LFG.HU

taverna
DeltaVision
hírekCimkek

A Delta Vision kiadó novellapályázatot hirdet három kategóriában “Hetvenhét” címmel. A pályázatra a lenti linken található hetvenhét magyar népmese modern feldolgozásait várjuk az alábbi kategóriákban:

- klasszikus fantasy (hősi fantasy, dark fantasy, középkori viszonyokra alapozott fantasy)
- modern fantasy (városi fantasy, steampunk, mágikus realizmus)
- sci-fi (hard scifi, space fantasy, űroperett)

Mindhárom kategóriában három-három novella kerül díjazásra.
A díjazottak megjelenésre kapnak lehetőséget a Delta Vision Kft. Delta Műhely sorozatának novelláskötetében, valamint írói honoráriumban részesülnek. Minden pályaműnek eredeti, korábban nem publikált írásnak kell lennie. Minden pályázó összesen legfeljebb két pályaművet küldhet be (nem kategóriánként kettőt). A novellák nem játszódhatnak más szellemi tulajdonát képező világon (pl. Amber, Ynev, Faerűn, Krynn, stb.).

A Delta Vision fenntartja annak jogát, hogy nem megfelelő pályamunkák beérkezése esetén az egyes kategóriákban csak egy vagy két novellát jelöljön megjelentetésre, illetve hogy a nyertes pályaműveket csak szerkesztés után jelentesse meg.

Terjedelmi korlát: 10000-50000 leütés (vagyis szóközökkel együtt)
Formai követelmények: Times New Roman betűtípus, 12 pt, kiemelés csak kurzív (italics) és félkövér (bold) formázással, Rich Text formátum
Írógéppel íróknak: Az átlagos szerzői oldal (25 sor, soronként 50 leütés) 1250 karakter szokott lenni.
A pályamű tartalmazza a következőket:
- novella címe
- mely kategóriában jelölt a mű
- jelige
A fölhasznált mesét nem szükséges föltüntetni.

A pályaműveket az író által választott jeligével ellátva, nyomtatott és elektronikus formában az alábbi címre várjuk: Delta Vision Kft. “Hetvenhét”, 1074 Budapest, Ferenc körút 27. vagy email: novella@deltavision.hu
A postán feladott pályaművekhez lezárt, és a jeligével ellátott borítékban, az elektronikus úton érkezett pályaművekhez jelige alapján elnevezett .rtf (Rich Text File) fájlban (pl. jelige.rtf) mellékelni kell az alábbi adatokat:
- pályázó neve
- pályázó címe
- pályázó e-mail címe vagy telefonszáma

A pályázat postára adásának határideje: 2005. szeptember 30.
Eredményhirdetés: 2006. január 10.

Az alapul szolgáló népmesék az alábbi linken letölthetőek:
http://mek.oszk.hu/00600/00674/index.phtml

A díjban nem részesített kéziratokat nem őrizzük meg és nem küldjük vissza.

Szempontok

A pályázat célja, hogy a jól ismert meséket az írók újraértelmezzék, az eredeti panelek fölhasználásával kreatív, megdöbbentő, illetve formabontó módon új műveket hozzanak létre. Nem egyszerű modern átiratokat várunk, hanem az eredeti történet megcsavarását, új fényben bemutatását.
Fontos kiemelnünk, hogy a novelláskötetet elsősorban felnőttek számára szánjuk, a felnőtt témák fölvonultatása szívesen látott vonulat. Elsősorban olyan novellákat várunk, amelyekben a népmesei szerepkörök megtartása mellett mélyebb karakterábrázolás is történik, és a történet nem egyetlen csattanóra van kihegyezve, hanem eleven szereplők mozognak benne.
A novelláknak minden esetben tartalmazniuk kell néhány, eredeti mesére visszautaló elemet (hangulat, főbb szereplők vagy stílus), és nem változtathatnak gyökeresen az eredeti történeten (tehát a királyfit nem ölheti meg a sárkány), legfeljebb a szemléleten (pl. a sárkány szemszögéből látjuk a történetet). Lehetséges csupán meserészletből novellát kerekíteni.
Eredeti panelnek számít például a szereplő archetípus megjelenése: királyfi, királylány, szegénylegény, boszorkány – mindazok az elemek, amelyekből a népmesék hagyományosan építkeznek. Nem számít eredetinek, ha a királyfinak szimplán űrhajója van ló helyett, ha a királylány szkafandert visel, és ha a boszorkányt galaktikus tábornoknak nevezik, de minden egyéb marad ugyanaz.
Az eredeti meseelemek kibővítése lehetséges.

Célunk, hogy új tehetségeket fedezzünk föl, és érdekes, a magyar irodalmi gyökereket kreatív módon feldolgozó novellákból álló kötet szülessen. Mert mesélni így is lehet.


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához