LFG.HU

Balla Rajmund
ismertetőCimkek

Sokan közületek nem csak az asztalt körbeülve játszik szerepjátékokkal, hanem számítógépes játék formájában is. Emellet sokatok látott már anime-ket, vagy mangákat. Sőt, egyes szerencsések már valamely online játék közösségének a tagja. Én most egy online szerepjátékot készülök itt bemutatni.
A Ragnarok Online egy korai online szerepjáték, mely grafikájában, hanghatásában, zenéjében a japán rajzfilmek hangulatát idézi. Aki szereti a jó szerepjátékokat, és még az anime rajzfilmeket is, ezt imádni fogja. Na lássuk, miről is van szó.

Rune-Midgard

A játék világa a viking mitológia keleties értelmezése alapján jött létre. Ergo, szinte csak a nevében hasonlít. Egy darab viking harcos sincs, de van például Odin szobor, vagy Mjölnir hegy. Körülbelül itt véget is ér a viking mondakörhöz való tartozás.
Rune.Midgard világán zöldellő rétek vannak, barátságos, fehérre meszelt falú házakkal teli városokkal. Élettel teli erdők, fagyos puszták, forró sivatagok. Bambuszerdők, és fenyőerdők, kanyonok, és fennsíkok várnak felfedezésre.
A világon a városokat kivéve mindenhol szörnyek vannak, akik megkeseríthetik az arra járó vándor életét. Ezek nagy része csak akkor támad, ha bántják. Az agresszívebb fajta viszont azonnal támad, tehát jó, ha az ember alaposan felkészül az utazásra, visz sok gyógyitalt, és jó nyúlcipőt.
A világ maga hatalmas, rengeteg felfedezhető zug van benne. És nem csak egyféle kultúra lakja. Vannak keleties, például japán, és kínai hangulatú városok. Esetleg sivatagi porfészek, vagy hatalmas erődvárosok, kísértettanyák, és nyaralótelep kaszinóval. Huhh, felsorolni is sok. Emellett rengeteg a bolt, vásárosbódé, fogadó, és kocsma, várak, és templomok, varázslótornyok. Minden városnak van valami nevezetessége, az építészetén kívül is. Például a világ legjobb varázslói Geffen büszke városából származnak, míg a legeredményesebb tolvajok Morocc sivatagi homokkal borított utcáin nőnek fel. A pronterai Apátság képzi a legjobb gyógyítókat, és lelkipásztorokat, de a vidék biztonságáért az izuldei Harcosok felelnek. Természetesen a pronterai lovagok is jelentős szerepet vállalnak ebben.
A játék háttere eredetileg a szokásos, emberek az istenek ellen, meg jöttek a démonok, és jaj, de véget ért. Most béke van, amire a sötétség árnyéka készül rávetődni. Mivel nincsenek a világ megmentését célzó küldetések, ezzel nem is fog találkozni a játékos.

Játékmenet

Mi is kell ahhoz, hogy játszani tudjon a kedves érdeklődő? A cikk végén írt weboldalon megtalálhatja azokat a fájlokat, amelyek szükségesek a játék futtatásához. Ehhez nem árt szélessávú internet. Telepítés után frissíteni kell az adatbázisokat, és már indulhat is a móka! A telepítés folyamatáról a weboldalon persze bővebb információt lehet találni.
A játék, mint minden szerepjáték, karaktergenerálással indul. Alaposan gondoljuk át, mivel szeretnénk a későbbiek folyamán játszani. Ugyanis, a játékot Novíciusként kezdjük, aki majd eldönti, mit szeretne csinálni. És ezek alapján kell szétosztani a pontjainkat is. Az Erő például itt csak arra szolgál, hogy minél többet cipekedhessen a karakter, persze a sebzés mértékét is ez a statisztika határozza meg. A találati esélyt pedig az Ügyesség határozza meg. És így tovább. Vitalitás az Életerőt, az Intelligencia pedig a Képzettségek használatéra fordítható pontokat növeli.
A statisztikák állítgatása mellett még megadhatjuk a hajunk színét, és formáját. Egyelőre ennyi személyességet vihetünk bele, de későbbiekben, a Stylistnél átvariálhatjuk az öltözékünk színét, vagy fodrászkodhatunk is. Amint megvan a csodaszép karakterünk, irány játszani. Itt eldönthetjük, hogy végigcsináljuk a kezdőknek tartott gyakorlást, vagy máris megyünk Midgardra, az általunk választott kaszt képzőközpontjába, ez utóbbi már gyakorlott felhasználót igényel.
A játék menete kissé különbözik a Diablo 2 c. játéktól, de az alapok ugyanazok. Egérrel mozgunk, és harcolunk. Gyakorlatilag egy point ’n’ click rendszerű játék
A statisztikáink, képzettségeink, felszerelésünk mind külön ablakban vannak, amit tetszés szerint átrendezhetünk, és méretezhetünk.
Erőforrásigényét tekintve nem egy nagy étvágyú játék. Simán elfut egy integrált videókártyán, meg egy 56k-s telefon modemen is, mivel csak a talaj, és a talajt borító tárgyak 3d-sek. A figurák, és szörnyek bizony 2d-s sprite-okből vannak. De nem kell megijedni, ettől még nagyon szépen néz ki a játék! A hangulatról pedig a jól megkomponált háttérzene gondoskodik, hogy tényleg egy rajzfilmben érezzük magunkat.

A játékosoknak rengeteg kaszt áll rendelkezésre már induláskor is, de a játék folyamán válthatnak is. Például keresztes lovag lehet a harcosból, a kereskedőből kovács, és a tolvajból orgyilkos. És így tovább. És nagyjából úgy is vannak belőve, hogy mikor már a játékos unná a karaktert, addigra képes lesz az új kasztjának felvételére. Az új kasztban már nagyobb harci potenciállal fog rendelkezni a karakter. Végre bosszút állhat azokon a szörnyeken, amik elől eddig futni kellett. Így összességében nagyon sokféle karaktert alkothatnak a játékosok. Például, ha valaki hiányolná, akkor itt játszhat kószával is, csak előtte a tolvaj életet meg kell tapasztalnia. Ha valaki békés, és szexi akar lenni, elmehet táncosnak is, ha már letette az íjat, mint íjász. És még rengeteg ilyen kasztkombináció van.
Ha valaki szereti a küldetéseket, abból is van a városokban rengeteg. Ezek főleg tárgyak megszerzéséhez kötöttek, de elég érdekesek, és mind opcionális, tehát, ha a játékos nem vállal el valamit, attól még a világ megy tovább. Legfeljebb néhány egzotikusabbnak számító tárgyat így nem kap meg. Hacsak nem üzletel egy másik játékossal.
A partyegyensúly azt kell mondjam, kiváló. A varázslók rettenetesen kevés életerővel, viszont iszonyatos hatalommal rendelkeznek. Jó, ha van mellettük egy jó reflexekkel megáldott pap, aki gyógyít. A harcosok képesek feltartani a szörnyeket, mivel hatalmas életerejük van, és jól vissza is tudnak ütni. Ezzel a partikombinációval már nagyon hatékonyan lehet helyt állni komolyabb ellenfelekkel is.
Természetesen lehet egyedül is kalandozni, mint a Diabloban, csak akkor nagyon nehéz lesz egy idő után. Tehát, nem árt más játékos segítségére támaszkodni. Például, egy varázsló egy sűrű erdőben irtotta a szörnyeket, de a vad pókfajzatok kemény ellenfélnek bizonyultak. Az arra járó harcos segített neki azzal, hogy a varázsló védelmi tűzfalának gyenge pontján támadó pókfajzatokkal felvette a harcot. Amint a varázslót támadó szörnyek megsemmisültek, a varázsló segített a megszorult harcosnak. Mindenki jól járt, mert mindenki tudott fejlődni. Emellett izgalmas csata volt. A példában szereplő harcos, és varázsló nem voltak partiban, és nem is voltak cimborák. Két egymásnak idegen játékos harcolt vállvetve.
A játékosok közti interakció nem csak ebben merülhet ki. A fogadóban, asztal melletti beszélgetések, a virágzó cseresznyefa alatti tétova udvarlások mellett kemény harccal is tölthetik idejüket a játékosok. Vagy egymással párbajozhatnak az erre kijelölt arénában, vagy pedig valamelyik Céhhez csatlakozva háborúzhatnak egy másik Céh katonái ellen. Esküvőkön lehet részt venni, van havonta megrendezett aréna, idéző verseny, ostromok. Csak legyen az embernek ideje mindre elmenni.
Ha valaki még így is magányosnak érzi magát, akkor lehetősége van arra, hogy a szelídebb fajta szörnyek közül megszelídítsen magának egyet. A kis állatot utána már csak gondozni kell, és ha jól bánunk vele, akkor még a harcban is hasznos segítőtársunk lehet. Persze a hatékonyabb háziszörnyek megszerzése is lehet egy karakter célja, mivel a szörnycsalik elég ritka tárgyak, és a vadászat a megfelelő csalival sem mindig kecsegtet sikerrel, tehát kitartóan kell vadászni. Mind a csalira, mind a befogni kívánt nemes vadra.
Ha valaki csak azt szeretné elérni, hogy neki legyen a legerősebb karaktere, megteheti. Ugyanúgy megtalálja a helyét, mint az, aki szerepjátszani akar. Itt bárki megtalálhatja a számítását. Gyors fejlődéssel a legerősebbnek lenni, vagy közismert figurává válni a környéken. Nagyon sokféleképp játszó játékosokkal lehet így találkozni.
A halál is egy érdekes fogalom. Senki sem hal meg igazán. A legutóbb használt kimentési helynél újraéled bárki. Viszont, a Diabloval, vagy a Neverwinter Nights-al szemben itt nem veszít semmit a játékos halálakor. Sem pénzt, sem tárgyat, sem pedig tapasztalatot. Tehát, ajánlott sűrűn menteni, hogy ne járjunk úgy mint én, aki rendszeresen elfelejt menteni. Ilyenkor a világ másik feléről kell több teleporton át ismét visszavergődni a találkozási pontra.
A közlekedés sokféleképp történik. Alapvetően, körbesétálhatjuk a világot, de az kicsit hosszas, és lassú közlekedési mód. A másik, alapvető közlekedési forma pedig az úgynevezett Kafra Szolgálat használata, ami már kemény zenybe kerül. Ez a kezdő játékosoknak elég fájó dolog lehet, mivel a játék elején még nem túl gazdagok. A végső módot pedig a szerver üzemeltetői oldották meg. Ebben az esetben van egy ingyenes teleportálási lehetőség, de csak a főbb városokba, és ismertebb útvesztőkbe. Mondjuk, erre nagy szükségük is van a Céhek Háborújának harcosainak, mivel gyalog csak a harc végére érnének az ellenséges erődök lábaihoz.

HungaRO, a legnagyobb magyar fanszerver

Mi itt játszunk, a HungaRo szerveren. A szervezők mindig gondoskodnak programokról, de a játékosok is. Ez a magyarországi Ragnarok Online legnagyobb taglétszámú szervere. Állandó csiszolgatás alatt áll, és sok újítás kerül a játékba.
Ha valaki most ismerkedik a játékkal, a weboldalon találhat segédanyagot. A szerverrel kapcsolatos észrevételek, kívánságok helye a fórum. Itt lehet még a csereberéket is megejteni, illetve interaktívabb segítséget kapni. Az újdonságok beiktatására itt találhatnak a játékosok információt, illetve itt lehet szavazni is arról, hogy ez az újdonság bekerüljön-e a játékba.
A szerver úgy készült, hogy a kevesebb ideig aktív játékosok is tudjanak fejlődni a karaktereikkel. Viszont a gyors fejlődés azért itt sem másfél óra, sokkal tovább is tarthat. Ha segítenek a magasabb szintű karakterek, akkor az alacsonyabb szintűek is viszonylag hamar fejlődnek.
A szerver stabilan üzemel, csak karbantartáskor áll. De gyakorlatilag éjjel-nappal játszható. És, mindig lesz fenn valaki, akivel lehet játszani.

Summa Summarum

Összességében egy kellemes játékról van szó, imádnivaló szereplőkkel, és nagyon kellemes muzsikával. Jó néhány feledhetetlen órát tölthet el mellette bárki. Jó a játékos közösség, jól szervezett rendezvények vannak.
Kiknek ajánlom ezt a játékot? Azoknak, akik már belefáradtak az offline szerepjátékok nyújtotta kötöttségekbe, a nem mindig jól reagáló partitagok mesterséges intelligenciájába. Azoknak, akik egy könnyed kikapcsolódásra vágynak esténként. És természetesen azoknak, akik még nem tudják eldönteni, hogy szeretnének-e online szerepjátékokkal játszani. Mivel ez a szerver nem kerül pénzbe, gyakorlásnak kiváló. Innen tovább lehet lépni a nagyok felé.
Minden érdeklődőt, leendő játékost szeretettel várunk. A játék magyar weboldala a http://hunrosite.srv.hu című weboldalon található. Itt található a fórum is, ahol gondolatokat lehet cserélni a játékkal, vagy a szerverrel kapcsolatban.

/Külön köszönet Kagome channak a képekért!/

Linkek: http://hunrosite.srv.hu


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához