LFG.HU

Beka
interjúkCimkek

A szegedi Dáin kiadó közel négy éve adja ki Magyarországon Anne Rice és Tad Williams műveit. Tad Williams Másvilág című science fiction ciklusa második kötetének, A kék tűz folyójának megjelenése apropóján Béka beszélgetett a kiadó vezetőjével.

Kik alapították a Dáin kiadót?
Csukonyi Zoltán és ifj. Kocsárdi László alakították a kiadót 2000. decemberében.

Milyen indíttatásból?
Régi fájdalmunk volt, hogy Anne Rice sorozatát az azt megkezdő kiadó félbehagyta, és mi el akartuk olvasni a folytatásokat magyarul.

Honnan érkeztetek a könyvkiadás felé?
Jómagam tíz éve nyitottam meg a szegedi Csillagvég könyvesboltot (eleddig hét megszűnt konkurenciát túlélve), és azt ma is sikeresen működtetem. Mindketten lassan 15 éves szerepjátékosi tapasztalatokkal bírunk. Én 28 éves vagyok, társam 27, én végzettségemet tekintve művelődésszervező oklevéllel bírok, társam utolsó éves könyvtárszakos egyetemi hallgató Szegeden.

Mindenesetre feltételezem, nem ketten végeztek minden munkát a kiadóban. Hányan és kik dolgoznak még veletek – fordítók, korrektorok, lektorok, tördelők, stb?
Gyakorlatilag, mint kis kiadó, külsősökkel dolgoztatunk, olyan profikkal, akiknek a könyvkészítés több mint hivatás, inkább életforma. Két műfordító dolgozik nekünk, egy tördelőszerkesztő, két lektor, egy grafikus őstehetség, és egy fő mindenes, szerkesztő, menedzser, ügyintéző, ez vagyok én.

A viszonylag gyengének és viszonylag telítettnek nevezhető magyar piacon miért éppen az sf/f lett a fő irányvonal?
Mert én ezekhez értek legjobban és érdeklődésük ezekben a témákban közösek. Baráti társaságunk jó része is a fenti érdeklődésű emberekből áll.

Eddig Anne Rice és Tad Williams műveit kezdtétek el kiadni. Miért éppen ők?
Egyszerűen mert nagyon szeretjük őket. A kiadót alapvetően nem a haszon érdekében szerveztük, (bár középtávon azért szeretnénk egyszer majd nyereségesen működni) azaz egyikőnk sem a könyvkiadás hasznából él, mindketten önálló életet folytatunk. Elhatároztuk hogy megvalósítjuk a régóta dédelgetett álmainkat. Mivel a könyvkiadás nem tartozik a legolcsóbb hobbik közé, és minőségi kompromisszumokat nem vagyunk hajlandóak kötni, ezért így előzetesen Anne Rice és Tad Williams műveit tettük a fókuszba.

Anne Rice esetében az Európa kiadó után, viszont részben a Szukits kiadóval párhuzamosan adtátok ki a könyveket. Egyfelől nem tűnt-e merészségnek folytatni egy olyan szerző műveinek kiadását, akiről egy kiadó, az Európa már “leállt” (azaz nem biztos, hogy megtérülőnek tartotta), másfelől nem lehetett-e attól tartani, hogy a Szukits-csal párhuzamos kiadás túltelíti a piacot? Mik a tapasztalatok, segítette vagy inkább gátolta a párhuzamos megjelenés a könyvek fogyását?
Bár erről a kérdésről a szakmán belül is jelentősen eltérnek a vélemények, én úgy gondolom, hogy a mai rendkívül alacsony példányszámok mellett az, aki megveszi Anne Rice könyvét egy évben, az megvesz kettőt is, ha az tisztességes áron és kivitelben kerül a könyvesboltokba. Tehát inkább az ismertségét növelték a művek az írónak, és ezáltal egyre szélesebb közönséget szólítottak meg, semmint ártottak a könyvek egymásnak.

Az Európa kiadó pedig nagy cég, évente több száz címet adnak ki, nekik a “siker” jóval több eladott könyvet kell hogy jelentsen, mint nekünk, akiket nem szorít a profitkényszer. Ők abbahagyták a sorozatot, nekünk már a nullszaldó is sikernek számít. Ezért is mertünk belevágni.

Anne Rice-szal szemben Tad Williams szinte teljesen ismeretlen volt a magyar olvasók számára, amikor elkezdtétek kiadni a Másvilág sorozatot. Nem vállaltatok túl nagy kockázatot a szerző bevezetésével?
De igen, bár minden új író nagy kockázatot jelent egy kiadónak, de ha csak a kitaposott ösvényeket járnánk, akkor a sokkal csekélyebb piaci súlyunk miatt egyrészt nem tudnánk a nagyokkal versenyben maradni, másrészt ha valaki “belenyúl” más kiadók “háziszerzőibe” akkor komoly konfliktusokkal kell szembenéznie Magyarországon, ahol mindenki ismer mindenkit.

S ha már Tad Williams, miért az általában nehezebben fogyó science fiction, miért nem a valamivel kurrensebb fantasy?
Nem a műfaj miatt választottuk Tad Williams-et másik szerzőnknek, hanem szimplán személyes szimpátia alapján. Műfajilag amúgy is igen nehéz választani a fantasy/sf között, a fantasy-piac ma szerintem igencsak túltelített, heti minimum 2-3 új könyv jelenik meg, itt igencsak nehéz lenne sikeresen megjelenni. A sci-fi piac nehéz helyzetét pedig igencsak jól példázza szegény Átjáró magazin sorsa, vagy a sikertelen, és ezáltal félbehagyott sorozatok, mint a Kim Stanley Robinson Mars sorozata, vagy a Hyperion saga…

A magyarul megjelent Másvilág köteteket lapozgatva meglepődve láttam, hogy az angol kiadásokkal szemben ezek illusztráltak. Miért döntöttetek az illusztrációk mellett?
Megint csak azért mert szeretjük őket. Ifjú titán koromban meghatározó élményt jelentettek a Galaktika illusztrált számai, egyszerűen imádtam őket, másrészt pedig gondolj csak a régi képes illusztrált lexikonokra, vagy Verne Gyula könyveire. Azt gondolom, hogy az illusztráció valaha nagy hagyományokkal rendelkezett nálunk, melyet méltatlanul elfelejtettek. Ezt szerettük volna egy picikét feleleveníteni.

Ki az illusztrátorotok, mit szabad tudni róla?
Illusztrátorunk Horváth Ákos volt, és remélem lesz is, akinek a grafikáit ugyancsak a Galaktikából ismertem, és aki ugyanolyan lelkesedéssel vállalta el a feladatot mint ahogy én kitaláltam. Hatalmas szívességet tett nekünk, mint elfoglalt és igen sikeres üzletember, Győrött vezeti saját reklámstúdióját, és hétvégenként és éjszakánként rajzolta az illusztrációkat, hogy beleférjen az irreálisan rövid határidőkbe.

Mi az oka annak, hogy több kiadványotok is az eredetiekkel szemben két kötetre bontva jelent meg?
Sokan azt gondolják hogy a kiadók azért szedik szét a könyveket, mert így akarnak szert tenni nagyobb bevételre. Persze ilyenre is van több példa, de nálunk az ok más. Amerikában az ember megveszi a puhakötésű könyvet nyolc dollárért, amiért még tán egy órát sem kell dolgoznia. Ennyi becsülete is van a könyvnek, mindegy hogy szétesik, salátává válik, szinte ingyen van. Ha meg akarom tartani, megveszem a kemény kötésűt harminc dollárért, és azt teszem a polcra, a szétolvasott régi meg mehet a kukába. Nálunk ez nem így megy, nekünk úgy kell megcsinálni a könyvet, hogy olvasás után is fel lehessen tenni a polcra. Ha nem akarom, hogy a könyv gerince széttörjön, és darabjaira hulljon, akkor kezelhető méretre kell csökkenteni a terjedelmet, vagy kemény kötésben kell kiadni. Mi kettészedtük a könyvet, ezt az utat választottuk.

Lassan négy éve működik a kiadó. Nem övezi hangos hírverés, nincsenek körülötte botrányok, a saját internetes fórum elég csendes. Mi az oka a hallgatásnak?
Hírverésre nincs pénzünk, értelme se nagyon lenne ilyen kevés kiadvány mellett. Botrány pedig van ezer, csak szét kell nézni, nekünk aztán nem hiányzik egy csöppet sem! Nem vagyunk senkinek sem a szatellitje, nem állunk haragban senkivel, csendben dolgozgatunk, talán ez is egy ok.

Milyen negatív és pozitív tapasztalatokat szereztetek könyvkiadóként az elmúlt négy év során?
Talán meglepő, de az olvasóktól végig szinte kizárólag csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, nagyon jól is esik mindenkinek. Egy csomó levelet, telefont e-mailt kaptunk, rengeteg dicséretet, és építő jellegű kritikákat. Mindig fontosnak tartottuk a visszajelzéseket, ezért is van benne mindig a könyveinkben a posta- és a e-mail címek, meg a telefonszámunk is. A könyvek terjesztéséről pedig pont olyan negatívak a tapasztalataink, mint amilyen pozitívak az olvasóiak. Nagyon kemény leckéket kaptunk, máig nyögjük a következményeket…

Tad Williamsen és Anne Rice-on kívül kiknek a műveiben gondolkodtok még? Tervezitek-e magyar szerzők megjelentetését? Ha igen, science fiction vagy fantasy, esetleg mindkettő? Ha nem, miért?
Egyenlőre nem tervezünk semmilyen más szerzőtől kiadványokat, jópár évre előre megvan, hogy mivel szeretnénk a kiadást folytatni. Nem szeretnénk semmiféle minőségi kompromisszumot kötni, így ami pénzünk van azt mind a két sorozatra költjük.

A közeljövő: mire számíthatunk még 2004 év végén, 2005 elején?
Most szeptember végén jelent meg Anne Rice: Testtolvaj meséje, és Tad Williams: Kék tűz folyója c. könyve, idén ennyire volt erőnk és pénzünk. Jövőre őszre tervezzük A Memnoch a Sátánt, és ha még belefér Tad Williams: A fekete üveghegy című könyvét.

Köszönöm a beszélgetést, és további sikeres munkát kívánok!


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.dain.hu/]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához