LFG.HU

Rorimack
hírekCimkek

Hát ez van. Vagy, hogy egy másik közhellyel éljek, már megint itt tartunk.

Nem is olyan rég azon vettem észre magam, hogy esszét írok a Changeling: The Dreaming befejezéséről. És most ugyanezt teszem a Dark Ages-szel. A Dark Ages-hez kevesebb hozzáfűznivalóm akad, ami valahol vicces, főleg ha figyelembe vesszük, hogy sokkal többet dolgoztam ezen a játékvonalon.

Hát, kezdjük akkor a nyilvánvaló válaszokkal. Mielőtt még bárki is jajgatásba és fogaknak csikorgásába kezdeni, miszerint a kiadványlistánk négy további Dark Ages címet is tartalmazott (sokkal régebben, mielőtt a Vampire: The Requiem-et kiadtuk volna), elmagyarázom, mit történt. Eredetileg folytatni kívántuk a Dark Ages-t a modern Sötétség világának lezárása után is. A szokásos nyolc kötetet terveztük 2004-re, és már felbéreltük a szerzőket, és a többi…

…és akkor komolyan elgondolkoztunk a dolgon, és úgy döntöttünk, hogy igazából nincs sok értelme folytatni a Dark Ages-t. Igen, 800 évvel a modern WoD előtt járunk, úgyhogy az Ítélet Napjának nincs rá közvetlen hatása. De ugyanabbóla kontinuitásból építkezik, és ezt a vonalat folytatva, gondoltuk mi, csak összezavarjuk az új játékosokat, akik belevetnék magukat az általunk tervezett izgalmas, új világokba, valamint kárára válhat az Ítélet Napjába befektetett munkánknak is.

Ez volt a döntés háttere. Nekem is sokáig tartott, mire beletörődtem; volt néhány könyv amit igazán látni szerettem volna, hogy elkészül. De végül is meg kellett hajolnom a döntéshozók bölcsessége előtt, így hát újból eljött az idő hogy egy általam igazán kedvelt játékvonal végéről írjak egy rövid eszmefuttatást.

Az az igazság, egyébként, hogy a Dark Ages egyáltalán nem befejezetlen. Az öt keménykötésű, karakter-típusokat taglaló alapkönyvvel, a vidékleírásokkal (a legtöbbjük ugyan a vámpírokra épít, de egyéb karakterek számára is ugyanúgy használhatóak), a Right of Princes szerű általánosan használható könyvekkel, és a Dark Ages: Mage Grimoire szerű kiegészítőkkel együtt rengeteg információ és kalandötlet áll a rendelkezésünkre. A játékvonalnak vége, de ez nem jelenti azt, hogy ezzel a Ti játékaitoknak is véget lehet, vagy kell vetni.

Remélem, tovább folytatjátok, és játékban gazdag boldog éveket kívánok nektek!

- Matt McFarland, Dark Ages fejlesztő

Matt elég jól összefoglalta az egészet, de én is hozzátenném a magam két fillérét. Jómagam Dark Ages fejlesztőként érkeztem a White Wolfhoz, átvéve a stafétabotot Richard Dansky több, mint hozzáértő kezeiből, és ragyogó időt töltöttem a játékvonallal. Az esély, hogy újból foglalkozhassak Konstantinápollyal, és irányíthassam a Dark Ages: Vampire átdolgozását karrierem csúcsát jelenti. Mint irodalmi szerkesztő a Dark Ages Klánregényeket is én felügyeltem, és ez is igen kellemes munka volt. Köszönetet szeretnék mondani minden rajongónak, írónak, illusztrátornak, és olvasónak, akik ragaszkodtak a játékhoz, és hozzásegítették, hogy azzá a drágakővé csiszolódjon, amivé lett. Nélkületek ez sohasem sikerült volna. Köszönjük.

A Dark Ages: Fae-vel és a Devil’s Due-val Matt biztosítottja, hogy a játék a csúcson hagyja abba – a Dark Ages kevesebbet nem is érdemelt volna.

- Philippe Boulle, a WW marketingigazgatója és korábbi Dark Ages fejlesztő.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.white-wolf.com/index.php?line=news&articleid=64]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához