LFG.HU

bbandi
humorkaCimkek

A SpellCraft koncepciója

A SpellCraft (szigorúan tm nélkül) azoknak a játékosoknak, és mesélőknek való, akik megelégelték a kommersz, megszokott, unalomig ismert varázslatokat, és valami olyannal szeretnék meglepni csapatukat, amiről nem is álmodtak. Rémálmukban sem.

Mert ki az, aki örül, amikor kiderül, hogy a titkos rekeszben talált varázslattal semmi mást nem tud csinálni, csak fennakasztani egy ellenfele látószervét? Vagy ha egy jósmágiáról kiderül, hogy más mágiák hatóidejéről ad információt? Netán ha rámondják a rímvarázst, amitől aztán igazán kiakad, és megszűnik összefüggő mondatokban beszélni?

Az itt leírtak elég általánosak, nem szerettem volna, ha valamely világba teremtődnek csak: ezért van egy olyan részük, ami a jellemzőiket írja le statisztikák nélkül, és van egy ajánlott világ részük, melyben a legjellemzőbbnek tartott környezetet találjátok. A pontos statisztikákat, remélem, a leírás alapján mindenki megcsinálja – ha eljutunk odáig, lehet belőle hivatalosnak tűnő, statisztikákkal kifejtett dolog is.

Tehát ezeket a varázslatokat (később esteleges eszközöket, varázsitalokat, és egyéb idióta borzalmakat) mindazoknak ajánlom, akik időnként szigorúan tm nélkül (tudod melyikben…) szeretnének játszani…

Ja, és a legfontosabb: ez az egész nem zárt világ, mindenki szabadon eleresztheti magát, és kitalálhat újabb, kínzóan eszement vagy vinnyogva röhögtető dolgokat ám…

Bbandi

Szem fennakad…

(célzott, személyre vagy szörnyre ható, megváltoztató/bűvölő varázslat, aggyal kivédhető, nem feltétlen gonosz)
Ajánlott világ: bármi

A varázslat egy igen csúnya, alacsony szintű, de nem kezdőknek való bűvige (AD+D 2. szint), mely semmi másra nem jó, mint viszonylag sokáig fennakasztja a célpont minden látószervét (Nagyjából szint/körig). Ezáltal az illető effektív csak felfelé lát, az előtte lévő dolgokról szinte csak benyomásai lesznek – hacsak nem hajol előre derékban, majdnem földig.

Ez súlyosan érinti minden olyan tevékenységét, amihez látnia kell: majdnem vaknak számít, és mozdulatai (hacsak nem járatos a vakon cselekvésben) csak megérzéseken alapulnak. Ez kihat a varázslásra, és a harcra is, mert akár derékban előre hajolva, akár csak felfelé nézve csinál dolgokat, könnyebb körbevenni, megrohamozni, becélozni, meglepni és egyéb goromba akciókat végrehajtani rajta, míg ő a beszűkült látómezőnek hála, gyengébben védekezik, támad, kerül el, és vesz észre dolgokat. Ez neki mínuszokban, az ellenfélnek pluszokban jelentkezik – főleg látással kapcsolatos próbákban, de olyan próbákban is, amit a lény normál látómezővel szokott csinálni.

Fontos, hogy csak a látószervek érintettek: a lény feje nem fordul semerre, nem tehetetlen, nem lepődik meg automatikusan, és nem lesz kiszolgáltatott. Elvégre emberként sem történik semmi “különös”, ha felfelé nézel sokáig – csak rossz.
Azok a lények, amelyek alternatív módon is jól tájékozódnak (szaglás, hallás) kevésbé érintettek, vagy éppen nincs rájuk hatással, azokra meg egyenesen semmilyen hatással nincs, amelyek nem a látószervükre támaszkodnak (élő érzékelése, parancsokkal irányított lény, asztrális érzékelés, épített eszköz, rezgésérzékelés stb.)

A varázslat mind materiális, mind verbális komponenssel rendelkezik, és ugrabugrálni is kell hozzá. A materiális komponens – ha varázslatokhoz használatos lehet – jellemzően valamely nagy szemű állat darabkája, lehetőleg szeme (béka, bagoly, beholder, óriás zöld szemes-ostoros, egyebek)

Summon Bicikli


(Célozatlan, létrehozó/idéző jellegű, nem ártó mágia, mely – ha nem adott számú személyre hat – valamilyen árnyéktárgyat, vagy fizikai erőt transzformáló hatást hoz létre, ízléstől függően több embernek is.)
Ajánlott világ: cyberbe, modernbe mókás, középkorban inkább anakronisztikus.

A Summon Bicikli az a varázslat, amiben tekerni kell. Valamilyen olyan tárgyat, vagy hatást hoz létre, mely során állandó mozdulatokkal (lehetőleg ne futással, az snassz, legyen mondjuk kurblizás, vagy taposás, vagy malmozás) egyre nagyobb sebességgel lehet haladni, a manőverezést rontva.

Ez a haladás a föld feletti haladást tesz lehetővé, de centikkel: a nagyobb akadályokon vagy gödrökön nem célszerű átmenni, mert abba beleakadunk, és bukás lesz. Így javasolt olyan útszakaszt választani, amit belátunk, és pici kanyarokkal előre tudunk haladni rajta, különben próbálkozhatunk kikerülgetni dolgokat…

Alapvetően a monoton mozgás az első szakaszban (körben stb.) csak mozgás jellegű cselekvést tesz lehetővé, és erős koncentrációt igényel. Érdemes kezdő rituálét megkövetelni (felülsz a bringára), majd egy adott mozdulatsort ismételve a séta sebességet meg lehet kétszerezni. Ha a delikvens tovább “teker”, akkor ez a sebesség ismét szorzódik (1,5-2x), egészen a szinttől, sikerek számától stb. ÉS a tereptől függő maximumig (felfelé nehéz haladni, lefelé könnyű).

A második körtől azonban nagyon lecsökken a kanyarodás lehetősége. Rövid távon 90 fokos elfordulás még lehetséges, egy megfelelő képzettség-vagy tulajdonság próba egyszerű megdobása esetén. Minden, ennél nagyobb fordulás azonban borzasztó nehéz, csak akkor kísérelhető meg biztonságosan, ha a 90 fokos elfordulás után legalább egy körig ()egy darabig, méterben is lehet) haladt az illető. Különben 180 fokig nagyon komoly, 270 fokig brutális, 360 fokra lehetetlen módosítókkal/célszámmal kell dobni. (pl. d20 rendszerben 90 fokig nulla, de kell dobni valami egyszerű próbát, aztán 90 fokonként -9 módosító! Aki 360-at fordul 2 méteren, az ugrik, és profi bringás)

A delikvens megpróbálhat fékezni is, de ezt csak úgy teheti meg, hogy abbahagyja a mozgást (tekerést) – ez esetben egy környit azonnal fékeződik. Minden további tétlenül töltött idő egy kört fékez, de ha valami másba fog az illető, mindenhez a koncentrációt, vagy a kontrollt fent kell tartania (pl. nem fordulhat teljesen meg lőni az íjjal, vagy fegyverrel), különben hatalmasat borul. Ez annyiszor 1 adag sebzést jelent, ahány körig addig gyorsított (gyorsítani tudott.)

Egy jó példa: a mocinkat körbevették csúnya verőlegények, és a frissen szétvert bárból menekülni kéne. Varázslovunk elmondja a Summon Bicikli varázslatot, és elkezd elteperni a helyszínről ezerrel az utcán. Lehet, hogy hülyének lesz nézve, hogy eszeveszetten koncentrálva kurblizik, de legalább száguld mint állat – de befordulni bonyolult, ezt az első falnak vágódás után előzetes fékezéssel tudomásul veszi. Otthon beül a haver felfegyverzett furgonjába, és visszajön hozzánk: mehetünk a mocikért…)

Bizonyos elemek ezt a varázslatot fél lábbal a földet érintő mozgással szerelték, és attól függően, hogy a kezünkkel mit csinálunk, a Summon Gördeszka és Summon Roller változatban terjesztik…

Marha Nagy Pofára Esés

(célzott, agyra ható, bájolás/bűvölés, ill. manipuláció varázslat, mely fizikai hatást ér el, de agykontrollal ellenállható. Alacsony, akár kezdő szintű, elég rosszindulatú.)
Ajánlott világ: Bármi (egyes világokban kifejezetten gonosz varázs, pl. motorosokra.)

A varázslat elmondásával az AD+D parancsvarázs egy speciális esetét hozzuk létre, mely azonban egyetlen célt szolgál: pofára esik az ellenfél.

A célpont tehát – sikertelen ellenállás-próba esetén – fejjel előre a varázsló által megjelölt irányba, arccal előre elesik. Hacsak nincs valamilyen önkéntelen reflexe, illetve harcművész tapasztalata, tompítás nélkül csattan – hangsúlyosan fejjel – a földön/padlón.

Emiatt alapvetően egy enyhe, de nem jelentéktelen sérülést szenved (AD+D d20: d6+3, vagy más rendszerben enyhe fokozat), ami viszont könnyen kritikus sérülésbe fordulhat.
A sebződés ellen még egy próbát kell tenni (AD+D d20: automatikusan kritikus lehetőség a találat, 2x kritikussal, és spec. sebződéssel), és ha ez is sérülést eredményez, akkor a következő fokozatú sérülést szenvedi el az alany, valamint esélye van kritikus sérülést szerezni. 50 % eséllyel megússza (egyes szívós fajok, vagy nagyon egészséges egyedek jobb esélyekkel is elkerülhetik), 20 % eséllyel kiüti magát egy rövid időre, ami alatt elveszti a védekezés lehetőségét. 20 % eséllyel komoly bajt csinál az arcra eséssel (azaz hosszabb ideig elájul, további sebzést szenved, kis időre megvakul/homályosan lát, szédeleg és ilyesmi), 10 % eséllyel pedig súlyosan, akár maradandóan sérül (összevarrandó sebek miatt -karizma stb.).

Mivel a varázslat nem túl erős, ezért nem olyan nehéz ellene védekezni, könnyen pluszokat kaphatnak az ellenálláshoz az áldozatok. Mindazonáltal a sebződés nem fegyverből származik, így a mágikusan megüthetetlen lények is kicsinálhatják magukat adott esetben. A járulékos leesési/zuhanási/fulladási sebződésekről pedig még szó sem esett.

A varázslat alapvetően földön álló, vagy földhöz közeli lényekre hathat: repülő és vízi lények ilyet nemigen tudnak csinálni. A fókuszjavaslat egy banánhéj, egy darab beton vagy kő, esetleg egy összekötött cipőfűző – lényeg, hogy kifejezze a meglepetésszerű pofára esés koncepcióját.

Baromarcú!

(célzott, vagy területre ható, erős illúzió/megváltoztató mágia, némi jóslási beütéssel. Ellenállás lehetséges. A varázslat kifejezetten jó célzatú, és nem való kezdőknek, csak ha egy célpontja van.)
Ajánlott: Minden világban, ahol csúnya szavakat használhatnak.

A varázslat segítségével a javító-nevelő feladatokat ellátó varázsló olyan mezőt, vagy személyes aurát hoz létre, melyben minden csúnya szó valamilyen képi megjelenítést nyer. A “töketlen” kifejezést használó hangja hirtelen magas lesz, a “baromarcú” egy marha fejének illúzióját helyezi a káromkodó fejére, a “bunkó” egy fadarabbá transzformálja a fejet, és a “hülye” is (látszólag) egy kedélyes mongoloid idiótát csinál a magáról megfeledkezett karakterből. A jóslás része a dolognak az, hogy az adott szót káromkodásként, vagy köznyelvi, esetleg tulajdonévként használatos szóként használ az illető – mondjuk, más nyelven.

Csokinyuszi!

(nem célzott, területre sem ható, erős megidéző mágia, némi bűvölő beütéssel. Ellenállás lehetséges (nem ajánlom, annyira nem táp). A varázslat semleges, és kezdőknek is alkalmazható, csak nem olyan jó hatásfokkal.)
Ajánlott: Minden világban, ahol a csokinyuszi nem természetes.

A Csokinyuszi! varázslat egyetlen haszonnal rendelkező dolog: esélyt ad a varázslónak a kellemetlen helyzetekben.

Kellő szóbeli és mozdulati előkészítés után a kijelölt helyen (nem lehet messzebb 3-5 méternél a varázslóhoz képest) megjelenik egy marha nagy (kábé emberméretű) csokinyuszi a Csoki Szubelemi Síkjáról, vagy valami hasonló helyről. Nem csinál semmit, nem mozog, nem esik, csak megjelenik. Ez a felkészült varázslón kívül MINDENKIT (persze bizonyos, kb. d6+3 m/szint távolságon belül) olyan döbbent meglepetésben részesít, hogy meghűlve állnak egy pillanatig.

Ezt a pillanatot a varázsló egy jó kis előnnyé alakíthatja, ami azt jelenti hogy egy futásnyi mozgást megtehet, mielőtt bárki feleszmél. Ha bármi mást kísérel meg, a csokinyuszi eltűnik, és ellenfelei egyidőben reagálnak vele. Ha futásra használja az időt, akkor újabb kezdeményezést kell dobni mindenkinek (a varázsló választhatja azt, amikor ő jött), mintha most kezdődne a csata. Senki sem számít védtelennek, tehetetlennek, vagy ilyesminek, aki a Csokinyuszi megjelenésekor nem volt az. Aki az új kezdeménnyel előrébb kerül, és ettől elveszti a lassúságából eredő hátrányát, az hálát ad a csokinyuszinak. (nem kötelező.)

Igen gonosz mesélő persze dobat mintegy 1 %-ot, hogy nem véletlenül a Nagy Csokinyuszi érkezik-e meg a hívásra, ami egy igen erős gólemként egyből csokipofonokat kezd osztani.

A csokinyuszi nem tud meglepni olyan dolgokat, amelyek csak utasításokat hajtanak végre (automata, unintelligens robotok, értelem nélküli gólemek, zombik stb.), és természeti képződményeket (pl. hullámok).

Wilbur Időmérő Felhője (Hommage á Böőr)

(célzott, gyenge illúzió/jóslás mágia. Ellenállás nincs, hacsak nem más képességére célozzák, vagy nem intelligens a varázslat. (jaja, van ilyen is!) A varázslat kezdőknek való.)

Ajánlott: Minden világban, ahol varázslatoknak vagy hatásoknak véletlenszerű időtartama lehet.

Wilbur egy kevéssé ismert mágus, azonban egy elterjedt varázslata, mely egy elveszett tekercsen jutott el hozzám, speciális célt szolgál.

A varázsló az Időmérő Felhő elvarázslása után kiválaszthat egy, legfeljebb 1 körrel később elmondott, vagy aktív varázslatot, és ennek időtartamát pontosan nyomon követheti a lelki szemei előtt megjelenő, ám számára pontosan érzékelhető, lila ködfolt változásaival. Minél erősebben kavarog a ködfolt, annál hosszabb idő van hátra a varázslatból – ha pedig már csak alig érzékelhető homály, akkor mindjárt véget ér.

Wilbur Felhője nem tudja előre jelezni egyetlen pillanattal sem a varázslat megtörését, de eltűnésével jelzi, ha megszűnik egy különösebben látványos hatást nem okozó varázslat. Ugyanígy, ha egy varázslat időlegesen nem érvényesül, akkor is látható a felhő, de megfagyott állapotban. (nem kavarog, és ha a varázslat múlik, akkor halványodik.)

A Felhő sem a látást, sem a varázslást nem akadályozza, és koncentrálás nélkül is fennmarad, míg a célpont varázslat létezik. A varázslat megszűntethető, így nem kell lila köddel az agyában járkálnia annak, aki egy lovag Védelem a Gonosztól auráját szemelte ki magának célpontul…

Wilbur Nagyobb Időmérő Felhője

(célzott, gyenge illúzió/jóslás mágia. Ellenállás nincs. A varázslat haladóknak való.)

Ajánlott: Minden világban, ahol varázslatoknak vagy hatásoknak véletlenszerű időtartama lehet.

A Nagyobb Időmérő Felhő pontosan ugyanazt tudja, mint a kisebb, de speciálisabb dolgokat is képes nyomon követni.

Egyrészt, a varázslón lévő összes varázslatot és hatást nyomon követi, maximum 8 darabig. (A szivárvány színei + fekete) Ezekről pontosan tudja a varázsló, hogy melyik melyik hatást jelzi. Ennél több hatás esetén a felhőcskék között mintegy bárányfelhőként villódzó ködpászmák úszkálnak, és a varázsló valamely hatást elvetve, megkapja a véletlenszerűen következő varázslatra a felhőcskét. Az eldobott varázslat olyan a felhőnek, mintha megszűnt volna, és a lejárt varázslatok helyett nem lesz új felhőcske. A felhő egy körön belül ellőtt varázslatokat is képes befogadni, de ezen túl nem kapható a hatóidő mérésére.

Másra varázsolva azonban az azon lévő lényen az összes (azaz max. 8) hatás megjelenik, és a varázsló koncentrálással megállapíthatja, hogy az egyes hatásoknak milyen 1 fő jellemzője van. (Pl. manipuláció, pl. papi varázslat stb.) 8-nál több hatás esetén véletlenszerűen jelennek meg a hatásokat ábrázoló felhők, megmarad a ködpászma-effektus, de nem lehet cserélgetni a mért varázslatokat, és a köztes ködből nem lehet megmondani, milyen a fő hatás.

Mind a saját varázslatok olvasgatása, mind a máson való olvasgatás egyszerű akció, amely mellet mozogni lehet, akár sokat is, de újabbat varázsolni semmiképp sem.

A varázslat maximum ½ napig hat, de ha valaki megfejti a nyitját, hathat tovább is. Nagyon fontos, hogy Wilbur Felhője akkor is méri a varázslatot, ha a célpontot csak egyszer látta az illető: a síkok, és hasonlók közötti váltás azonnal megfagyasztja a felhőt, és amíg vissza nem tér a varázslat helyére a célpont, úgy marad – csak a varázslat egészével eltűntethető.

Ordas szag

(célzott, területre nem ható, gyenge illúzió/megidéző mágia. Ellenállás van. A varázslat semleges, és kezdőknek is alkalmazható, csak nem olyan jó hatásfokkal. Főleg druida vagy barbár jellegű egyének szerethetik.)
Ajánlott: Minden világban, ahol vannak vadállatok, és háziak is.

Az Ordas Szag elvarázslásával a kijelölt célpont (ha valakinek ez képessége, akkor csak önmaga) farkas/medve/nazgul/valami gyanús, ragadozó bestia – szagot fog árasztani. Ettől a legtöbb háziállat megretten, és menekülni akar, hacsak nem dermed meg a félelemtől. (valamilyen agyi ellenállást kell dobnia.) A növényevők vadállatok jó része is meggondolja, hogy közel maradjon-e, de ha pl. van taktikája az állat ellen, akkor azt is alkalmazhatja. (Pl gnúk körbeállnak oroszlánszag esetén, ilyesmi.) A vad, ragadozó állatok pedig igen idegesek lesznek a konkurencia megjelenésétől, és 50 % eséllyel azonnal becserkészik az új ellenfelet. ( a varázslat célpontját.)

Az Ordas Szag nem varázsolható egyetlen állatra sem, mágikus lényekre azonban igen (már ha sikerül.)

A kelléke általában egy összeragadt, büdös szőrcsomó egy ilyen állattól.

Könyörgés

(célzott, akár területre is ható, erős bűvölő mágia. Ellenállás van. A varázslat haladóknak való, hatásfoka változhat a tapasztalattal.)
Ajánlott: Minden világban, ahol van harc.

A Könyörgés varázslat hatására a célpont elkezd rimánkodni, könyörögni, és esedezni az életéért. Furcsa, de nem a meghatandó, hanem a rimánkodó a célpontja, vagy egy terület, ahol az összes, vert helyzetben lévő intelligens lény ellenállhat, csak sokkal jobban, mint ha egy célpont van.

Abban az esetben, ha a rimánkodó elrontja az ellenállást, vagy nem akar ellenállni, azonnal olyan nyomorúságos légkör veszi körül, hogy senkinek nincs szíve azonnal megtenni, amit akart vele. (mással foglalkozhatnak, pl. a többieket kibelezik…) A rimánkodás maximum 4 körig tart, ekkor ugyanis kifogy a könyörgő szavakból az illető. Ha eddig tehetnek mást a körülötte állók, azt teszik. (pl. elmennek üldözni a menekülőket, ráfordulnak a többi ellenfélre, elvéreznek stb.) Ha azonban valami okból erős a késztetés, hogy a rimánkodóval valamit tegyenek, jogosultak ellenállni, és siker esetén megtenni azt, amit akartak. (erre komoly bünti van, ha csak egy ember nyivákol…) Az első sikeres ellenállásnál a varázsló megtörheti a varázslatot, és menekülhet.

Minden esetben, amikor a rimánkodás a 4. kör előtt abbamarad, az összes ellenfél figyelmét felkelti a hirtelen csönd (és okozója) 10-20 méteren belül. A rimánkodás akkor is abbamarad, ha a rimánkodó bármi mást csinál, mint minden felszerelésével kúszási sebességgel haladva mozog. Persze, előszedhet fétiseket, gyógyitalokat, tekercseket, de ezt a mesélő majd eldönti, mennyire lehet megcsinálni könyörgés közben.

Ha a 4. körig sikeresen rimánkodik valaki, akkor minden ellenfele, aki a varázslat ideje alatt 10 méterre volt tőle valamikor, jogosult ellenállást dobni. Aki elvéti, megkegyelmez a nyomorultnak. Aki nem, az dönthet, mit tesz.

Mind a javasolt időtartamok, mind a terület szabadon variálható. A lényeg az, hogy egy ember könyörgése szívfakasztó, egy kupac vinnyogó pojáca azonban, vagy az, aki abbahagyja, idegesítő legyen!

Rímvarázs

(célzott, vagy területre ható, közepes bűvölő/jós mágia. Ellenállás van. A varázslat haladóknak való, hatásfoka változhat a tapasztalattal.)
Ajánlott: Minden világban, ahol van művészet.

A Rímvarázs elsősorban bárdok fegyvere ellenfeleik összezavarására, és kommunikációjuk megakasztására.

Mind a területre ható, mind a célzott változat azt eredményezi, hogy ha csak valaki nem tud beszélni, sikertelen ellenállás esetén csak rímekben tud beszélni. Ennek következtében teljesen követhetetlen lesz, mit akar mondani, hacsak nem tesz sikeresen egy nehéz, Intelligencia alapú, vagy művészi érzék próbát. Ekkor a kommunikációja nullának tekinthető, mert se a szavak helye, sem a jelentése nem kideríthető.
Aki sikeresen ellenáll, annak is gondjai vannak a fogalmazással: nem tud odavetni szavakat, félmondatokat, azaz szabad kommunikáció helyett minden, tartalommal bíró mondat Intelligencia alapú, vagy művészi érzék próbát igényel, egyszerű nehézséggel, és összetett/normál akcióvá válik. (Igen, a Vigyázz! is, mert azon gondolkodsz, mi rímel rá, csak nem mondod!)

A varázslók csendnek fordítják a rímes beszédet, mert semmi mágikusat nem tudnak kiejteni helyesen (100 % varázslatrontás), ha sikeresen ellenálltak, akkor csupán 15 % eséllyel botlik meg a nyelvük. Akinek nem kel kommunikálni képességei aktiválásához, annak nem akadály a Rímvarázs.

Különc mesélők az asztal körül ülő játékosoknak is feladatul szabhatják a rímben való kommunikációt.

Tockos

(célzott, egy személyre ható, gyenge megidéző mágia. Elvileg távolsági érintő. Ellenállás van, de koncentráció-dobás formájában (kivéve immunitás). A varázslat a kezdők első szárnypróbálgatása.)
Ajánlott: Elsősorban új d20 rendszerekbe, de bárhova, ahol lehet hatása, jó poén.

A Tockos egy igen ötletes használata a mágiának. Apró, zavaró hatást kelt, amely azonban képes kizökkenteni a gondolataiból az erősen koncentrálókat. A Tockos (ki nem ismeri ezt a mozdulatot? Haj nélküli tarkón nyitott tenyérrel, lehető legnagyobb felületen csapva jó hangos csattanás, némi bizsergő-égető érzést hagyva maga után…) ugyanis fizikai érintkezéssel zavar meg bárkit, aki nagyon akar valamit.

Ez egy koncentráció (jellegű) próbában mutatkozik meg. Amennyiben sikeresen kivitelezték a célzást/támadást, abban az esetben egy hangos csattanás nyomán koncentráció próbát kell tenni 10+használni kívánt hatás, vagy varázslat szint célszámra, ugyanúgy, mintha zavaró tényező lenne a célpont körül. A varázslat úgy működik, mint a Varázslat Hatástalanítása varázslat, tehát ha erre készül valaki, megpróbálhatja ezzel megzavarni a készülő varázslatot. A varázslók közti szintkülönbséget azonban itt a koncentráció-érték különbsége adhatja, persze csak a célpontnak bónuszként. (elvégre ez egy egyszerű varázslat. Ezen lehet változtatni, pl. meglepetés esetén, illetve egyedi elbírálásként, de nem javaslom a túlzott szabályozást, mert akkor tápos lesz egyből a varázslat. Ez egy tipikus trükk, ami kis eséllyel jön be felkészült varázslók ellen, de a tapasztalatlan kontárokat alaposan megzavarhatja.)

Nos, hát ennyi a Tockos, amit sokan legelemibb tanulmányaik során, a kezdetekként tanulnak meg diáktársaik bosszúságára.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához