LFG.HU

Rorimack
hírekCimkek

Van egy díj, ami több mint fél évszázados történetével a világ egyik legrangosabb díjává vált.

Ő a Nobel-díj. Mindenki ismeri.

S van egy másik díj, melyet ugyanúgy kiosztanak minden évben, ám a világ hiradói legfeljebb csak a bulvár-rovatban emlékeznek meg róla.

Ez az Ig Nobel. Szinte ismeretlen.

Pedig kevés ennél humorosabb díjjal találkozhatunk, és most nem csak a tudományok világáról beszélek.

Mégis, a díjátadási ceremónián megjelennek a díjazottak, és büszkén veszik át a díjukat.

S ennek megvan a maga oka.

Ugyanis az Ig Nobel csak első ránézésre nevetséges. Alapítóinak célja, hogy akik olvasnak róla, legalább másodszorra észrevegyék: ez is tudomány, tudományt így is lehet csinálni. Lehet – és érdemes. Még akkor is, ha nevetnek rajtunk. Sőt, talán akkor a leginkább.

Az idei év díjazottjai:

Az orvosi kategóriában Steven Stack és James Gundlach, “A country zene hatása az öngyilkosságra” c. tanulmányukért.

A fizika kategóra győztese RAmesh Balasubramaniam és Michael Turvey, a hulahop-karika fizikájának leírásáért és megmagyarázásáért.

A közegészségügyi kategória díját az a Jillian Clarke nyerte el, aki azt a jól ismert szabályt vizsgálta tudományosan, mely szerint minden földre hullott étel még felszedhető, és megehető, ha öt másodpercnél kevesebb időt töltött a talajon.

A kémiai díjat a nagybritania-i Coca-Cola Company nyerte el, aki csúcstechnika segítségével olyan palackozott vizet állított elő a Temzéből, melynek forgalmazását be kellett szüntetni, rákkeltő hatása miatt.

A műszaki kategóra nyertese Donald J. Smith és megboldogult édesapja, Frank J. Smith, akiknek sikerült szabadalmaztatniuk a “combover”-t, azt a technikát, amit kopaszodó férfiak alkalmazhatnak a kopaszság eltüntetésére azáltal, hogy saját hajukat úgy fésülik, hogy az fedje a kopasz részeket.

Az irodalmi kategóriában a Kissimmee-i Amerikai Nudista Kutatási Könyvtárat díjazták azért a munkájukért, amit a nudista történelem megőrzése és mindenki által megtekinthetősége érdekében tettek.

A pszichológai dijat Daniel Simons és Christopher Chabris nyerte el, akik “Gorillák a ködünkben” c. tanulmányukkal bebizonyították, hogy ha az ember nagyon összpontosít valamire, akkor még egy gorillajelmezbe öltözött illetőt sem biztos, hogy észrevesz.

A közgazdasági Ig Nobel a Vatikánnak jutott, az imák indiai outsourcing-olásáért.

A béke-Ig-t a japán Inoue Daiszuke nyerte el. Ő a karaokét találta fel, egy forradalmi módszert arra, hogyan legyenek képesek az emberek elviselni egymást.

Végére hagytam a számos tudós között megosztott biológiai Ig Nobelt: ezt azon tudósok kapták, akiknek munkája nyomán megtudhattuk, hogy a herringek valójában szellentéssel kommunikálnak.

A szeptember harmincadikai díjkiosztóról, valamint a díjazottakról további információk találhatóak a díj hivatalos honlapján:


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.improb.com/ig/ig-pastwinners.html#ig2004]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához