neveket olvasva is el-el tűnődünk, hogy valójában kitalált elnevezésekkel van-e dolgunk, annyira valóságosak, annyira magyarul vannak.

A történet lényegében két különböző szálon fut, de a fentiek alapján nem hinném, hogy bárkinek is meglepetést okozna, ha tudná, hogy eme szálak össze-összefonódnak, hogy utána újból elváljanak. Batel sol Mauricó felkerekedik, hogy megtalálja a Sárkányt, és születésének, származásának titkát. Nem is lenne több A Sárkány ideje, mint egy modern népmese, a maga legkisebb királyfiával, hacsak… Hacsak mindezzel egyidőben egyik napról a másikra el nem tűnne Tan-batának, az ezerszínű csodavárosnak a folyója. Merthogy bizony a folyó eltűnt, szőrén-szálán, és felkutatására egy elég fura csapat szerveződik. Mindenekelőtt ott van Zariel Marsa, egy igazi merlini figura, valamint Versze Gunte, a tan-batai testőrök kapitánya, két hűséges legényével. Felajánlja szolgálatait a városnak a csöppnyi, ámde igen neves nyomkereső, Arabello, aki az út nagy részét a jószándékú, de a lopással felhagyni nem tudó Szőrős Barnabű pesztrálásával tölti, valamint a két jóbarát, a bolvana Luja és Csompoly, a karsin. S miközben egyre közelebb kerülnek Mauricó ládikájának titkához, valamint az elveszett folyó rejtélyéhez, addig szerte a birodalomban egyre bátrabbak lesznek a Sárkány gyermekei, és végül magát Tan-batát is ostrom alá vonják.

A kötet talán egyetlen hibája, hogy egy idő múltán a szerzők elbizonytalanodnak, hátha nem érti olvasójuk a különféle utalásokat, és néhol bizony elég szájbarágósan és a varázst megtörve magyarázzák túl a dolgokat.

Emiatt lehet az, hogy ha a Sárkány ideje nem is a legjobb, de minden kétséget kizárólag az elmúlt évtized egyik legeredetibb magyar fantasy-története.

S ha mindehhez még hozzávesszük azt, hogy a megjelenéskor még barátságtalan ára mára már a több, mint elfogadható kategóriába süllyedt, akkor csupán csak egy kérdés marad hátra: te miért nem olvastad?

Horgas Ádám, Horgas Béla:
Szeltagor: A Sárkány ideje
Atlantisz Tánc-Színház Alapítvány
1997
720 Ft
ISBN 963 04 8760 8


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.