LFG.HU

Herbie
hírekCimkek

A tavalyinál némileg szerényebb részvétellel – amely részben a Nézőtér botladozásának is köszönhető – lezajlott a 2004-es év filmes kedvenceiről szóló szavazásunk.
Kialakult tehát az RPG.HU és a Nézőtér olvasóinak véleménye az év legjobbjairól. Íme:

Legjobb dráma:
Az olvasók jelöltje: A Gyűrűk Ura – A király visszatér
Behozhatatlan fölénnyel, a szavazatok 63%-ával lett a kategória bajnoka Tolkien regényének adaptációja. A második helyen befutó Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmnek is csak a szavazatok 16%-át sikerült megszereznie.
A Nézőtér jelöltje:Elveszett jelentés
Sofia Coppola kamaradarab-jellegű filmje minden szempontból belopta magát a szívünkbe. Visszafogott, csendes, precíz.

Legjobb vígjáték:
Az olvasók jelöltje: Nagy hal
Tim Burton filmje sokak kedvence volt az idén. Bár valóban vitatható, hogy melyik kategóriába tartozik, könnyedsége miatt talán megbocsátható, ha nem a drámák közé soroltuk be. Szoros versenyben, a szavazatok 24%-ával lett első, az utolsó métereken előzve be Spielberg Terminálját, amely 19%-kal egészen a harmadik helyig csúszott vissza, bár az 50 első randi két egész szavazattal előzte meg.
A Nézőtér jelöltje: Rocksulli
Meglepetésre nem agyatlan és nem tipikus vígjáték, amiről a hiperaktív Jack Black-en kívül egy nagyon eszes forgatókönyv is gondoskodik, ami a rockzenén kívül a gyerekeket is teljes jogú szereplőként kezeli. Ritka madár az ilyen film. 6 éves kortól mindenkinek.

Legjobb európai film:
Az olvasók jelöltje: Barbárok a kapuk előtt
A kategóriára jelentősen kevesebb szavazat érkezett, mint elődjeire, ezek közül 40%-kal, nagy fölénnyel győzött Denys Arcand francia-kanadai filmje.
A Nézőtér jelöltje: Orosz bárka
2000 statiszta, 300 év orosz történelem, az Ermitázs múzeum 33 szobája, 3 élő zenekar, és egyetlen, vágás nélküli jelenet. 96 perc.

Legjobb ázsiai film:
Az olvasók jelöltje: A hős
Az idei év új kategóriájában Jimou Cseng epikus és festői kalandfilmje diadalmaskodott a szavazatok 61%-ával. A második helyezett Zatoichi is csak 15%-kal követte.
A Nézőtér jelöltje: Szigorúan piszkos ügyek
Az utóbbi évek egyik legjobb hong kongi krimije. Nyomasztó és kemény.

Legjobb magyar film:
Az olvasók jelöltje: Argo
Árpa Attila suttyófilmje egészen az utolsó pillanatig küzdött az első helyért a Nagy Imre életéről szóló filmmel, és Terézanyuval. Végül hét szavazattal, a szavazatok 26%-ával nyert a Temetetlen halott előtt.
A Nézőtér jelöltje: A temetetlen halott
Gyenge mezőnyben, populáris filmek között egy tisztességes életrajzi film próbálkozás. Nem vagyunk elkényeztetve.

Legjobb animációs film:
Az olvasók jelöltje: Shrek 2
Mindenki kedvenc ogréje új kalandjával is lehengerelte a nézőket, a szavazatok 59%-ával, több mint kétszeres előnnyel győzött A hihetetlen család előtt.
A Nézőtér jelöltje: A hihetetlen család
Brad Bird egy Oscar-díjjal is kárpótolhatta magát a szintén zseniális Szuper haver kritikai sikere, de pénzügyi bukása után. Hangulatos, retro és nagyon laza.

Legjobb rendező:
Az olvasók jelöltje: Peter Jackson (A Gyűrűk Ura – A király visszatér)
Nincs mese, se Coppola lánya (10%), se Gondry (9.5%) nem versenyezhetett a tolkieni úthengerrel, ami ebben a kategóriában is toronymagasan, 70%-kal tarolt.
A Nézőtér jelöltje: Michael Mann (Collateral)
A hibrid technikával forgatott film minden jelenete magán hordozza Mann részletek iránti igényességét, ami egy precíz thrillerré áll össze, kiváló színészi alakításokkal.

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Az olvasók jelöltje: Charlie Kaufman (Egy makulátlan elme…)
A John Malkovich menet óta töretlen lendülettel agyakat leolvasztó Kaufman abszurd romantikus története szoros mezőnyben, 31%-kal lett a kedvenc, mintegy 10%-kal megelőzve A hihetetlen család forgatókönyvét.
A Nézőtér jelöltje: Charlie Kaufmann (Egy makulátlan elme…)

Legjobb adaptált forgatókönyv:
Az olvasók jelöltje: Fran Walsh, Philippa Boyens és Peter Jackson (A Gyűrűk Ura – A király visszatér)
Nincs kegyelem, 60%-os eredménnyel, 38%-kal megelőzve a Pokolfajzatot, egyértelműen diadalmaskodott itt is a Gyűrűk Ura stábja.
A Nézőtér jelöltje: Guillermo del Toro (Pokolfajzat)
Az egész film azon állt, vagy bukott, hogy sikerül-e a ponyva történethez a képregények atmoszféráját és karaktereit hitelesen adaptálni. Jelentem sikerült.

Legjobb operatőr:
Az olvasók jelöltje: Caleb Deschanel (A Passió)
Szoros mezőnyben, de egyértelmű fölénnyel, a szavazatok 38%-ával győzött a Krisztus szenvedéseit nyomasztó képekkel megelevenítő Deschanel, korunk egyik legjobb operatőre.
A Nézőtér jelöltje: Dion Beebe és Paul Cameron (Collateral)
Félig celluloidra, félig digitális kamerára készült film esetén az egységes képi világ megteremtése kihívás. Nekik sikerült.

Legjobb vágás:
Az olvasók jelöltje: Richard Pearson és Christopher Rouse (A Bourne-csapda)
A Bourne-csapda folytatása minden szempontból tisztes iparosmunka volt, ahol a vágás jól teremtette meg többek között a tekintélyes üldözési jelenetek ritmusát, és nagyban hozzájárult a film élvezhetőségéhez.
A Nézőtér jelöltje: Jim Miller és Paul Rubell (Collateral)
A feladat adott (lásd: legjobb operatőr), plusz Mann akciójeleneteit pergővé és ritmusossá tenni mindig nagy kihívás.

Legjobb férfi főszereplő:
Az olvasók jelöltje: Jim Carrey (Egy makulátlan elme örök ragyogása)
Igazi, érett, komoly alakításával Carrey túlnőtt saját árnyékán, és a Truman Show után ismét bizonyította, hogy drámai szerepekre is kiválóan alkalmas. A szavazatok 29%-ával, 9 szavazattal előzte meg Bill Murray-t a kategória elsőségéért.
A Nézőtér jelöltje: Bill Murray (Elveszett jelentés)
Három olyan színész volt a listán, aki “élete (egyik) legvisszafogottabb” alakítását nyújtotta éppen, és mind a szokásos karakterüktől eltérő szerepben. Közülük Murray tűnt a leghatásosabbnak.

Legjobb női főszereplő:
Az olvasók jelöltje: Anette Benning (Csodálatos Júlia)
Mindössze egyetlen szavazattal, a szavazatok 22.8%-ával előzte meg Szabó István filmjének főhősnője Charlize Theron gyilkos prostiját. Az egyébként is szoros mezőnyben végig alig néhány szavazat volt a különbség a kategória 4 jelöltje között.
A Nézőtér jelöltje: Anette Benning (Csodálatos Júlia)

Legjobb férfi mellékszereplő:
Az olvasók jelöltje: Ken Watanabe (Az utolsó szamuráj)
Szintén szoros küzdelemben, szintén 1 szavazattal, 27.8%-kal győzött David Carradine előtt Az utolsó szamuráj karakteres mellékszereplője.
A Nézőtér jelöltje: Benicio Del Toro (21 gramm)

Legjobb női mellékszereplő:
Az olvasók jelöltje: Daryl Hannah (Kill Bill 2.)
A Kill Bill agresszív szőkesége 31%-kal, 22 szavazattal előzte meg Catherine Zeta-Jones-ot a versenyben. Őket egyedül Renée Zellweger tudta megközelíteni a szavazatok 22%-ával.
A Nézőtér jelöltje: Catherine Zeta-Jones (Terminál/Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét)
Szeleburdi stewardessként és kőkemény Interpol-nyomozóként a walesi szépség egyaránt meggyőző volt, megtöltötte élettel a karaktereket.

Legjobb fiatal tehetség:
Az olvasók jelöltje: Scarlett Johansson
Bár nem ismeretlen a mozinézők előtt, a nagy áttörést jelentő szerepek mégis csak 2004-ben jöttek el számára, ráadásul rögtön kettő is.
A Nézőtér jelöltje: Scarlett Johansson

Legjobb látvány:
Az olvasók jelöltje: A Gyűrűk Ura: A király visszatér
Itt sem volt apelláta, a szavazatok 77%-ával tarolt ismét a Gyűrűk ura. A második helyezett Pókember 2-re is csupán 6% szavazott. Adjuk meg az ördögnek, ami az ördögé!
A Nézőtér jelöltje: A Gyűrűk Ura: A király visszatér

Legjobb eredeti filmzene:
Az olvasók jelöltje: Howard Shore (A Gyűrűk Ura: A király visszatér)
Shore népszerű dallamai itt sem hagytak helyet másnak. 68%-kal bizonyult az év legjobbjának. A második helyezett Danny Elfman a Nagy hal zeneszerzője is csak a szavazatok 9%-át szerezte meg.
A Nézőtér jelöltje: John Williams (Terminál)
A jellegzetessé vált nagyzenekari “williamses” hangzás helyett jazzes hangzás és némi sanzonos beütés kölcsönöz végképp szentimentális hangulatot a filmnek. Erre találták ki a filmzenét.

Legnagyobb csalódás
Az olvasók jelöltje: Macskanő
Fej fej mellett küzdött Nagy Sándor és a Macskanő ezért a címért, míg végül 4 szavazattal, 27%-kal előzött Pitof buktája. Az Én, a robot a szavazatok 19%-ával kullogott a harmadik helyen.
A Nézőtér jelöltje: Kill Bill 2.
Az első rész virtuozitása után kiábrándító szenvelgés kerekedett az ígéretesnek induló műből, ami Tarantino elszabadult egójának esett áldozatul.

Legjobb csapat
Az olvasók jelöltje: Frodó, Samu és Gollam
Bár sokak szerint unalmas és nyavalygós fejezet a filmekben, ez a komor trió éli át a legnagyobb érzelmi viharokat. Gollam puszta jelenlétével (valamint önmagával folytatott párbeszédével) az egyik legemlékezetesebb karakter a filmvásznon, Samu hűsége pedig meggyőzően és a könyvhöz méltóan került ábrázolásra. A szavazatok 31%-ával szerezte meg az elsőséget, nem olyan biztosan, mint a többi kategóriában, de 10%-kal Irdatlanék előtt.
A Nézőtér jelöltje: Jack Black és a gyerekek
Black partner volt a kölyköknek, és nem leereszkedett hozzájuk. Ez olyan fegyvertény, amivel kevés másik családi büszkélkedhet. Legtöbbször meghálálja magát, ha egyenrangú félként kezelik a gyerekeket.

Legjobb gonosz karakter
Az olvasók jelöltje: David Carradine mint Bill (Kill Bill 2.)
Bár tényleges szerepe alig több egy cameónál, Carradine kisugárzása tagadhatatlanul emelte a tétet a filmben. Bill valóban veszélyes ellenfél volt. A szavazatok 38%-ával, 12%-kal Molina Dr. Octopusa előtt lett a kategória győztese.
A Nézőtér jelöltje: Alfred Molina (Dr. Octopus)
Jó karakterként kissé klisés apa-figura volt, de amint átlényegült főgonosszá, lazább és menőbb lett. Egy hajszállal előzte meg a mi kedvenceink listáján Billt.

Legjobb akciójelenet
Az olvasók jelöltje: Minas Tirith ostroma (A Gyűrűk Ura: A király visszatér)
Bár Legolas ezúttal egy olifánt megrohamozásával ront a helyzet komolyságán, ez keveseket zavart a gigászi csata látványvilágának megítélésében. Szintén verhetetlenül, a szavazatok 63%-ával győzött Riddick menekülési jelenete (11%) előtt.
A Nézőtér jelöltje: Vincent lövöldözése a diszkóban (Collateral)
Valódi igénybevételt, és valódi filmes, rendezői, vágói erőfeszítéseket igénylő, vérbeli lövöldözési jelenet a Szemtől szembe nyomdokain. Mann hiteles akciójelenetei és precizitása a legmagasabb színvonalat képviselik.

Legjobb csókjelenet
Az olvasók jelöltje: Adam Sandler és Drew Barrymore
Az Idétlen idők nyomdokán evező romantikus vígjáték csókjelenete ugyan inkább vicces, mintsem romantikus, de az ötlet díjazandó, a megvalósítás pedig szórakoztató lett. 10% előnnyel, a szavazatok 30%-ával happolta el a győzelmet az általunk nagy esélyesnek tartott Owen Wilson-Carmen Elecra-Amy Smart triótól… amely szintén nem a romantikája miatt volt ígéretes jelölt.
A Nézőtér jelöltje: Owen Wilson, Carmen Electra és Amy Smart
Hát igen… Ja, és poénos is…

Legrosszabb magyar filmcím:
Az olvasók jelöltje: Ragadozó a Halál ellen (Alien vs. Predator)
Idén is a bőség zavarával küszködhettünk ebben a kategóriában, és valóban nehéz volt a választás. Töketlensége miatt megérdemelten, 35%-kal győzött az AvsP magyarított filmcíme.
A Nézőtér jelöltje: A miskolci boniésklájd
Valódi gyöngyszem ez az izé, ami talán a netes szlengben, fórumos hozzászólásként, esetleg publicisztikában (jól megalapozva) még csak-csak elmenne, de filmcímként a debilitás határát súrolja. Talán genfi egyezményt is sért, mindenesetre Kölcseynek biztosan lenne egy-két keresetlen gyomorlövése a film készítőinek.

Köszönjük mindenkinek, aki megtisztelt minket részvételével és szavazatával. Igyekszünk ezt a hagyományt a jövőben is fenntartani, valamint gratulálunk a freemailes “thani” azonosítójú játékosunknak, aki egy 5000 forintos DVD vásárlási utalványt nyert, valamint axelerós “nwo” azonosítójú játékosnak, aki könyvcsomagot nyert. Gratulálunk!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához