LFG.HU

Apokrif
ismertetőCimkek

“A francba, megint meghaltam! Ez az átkozott vámpír erősebb, mint gondoltam. Ráadásul alig maradt valamim a bankban, szinte minden cuccom nálam volt. Most nekiállhatnék koldulni, mint ez a balfék itt mellettem, de mégiscsak dicsőséges harcos vagyok, vagy mi a manó?! Illetve nem is manó, hanem goblin. Láttam erre kószálni párat, azt hiszem, szerzek tőlük némi pénzmagot.

Hogy nincs kardom? Oda se neki! Majd lerúgom őket jól, hogy fájjon nekik! Ha pedig van már annyi pénzem, hogy vegyek rajta egy csákányt meg egy kalapácsot, irány a bánya! Nem is kell sokszor fordulni és máris kész az új páncél meg a fegyver. Agyagot is bányászok, pitéstálakat korongozok majd belőle. Jó sokat, mert még egyszer nem követem el azt a hibát, hogy elemózsia nélkül indulok harcolni.

Lássuk, mi kell még? Liszt és víz, no meg egy kis áfonya, az íze kedvéért. Mert a bosszú úgy jó, ha édes. Reszkess, te vámpír, jövök már!”

A RuneScape alighanem a legjobb online fantasy rpg, amit valaha láttam. Hihetetlen sok lehetőséged van, hogy kiéld szinte mindazt az igényedet, amit szerepjátékkal szemben valaha is támasztottál. Nem csak harcolhatsz (bár erre is bőven van lehetőséged), de horgászhatsz, főzhetsz, bányászhatsz, kovácsolhatsz, kézműveskedhetsz is, amitől elképesztően színes lesz a játék. S ha még ez sem elég, rengeteg küldetést is szerezhetsz, amik garantáltan jó időre lekötik a figyelmedet.

Sőt! Mivel online játékról van szó, rendszerint több száz más játékos karakter lófrál a közeledben, akikkel bármikor leállhatsz diskurálni egy kicsit, akár az időjárásról, akár az aktuális küldetésedről, amiben elakadtál. És nem csak publikus beszélgetésre van lehetőséged: a barátaiddal privát csevegést is folytathatsz, akár akkor is, ha nincs a közeledben, vagy éppen egy párhuzamos univerzumban kalandozik. A játék tehát rendelkezik egy chat funkcióval is – s bár nem ez az elsődleges felhasználási célja, ahhoz képest meglepően jól használható -, annak minden előnyével: beszélgethetsz másokkal, barátságokat köthetsz, és talán – ki tudja? – szerelmek is szövődhetnek.

Az már kiderült, hogy csakis szuperlatívuszokban tudok beszélni a RuneScape-ről, most következzék néhány jó tanács a kezdőknek:

- Lelkiismeretesen csináld végig a játék elején a kiképzést! Figyelmesen olvass el minden információt, tényleg mindegyik hasznos, nélkülük igencsak el leszel veszve, akármennyire is úgy gondoltad, majdcsak sikerül élesben kitapasztalni a játékot. Érdemes néhány cselekvésnek többször is nekifutni: így egyrészt tanulod a kezelőfelület használatát, másrészt tapasztalati pontot kapsz érte, ami ugye sosem árt.

- Nem túl jó taktika egyedül a harci skillek tápolása. A harc nem sok pénzt hoz a konyhára, viszont Montecuccoli óta tudjuk, hogy annál többet emészt fel. Kell az erős páncél, a jó fegyver, márpedig az sokba kerül. Kivéve, ha az ember maga állítja elő. Sőt, a fölösleget el is lehet adni, s a megélhetési kalandozó hamar találja magát abban a helyzetben, hogy inkább bányászati és fegyvergyártó vállalkozást vezet tucatnyi alkalmazottal. (Nem vicc! Magasabb szinten, ha van rá elég pénzed, néha jobban megéri megkérni néhány éhenkórászt, hogy neked bányásszanak.)

- Ha bányászni akarsz, és időd engedi, próbálj inkább délelőtt feljelentkezni! Ilyenkor kevesebben vannak, és könnyebben hozzáférsz a lelőhelyekhez.

- A szörnyek viszonylag helyhez kötöttek, az óriások nem fognak például bemászkálni a városba, de ez nem jelenti azt, hogy ki vannak táblázva a veszélyes helyek! Könnyen előfordulhat, hogy rossz helyen kanyarodsz be, és besétálsz az óriás skorpiók völgyébe. Éppen ezért mindig légy résen, ne kószálj bambán az erdőben, főleg ha ismeretlen helyen jársz, pláne ha kevés az életerőd! Ha túlságosan erős ellenféllel akadsz össze, egyetlen megoldás van – bár ez szinte mindig működik -: fuss, ahogy a lábad bírja! Ha van a közelben egy erősebb kalandozó, és látja, hogy bajban vagy, talán megpróbálja lekötni a szörnyet, amíg sikerül eliszkolnod, de erre ne nagyon számíts! Sokkal valószínűbb hogy röhögve végignézi a dicstelen elhullásod, aztán szépen összeszedi a cuccaidat.

- Amint azt többször hangsúlyoztam, ha ott marad a fogad valamelyik csatában, elveszítesz szinte minden nálad lévő tárgyat is. A legtöbb helyett több-kevesebb munkával szerezhetsz újat, de mi van azokkal, amiket valamelyik küldetés során kaptad, és szükséges annak befejezéséhez? Bevallom, ezt nem teszteltem minden esetre, de úgy tűnik, ezeket is vissza lehet szerezni. Nem feltétlenül azzal kell beszélni, akitől magáról a küldetésről értesültél, inkább azt vedd elő, akitől az elveszett tárgy hozzád jutott! Persze a legbiztosabb megoldás az, ha a dolgokat, amikre épp nincs szükséged, inkább a bankban tartod.

- Vigyázz, mert a játék rendkívül addiktív! Iszonyú könnyen rá lehet kattanni. Ne mondd, hogy nem szóltam előre!

Több nem jut eszembe, úgyhogy nem is maradt más, mint hogy jó szórakozást, kellemes játékot kívánjak. Kalandra fel!


Ha a géped nem túl erős (minimális követelmény: 64M RAM, 300Mz CPU), akkor érdemesebb letölteni a következő gyorsindítót, bezárni minden mást, és csak ezt futtatni. Explorer 6 legyen a gépeden, különben sajnos nem működik.

http://www.runescape.com/aff/miniclip/runescape.exe


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.runescape.com]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához