LFG.HU

HammerTimeCafe
Attila
ismertetőCimkek

Wash: Ja, ha nem tud némi extra kakaót adni a gépházból, hogy kompenzáljuk az átégést, a landolás kissé érdekesnek ígérkezik.
Mal: Definiáld az “érdekeset”.
Wash (nyugodt hangon): “Úristen, úristen, mind meg fogunk halni?”

Nemrég írtam egy ismertetőt a korai véget ért Firefly című tévésorozatról és annak utóéletéről. Aki esetleg kihagyta volna, az megtalálhatja a linket a cikk alján, a többieknek egy gyors összefoglaló: A Firefly egy, többek szerint (pl akinek eddig megmutattam, az mind pozitívan nyilatkozott) rendkívül színvonalasra sikeredett scifi-western sorozat volt, a Buffy és Angel sorozatokat is jegyző Joss Whedon műhelyéből, amelyet a tévécsatorna ostoba hozzáállása (össze-vissza sorrendben, más-más időszeletben leadott epizódok, a reklám szinte teljes hiánya) tizennégy rész után kivégzett. A rajongói nyomás hatására egy évvel később megjelent DVD-n is a sorozat, amely nem várt sikert aratott, aminek hatására egyre valószínűbbé vált egy Firefly mozifilm elkészítése…

Azóta történt pár dolog, és nem tudom megállni, hogy ne osszam meg másokkal is a híreket. Mert ezek jó hírek. Nagyon-nagyon jó hírek.

Az első ilyen apróság, hogy a sorozat DVD változata nyert egy Saturn Awardot, amely gondolom egészen jól mutat az Emmy mellett. De nem is ez a lényeg…

A mozifilm projektet ugyanis felkarolta az Universal, és javában folyik az 50 millió dolláros, két és fél órásra tervezett film forgatása, az eredeti főszereplőkkel. Sajnos a sorozatot tulajdonló Fox tévécsatorna nem hajlandó eladni a jogokat, így egy sikeres film után is kevés a remény a sorozat feltámadására. (Bár reménykedem, hogy megjön az eszük és egy filmsiker után nem hagyják veszni a dolgot.) Pozitívum viszont, hogy siker esetén a főszereplők további két folytatásra szerződtek, tehát jó esetben egy komplett Firefly-filmtrilógia várható.

A film sikerességével kapcsolatban óvatos bizakodásra adhatnak okot a szépen gyülekező apró jelek. Az, hogy a színészek lelkesednek a sztorival kapcsolatban, általában nem sokat jelent egy filmnél, de nemrég a híres-hírhedt aintitcoolnews.com is megszerezte a forgatókönyvet, és igencsak pozitívan nyilatkoztak róla. Különösebb poénlelövésekre sem ragadtatták magukat, mindenesetre a kritikájuk számomra kedves pontja az a részlet, amelyben megemlítik, hogy a sorozatot nem ismerő haver a forgatókönyv elolvasása után azonnal ment és megvette a Firefly DVD-t. Annyi azért kideríthető a pletykákból, hogy fontos szerepet játszik majd a történetben a szövetségi kutatóintézetből megszöktetett River és a vele kapcsolatos rejtélyek, és talán Book tiszteletes múltjából is megtudhatunk valamit. Ja, és állítólag láthatjuk majd a Fosztogatókat is.

A hírek szerint a film megjelenése előtt megjelenik egy képregény is, amely a sorozat és a Serenity közt történt eseményekkel foglalkozik (a mozifilm az utolsó epizód után fél évvel fog játszódni), a fireflymovie.com hírei szerint talán egy rajzfilmre is van esély. (Ez utóbbi talán már a félreértés kategória lehet, mindenesetre nem tiltakoznék ellene.) A képregény megjelenését amúgy Joss Whedon is megerősítette a pár napja San Diegoban tartott Comic Con találkozón is. Az előadásról készült hangfelvétel letölthető a fireflyfans.net-ről. Sajnos kissé gyenge minőségű és nehezen érthető pár helyen, de a jelen levő körülbelül 4000 rajongó lelkesedése tisztán hallatszik a felvételen. Nem csoda, hiszen pár jelenetet is levetítettek a készülő filmből.

A rajongók amúgy szinte félelmetesek. Nem elég, hogy anno a sorozat idején saját zsebből fizettek újsághirdetést, hogy népszerűsítsék azt, vagy éppen jótékonysági gyűjtést rendeztek a “firefly rajongók nevében”, vagy a dvd megjelenése után hatékony gerillamarketinggel és adakozással terjesztették, de a rajongói honlapokon olvasható pár szerencsés barnakabátos (így nevezik magukat a sorozat nyomán) beszámolója is, akinek sikerült statisztaként bejutnia a forgatásra is. A beszámolók alapján amúgy kiderül az is, hogy a sokat emlegetett családias stábhangulat sem marketingduma. A színészek valósággal sütkéreznek a lépten-nyomon megnyilvánuló támogatásban – a múltkor például az egyik fórumon köszönték meg a nekik küldött tortát -, némelyikük aktívan fórumozik a rajongói oldalakon, és nagyon úgy tűnik, hogy személyes ügynek tekintve a filmet, beleadnak apait-anyait. Azt hiszem ez a lelkesedés nem mindennapi egy tizennégy epizódot megért sorozatnál és ez jelent valamit.

A végeredmény 2005 elejére várható, és tőlem nagyon szokatlan módon bízom a filmben. Ezt nem ronthatják el.

(A mellékelt képek a forgatásról valók.)

Firefly ismertető: http://lfg.hu/9971/
A film hivatalos honlapja: https://www.uphe.com/movies/serenity
Aintitcoolnews: https://www.aintitcool.com/display.cgi?id=17749
Fireflyfans: http://www.fireflyfans.net/
Jewel Staite interjú a DreamCon-on: http://www.fireflyfans.net/feature.asp?f=58
Statiszták beszámolói a forgatásról: http://www.fireflyfans.net/thread.asp?b=2&t=6210


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához