LFG.HU

Michaleczky Péter
hírekCimkek

Az SF&F Átjáró Magazint kiadó Intelmédia Kft. szeptemberben kényszerű döntést hozott: nem jelenteti meg a magazin 16. számát. A kiadó tervei szerint az Átjáró időszaki kiadványként, könyvárusi terjesztésben él tovább, a megszokott színvonalon tervezzük közölni a külföldi és hazai SF írások legjobbjait. A döntés hátterében az újságárusi terjesztés gondjai állnak, amelyek mostanra financiálisan ellehetetlenítették az Átjáró kéthavonta megjelenő magazinként történő kiadását.

Az Átjáró Magazin kiadását az Intelmédia Kft. a Bolt Kft.-től 2004. januárjában vette át. Azzal a reménnyel indítottuk útnak a magazint, hogy az erőteljes újságárusi terjesztés megalapozza a magazin jövőjét, hozzásegít a példányszám emeléséhez, a tartalom bővítéséhez, extra kiadványok megjelentetéséhez. Mindent bevetettünk a cél érdekében, a lap 16 színes oldallal, emelt példányszámmal jelent meg. A váltást ugyanakkor üzenetnek szántuk a potenciális hirdetők felé is, kiadóként és szerkesztőként arra számítottunk, hogy az alapvetően kommerciális jellegű SF&F piacon megfelelő számú hirdetőt tudunk szerezni.

Szeptemberre azonban bebizonyosodott, hogy a szerkesztők és a kiadó egyik elképzelése sem valósulhat meg. Az újságárusi terjesztés inkább hátráltatta, mint elősegítette a hazai lappiacon kispéldányszámúnak minősülő Átjárót, a hazai SF piac szereplői pedig nem éltek a hirdetés lehetőségével, véleményem szerint a kiadók – eltekintve kevés kivételtől – mindmáig nem ismerték fel a marketing szerepét a könyvkiadásban, vagy éppen financiális okok miatt nem tudnak keretet képezni hirdetésre, marketingre.

Hozzá kell tenni, hogy az Átjáró története során mindvégig nehéz helyzetben volt: egyedüli SF&F magazinként kellett kipróbálnunk a külföldön működőképes recepteket, és minduntalan arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyar SF&F piac képtelen eltartani egy rendszeresen megjelenő magazint.

A 16. szám megjelenése előtt felelős kiadóként úgy láttam, hogy amennyiben kiadjuk a következő számot, és az nem tudja teljesíteni az elvárásokat (és erre jó esélyünk volt), végleg pontot kell tennünk az Átjáró kiadása mögé – financiálisan a magazin lehetetlen helyzetbe került volna. Mivel a könyvárusi vonal meglepően jól teljesített az elmúlt számok esetében, egyetlen épkézláb megoldás látszott: vissza kell térnünk a könyvesboltokba. Ehhez azonban változtatni kell a magazin formátumán és a megjelenési gyakoriságán.

Az Intelmédia Kft. tervei szerint az SF&F Átjáró Magazin könyvárusi terjesztésben, antológiaként folytatja tovább. Hálával tartozunk az előfizetőinknek, akik bizalmat szavaztak a magazinnak, éppen ezért a megjelenő kiadványt, a hátralévő előfizetési periódussal arányban természetesen kézhez kapják.

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak az Átjáró Magazin három éves eddigi történelméhez. Elsősorban előfizetőinknek és olvasóinknak, valamint a szerkesztőknek, akik közös döntés alapján áldozatos munkájukért semmilyen juttatást nem vettek fel. Továbbá köszönet illeti a szerzőket (beleértve a külföldieket is), fordítókat, cikkírókat, kritikusokat, grafikusokat, akik meglehetősen alacsony díjazásért, sok esetben ingyen dolgoztak az Átjárónak, az Átjáróért.

Mint felelős kiadó, mint szerkesztő és mint lapalapító azon dolgozom, hogy az Átjáró igenis részese maradjon a hazai SF&F kínálatnak, antológiaként folytatva létét, mihamarabb, megújulva, továbbra is minőségi írásokat kínáljon az SF&F-et kedvelő magyar olvasóknak.

Üdvözlettel,

Michaleczky Péter


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához