LFG.HU

Rorimack
ismertetőCimkek

Szinte órákkal azután, hogy Magyarországról is elérhetővé vált a Paypal fizetési rendszere, Paypal-láz söpört végig a magyar nyelvű fórumokon. Nem véletlenül: a Paypal talán az egyik legnépszerűbb rendszer, amelynek segítségével gyorsan és biztonságosan küldhetünk (és a talán nem is olyan távoli jövőben fogadhatunk) viszonylag kis pénzösszegeket is.

A rendszer használatáról, előnyeiről és buktatóiról már [mások] is írtak. Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni, mit is jelent mindez nekünk, szerepjátékosoknak. A továbbiak egy része evidencia lesz, főleg Attila [írása] után, de remélem, hogy mindenki talál benne néhány hasznos tippet.

Habár rengeteg olyan szabálykönyv van, amit könnyebb és érdemesebb a hazai boltok polcairól beszerezni, előfordulhat, hogy olyan kiadványra pályázunk, amihez idehaza sohasem tudnánk hozzájutni. Ilyenkor nincs mit tenni, irány az internet. Egy biztos – Paypallal a zsebünkben könnyű dolgunk lesz.

Kezdjük talán az aukciókkal. Szinten nincs olyan szerepjátékos kiadvány, függetlenül attól, hogy mikor jelent meg, ami előbb vagy utóbb fel ne tűnne akár az ebay, akár más aukciós oldalon. Mindezidáig gondot okozhatott a fizetés, ám a nehézkes átutalási módszerek, s pláne a borítékba rejtett bankók kora lejárt: szinte az összes eladó elfogadja a Paypalt. Habár egyes kiadványok esetében az egekig szökhetnek az árak, a legtöbb esetben az eredeti ár töredékéért nyerhetjük el a cuccot, tehát még a postaköltség kifizetése után is jól járunk. Pár dolog, amit mindig érdemes figyelembe venni:

1. Megbízhatóság: hiába találjuk meg a hőn vágyott szabálykönyvet egy eladónál, hiába nyerjük el a licitet, ha az adott könyv sohasem érkezik meg. Bár a posta is képes érdekes dolgokat produkálni, az esetek közel felében az eladó a ludas. Mindenféleképpen érdemes megnézni a visszajelzéseket, s ezek közül is érdemes átfutni, miért kapott negatív visszajelzést az illető. Ha a legcsekélyebb kételyünk is támad, inkább halasszuk el a vásárlást

2. Postaköltség. Amit nyerünk a réven, könnyen elveszthetjük a vámon (akár szó szerint is). Ezért érdemes minden esetben leellenőrizni, az aukció vége előtt (!) egyeztetni a postaköltséget az eladóval. Általában igaz, hogy sokkal jobban járunk, hogyha a kiválasztott kiadvány mellé még egyet-kettőt választunk ugyanattól az eladótól – a postaköltség egyáltalán nem, vagy csak minimálisan emelkedik, és a második könyvhöz ezáltal valóban szinte ingyen jutunk hozzá. Ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy az érkező csomagot akár meg is vámolhatják – noha ez igen ritkán történik meg.

3. Nem csak Amerika létezik: érdemes átvizsgálni a francia, német, angol oldalakat is: noha itt az árak általában magasabbak, előfordulhat, hogy az alacsonyabb postaköltség miatt még így is nyerünk az üzleten.

A második, szintén evidens választás természetesen az online könyváruházak, szerepjátékboltok. Habár ezek többségében eddig is tudtunk fizetni (hitelkártyával), a Paypal egy kényelmesebb, biztosabb alternatívát kínál. A lehetőségek száma végtelen, de nyugodt szívvel merem ajánlani a “papíkönyvekkel” foglalkozó [Stiggybaby]-t, a [Noble Knight]-t, a [Titan Games]-t vagy a Steve Jackson Games online boltját, a [Warehouse 23]-at. Minden bolt esetében érdemes figyelni a különféle akciókra – néhány kiadványt nevetségesen olcsón vesztegetnek. Ha pedig digitális kiadványra fáj a fogunk, akkor mindenekelőtt érdemes ellátogatni az egyik legrégebbi, legjobb hírnévnek örvendő RpgNow-ra (ahol bizony meg van szabva a minimum rendelés összege), vagy friss társaihoz: a nagy kiadók egy részét tömörítő, vízjeles pdf-eket forgalmazó [DriveTruRpg] oldalára (ahol egyrészt figyeljünk oda arra, hogy egyes kiadványok egyszerűen csak az eredeti könyvek beszkennelt és pdf-be pakolt változatai, másrészt ne hagyjuk ki a szinte hetente változó ajándékkönyveket sem), illetve a fent említett SJG pdf-boltjába, az [e23]-ra, ahol külön említést érdemelnek az exkluzív GURPS, In Nomine és Transhuman Space anyagok.

Habár nem szerepjátékboltok, érdemes el-elnézni a nagyobb nemzetközi antikvárium-rendszerek oldalaira is. Nemcsak szinte elfeledett szerepjáték-kötetekre bukkanhatunk ily módon, de kedvenc külföldi íróink műveit is könnyedén beszerezhetjük, akár a magyar fordításnál is olcsóbb áron (ilyen bolt például az [Abebooks] vagy az [Alibris]).

Ha jobban megnézzük, a fenti lehetőségek többsége eddig is a rendelkezésünkre állt. Mi tehát az, ami igazán rendkívüli a Paypalban? A válasz egyszerű: megnyílt előttünk a független játékok (indie rpgs) piaca. Ezen játékok többsége egyetlen szerző műve, legtöbb esetben csak az illető honlapján keresztül vásárolható meg – természetesen Paypallal.

Itt is megtalálhatjuk a viszonylag nagy, közös boltokat: a [key 20] boltjához még nem volt szerencsém, de az általuk forgalmazott játékok egy részéhez igen. Sok egyéb finomság mellett itt vásárolhatjuk meg a Burning Wheel szerepjátékot, az utóbbi évek egyik legnagyobb független sikerét, de a díjnyertes Universalist, vagy a hip-hop kultúrát okkultizmussal vegyítő Wyrd is Bondot is itt találjuk. Az [Indie Press Revolution] oldala is rengeteg érdekességgel szolgál. Külön figyelmet érdemel a két “árnykönyv”: a Shadows of Yesterday könyvváltozata hangulatos illusztrációkkal teszi még könnyebben megszerethetővé Near világát, míg a Conspiracy of Shadows második kiadása egy cselszövésekkel és sötét veszélyekkel teli, fiktív Közép-Kelet Európába kalauzol. Mindkét bolt kínálatában megtalálható a műfaj nagy öregje, a Sorcerer rendszere és számos kiegészítője, csakúgy, mint az A/State scifi-világa.

Aki még ennél is különlegesebb falatokra vágyik, annak érdemes az egyéni honlapokhoz fordulnia. A kínálat szinte feltérképezhetetlen, ami most következik, az csupán néhány személyes kedvenc.

Érdemes talán az internetes publikálás egy valódi úttörőjével, S. John Ross-szal és az ő [Cumberland Games]-ével kezdeni. Az oldalon megtalálhatjuk az egyik leghíresebb és legegyszerűbb ingyenes rendszert, a Risust, valamint kiegészítők, szabálykönyvek, fontok tucatjait.
A [Halfmeme] oldaláról végre elérhetővé vált a nagyszerű My Life with Master. Aki pedig inkább a Vadnyugaton kalandozna, az még válogathat is: vagy a Dust Devils segítségével száll szemben önmaga démonaival, pókerkártya segítségével, vagy a Dogs in the Vineyard világában tereli vissza a helyes útra Isten eltévedt báránykáit. Az előbbit a [Chimera Creative] oldalain találhatjuk meg, akárcsak az ingyenes Daedalus magazinokat, valamint ugyanitt újra elérhetővé válik a Nine Worlds című szerepjáték is. Az utóbbi pedig a lumpley games oldalán, ahol nem érdemes elfeledkezni a többi játékról, különösen a fergeteges kill puppies for satanról sem.

Ha pedig valami olyasmit keresünk, ahol a legkisebb kockázattal kipróbálhatjuk a Paypal minden előnyét, akkor nem kell messzebbre mennünk a [Wicked Dead Brew] játékainál. Akár egy dollárért is találunk már itt játékot, s a cég nagy előnye, hogyha a megvásárol pdf változat bejön, akkor elég “frissítenünk” a nyomtatott játék árára, kifizetni az igen kedvező postaköltséget, s csakhamar megérkezhet (a kérésünkre dedikált) papírpéldány. Csupa-csupa élő klasszikussal van dolgunk: a Cat minden macskarajongónak kötelező, a friss Interrogationnal kihallgató-szobává alakíthatjuk nappalinkat, vagy a Farm segítségével (amit akár ingyenesen is elérhetünk a fent említett Daedaluson keresztül) megtapasztaljuk, milyen a teljes emberi kiszolgáltatottság. Az Enemy Godson keresztül egymással vetélkedő isteneket alakíthatunk; a hamarosan megújult külsővel jelentkező Octane segítségével egy őrül posztapokaliptikus Amerikában találjuk magunkat; a Thirty pedig időn és téren túli, misztikus utazásra invitál.

S mindez még csak töredéke a feltárulkozó lehetőségeknek. Rengeteg játék kimaradt, és akkor még nem is szóltunk az olyan lehetőségekről, mint [Greg Stolze] legújabb szerepjátékának, az …in Space-nek a [kiszabadítása], vagy a rengeteg, szerepjátékhoz kapcsolódó kiegészítő, póló, egyedi dobókocka és kockatartó, nomeg rengeteg egyéb lehetőség, melyre elverhetjük pénzünket.

Azt hiszem, mostanra világossá vált, mire képes a Paypal. A lehetőségek végtelenek, pénztárcánk tartalma viszont nem az. Minden esetben jól gondoljuk meg, mire költjük a pénzünket. Vigyázzunk arra is, hogy egyre többször és egyre többen próbálják hamis oldalakkal, levelekkel kiszedni belőlünk a számlánk adatait, jelszavunkat.

Ám kicsi odafigyeléssel szinte minden buktató elkerülhető: válogassunk kedvünkre, és használjuk ki a Paypal adta lehetőségeket!


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=3511]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához