LFG.HU

BePe
hírekCimkek

Kicsivel több, mint 8 hónap azaz pontosabban 248 nap telt el azóta, hogy egy kicsit nekikeseredve leírtam, hogy milyen nehézségekkel küszködik az oldal.
([Gondolatok a III. RPG.HU Találkozóról és magáról az oldalról])

Egy héttel utána megjelent az oldalon, hogy milyen formában lehet támogatni az RPG.HU-t, ([RPG.HU - Támogatás]) és örömmel vettem észre, hogy néhány ember azért mégis megmozdult, hogy tegyen valamit az oldal érdekében.

Természetesen a rengeteg ígéretből csupán nagyon kevés realizálódott, de ezúton is köszönöm mindenkinek, aki támogatta az új szerver beszerzésére irányuló törekvéseinket.

Bizonyára észrevettétek, hogy az elmúlt 2-3 hónapban már egyre instabilabban üzemelt a szerver, gyakoribbak voltak a napközbeni leállások is, így cselekedni kellett haladéktalanul.

Nos, körülbelül 1 hónapja megvásároltuk az új szervert, egy HP ML350-es konfigurációt.
Ebben benne volt egy dual Xeon-os alaplap, egy 3 GHz-es Xeon processzor, 1.5 Gigabyte memória. Támogatáson kívüli erőforrásból hozzáraktam egy régebbi RAID vezérlőt és 2×36 GB SCSI merevlemezt (tükörbe).
(Ez utóbbi úgy tűnik igen kevés lesz, de hát erre volt hirtelen keret, a következőleg beérkező támogatásokból további merevlemezeket veszünk majd, hogy a Letöltés rovat is teljes méretben visszakerülhessen, illetve kibővülhessen.)

A munka neheze ezután kezdődött. Kivettem 2 hét szabadságot és elkezdtem újratelepíteni a szervert. Ekkor durván 110-120 munkaóra alatt sikerült bekonfigurálnom és átköltöztetnem a fórumrendszert, a felhasználókat, a tagoldalakat, az adatbázisokat és a levelezési listákat, az irc szervert és kb. 70 más, apróbb szolgáltatást.

Most pedig örömmel jelenthetem, hogy már közel 1.5 hete, hogy éles üzembe került az új hardver és egyelőre remekül bírja a nyári, csökkentett terhelést. Hiszek benne, hogy szeptembertől sem fog gondot okozni neki a megnövekedett felhasználószám sem.

Ennek örömére visszakapcsoltam pl. a fórumban a jelenlegi felhasználók listáját is. Ugyan tudom, hogy még mindig nem 100%-os a rendszer, de jó úton haladok, hogy nyár végére minden újra teljes erővel mehessen.

Üröm az örömben, hogy pár hónapja lejárt a kedvezményes szerver-hosting szerződésünk, így ismételten a hosszútávú szerverfenntartás került a költségvetési középpontba. Természetesen továbbra is kilincselek a kiadóknál ill. különböző cégeknél hogy támogassák az oldalt vagy hirdessenek rajta.
A kezdeti biztató ígéretek ellenére egyelőre még sajnos siker nélkül.

De szerencsére most nem a búsulásnak van itt az ideje…

… hanem annak, hogy egy önálló, támogatói oldalon is közzétegyük az adományozók listáját, akik hozzájárultak ahhoz, hogy pl. ezt a cikket is elolvashassátok és remélhetőleg évekre előre megalapozták a szerver stabil technikai hátterét.

Még egyszer hálás köszönet nekik :)


[Támogatók listája]


A szerverbontás fázisai…


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához