LFG.HU

HammerTimeCafe
Pozsgay
ismertetőCimkek

Rengetegen kérték, kértétek tőlem, írjam meg az Ammerúnia-térkép készítésének történetét. Nagy lendülettel rábólintottam a feladatra, nem is sejtve, mennyivel nehezebb megírni egy ilyen cikket, mint arról mesélni, hogyan készült egy festmény, pedig a térkép jóval hosszabb ideig lekötött. Hogy miért érzek így? Egy térképet elkészíteni röviden abból áll, hogy az ember kap egy már elkészült rajzot az írótól, amin már megvan a kontinens formája, mérete, a különböző helyek nevei, és minden egyéb, ami ahhoz kell, hogy tényleg azt a világot ábrázoljam, amit az író elképzelt. Készítés közben folyamatosan konzultáltam Muldoommal, az írói műhely vezetőjével, és azt kell mondjam, a térképet inkább ketten készítettük, csak én fogtam a (digitális)ceruzát.
De elvállaltam, hogy megírom, visszaút nincs…

Egy hideg, koratavaszi reggelen érkezett egy e-mail -ahogy az a modern fantasy térképeknél szokás- és egy ábra Ammerúnia kontinenséről.

Ez volt a kiindulási alap. Bár kaptam szabad kezet néhány részletben, mégis inkább a térkép stílusának kialakítása volt a feladat. Talán nem árulok el nagy titkot, azzal kezdtem a munkát, hogy anyagot gyűjtöttem, mindenféle régi térképekről, próbáltam megfigyelni ezek a stílusjegyeit.
Miután rengeteg képet megnézem, meg kellett terveznem az adatok felépítését, mert egy ilyen jellegű munka esetén számos adatot szükséges elhelyeznem a (tér)képen, és bizony nem árt, ha kiigazodok a különböző layerek -elnézést az ilyen idegen szavakért, néhány sajnos elkerülhetetlen lesz- és feliratok, feliratcsoportok között. Mivel mindjárt két változatban kellett elkészítenem e térképet, fekete-fehérben és színesben, rögtön adta magát, hogy az összes háttérszín egy kattintással lekapcsolható legyen. Külön csoportot állítottam be a feliratoknak, melyekből a végére annyi lett, hogy ezen belül ABC sorrenbe állítva is több alcsoportot hoztam létre kezdőbetűk szerint. A legfelső layercsoport!a különböző kopásoknak, hajtásoknak, koszolódásoknak, pacáknak lett létrehozva.

Természetesen nem minden csoportot hozok létre az elején, sok csoport!esetében csak munka közben derül ki, hogy szükség van rá, de mégis érdemes még a munka kezdetén megtervezni ezeknek az alapjait.
A feladat nagy része kevésbé volt izgalmas, itt nincs mese, meg kell rajzolni a partvidéket, a folyókat, a hegyeket. Készítés közben többször elküldtem a térképet Muldoomnak, aki mindig visszaküldött egy módosított példányt, hogy teljesen egyértelmű legyen, mit szeretne. Egy térkép esetében szóban elmondani a változtatást gyakorlatolag lehetetlen feladat, még egy olyan embertől is, aki ügyesen bánik a szavakkal.

A vonalak rajzolgatásával párhuzamosan próbálgattam a színeket és a különböző módszereket arra, hogyan lesz olyan hatású a kép, amilyen végül is lett, ezt le sem tudom írni, annyi eszközt próbáltam ki a végére, de az egyik legfontosabbnak a vízfesték bizonyult. Hasznosnak bizonyult továbbá a kitöltőminta funkció is, amit a víz jelölésére használt hullám-sraffozásnál használtam úgy, hogy egy teljes képernyős kitöltőmintát csak ott jelenítettem meg, ahol szükség volt rá.
Most jutottam el arra pontra, hogy nem igazán tudom, mit írhatnék még a térkép készítéséről, hiszen az idő innen azzal telt, hogy pontosítottuk a hegyek, folyók és feliratok helyét, felírtuk a városok neveit. Bár ezekkel a módosításokkal ment el a legtöbb idő, azt hiszem nem lenne érdekes olvasmány, hogy ekkor balra toltam a hegyet, majd ismét egy picit jobbra, miközben megváltozott egy síkság neve, majd ismét, azután pedig ismét az eredeti név került a térképre… Talán annyit tudnék elmesélni még, hogy a fekete-fehér változat készítésekor a piros feliratok természetesen akkor is pirosak maradtak, ha lekapcsoltam a színes hátteret a térkép mögül, így azokat utólag módosítottam feketére egy egyszerű telítettség és világosság beállítással. Hát ez lett belőle…

A térkép nagyobb felbontásban elérhető itt:

http://www.ammerunia.hu


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.ammerunia.hu]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához