LFG.HU

Hanna
VegyesCimkek

Imádok főzni; ugyanakkor azt is észrevettem, hogy bizonyos ismerőseim imádnak főzetni velem – s bár én ennek a kérésnek szívesen eleget teszek, időm véges, és nem ruccanhatok át minden héten, hogy megetessem őket.
Egyikük megkért, hogy gyűjtsek össze neki pár receptet, amelyek kitérnek az előkészítésre és a vásárlásra is; a csak a főzés fázisra koncentráló szakácskönyveket ugyanis túl szűkszavúnak találta.
A geek arról ismerszik meg, hogy élete felét számítógép előtt tölti, és jobbára konzerven él, hacsak nincs valaki, aki hajlandó lenne főzni rá. A házitündér nélküli, meleg ételre áhítozó, konyhaművészethez mit sem konyító geekeknek szól ez a gyors és egyszerű, de változatos ételekre épülő szakácskönyv; azoknak, akik sejteni vélik, hogy a paradicsomszószos spagettin és a telefonon rendelt pizzán túl is létezik világ. – konyhanna

Bundás szárnyasfalatka
Alapok
Üres a hűtőd (illetve lézeng a sarkában egy kósza citrom, ami a múltkori gintonikba kellett, meg talán egy fél üveg mustár vagy margarin is akad), soha életedben nem vettél a kezedbe fakanalat, a szakácskönyvek mind feltételezik, hogy láttál már közelről nyers csirkehúst és tudod, mi az, hogy blansírozni, habarni meg mennyi a csipet só. Spagettin meg lecsón meg mégse élnél életed végéig.

Néha nagyon szájbarágós a szöveg, ez szándékosan van így; abszolút kezdőkre gondolok.

Első lépésként kezdjük rögtön egy olyan kajával, amitől lecsúszik a lányok bugyija. Kicsire nem adunk, legyen rögtön bundás szárnyasfalatka. A receptek 2 személyre szólnak, kevés maradékkal, mert a geekek többsége egyedül él, máskülönben lenne valaki más, aki magára vállalná a főzést.

Az eszközök

Menj ki a konyhába, és tedd a kezed ügyébe a következő eszközöket:
- A) egy teflonserpenyő (lehet sima serpenyő is, én jobban szeretem a teflont, mert nem kell bele annyi olaj) B) ha nincs semmilyen serpenyőd, mert még soha nem főztél, vegyél egy közepes fémlábost (20-25 cm átmérővel), ami már csak azért is jó, mert ha nagyon sisteregne az olaj, nem fog szanaszét fröcskölni)
- még egy fémlábos (kis kitérő: fémlábos alatt nem zománcozott lábosra gondolok) vagy teflonbevonatú lábos, olyan 15-20 cm átmérőjű
- két műanyag tál (tál alatt nem tálkát kell érteni, átmérőjük szintén 20-30 cm között mozogjon)
- decis pohár (vagy hasonló űrméretű egyéb mérőeszköz, de javasolt a később következő receptek sikeres megvalósítása érdekében a beszerzése, mert van, amit ezzel a legpraktikusabb kimérni; s ha már itt tartunk, ha majd felbátorodtál eléggé a főzéshez, egy konyhai mérőedényt is érdemes vásárolni, amin a cukor, liszt és daramennyiségeket is látni lehet)
- éles kés
- fa vagy műanyag vágódeszka
- edényfogó
- evőkanál
- még egy pohár
- kétkarikás tűzhely

Ha ezek megvannak, akkor mehetsz bevásárolni.

Vásárlás
Ismét fölhívom a figyelmedet, hogy bundás szárnyasfalatkát fogsz főzni rizzsel, ha nem szereted sem a csirkehúst, sem a pulykát, sem a rizst, akkor várd meg, míg fölkerül a következő recept.

Tehát ami ehhez kell a boltból:

1 csomag rizs
Felejtsd el a gyors rizst – bár nagyon praktikus és egy geek is tudja kezelni, a cél az, hogy megtanulj rendes rizst főzni. (Bomlasztó háttérinformációként azért megemlítem, hogy én spéci ázsiai rizsfőzőt használok, amely konnektorba dugható háztartási készülék, és magától megfőzi a rizst, majd, ha elkészül, önmagától melegen tartásra kapcsolja magát, de mivel ilyet még nem láttam Magyarországon semmilyen boltban, kénytelen leszel irigykedni)
Tehát vegyél egy csomag AAA vagy A jelű rizst. A legjobb az ún. jázmin rizs – a kínaiaknak rizstermesztésben van némi lépéselőnyük, és az ő rizsükben nem nagyon találsz egérszart meg gyommagvakat, mint a magyar rizsben. Egy kilósnál kisebb kiszerelést nem fogsz találni, de nem baj, ami megmarad a főzés után, az eláll (ha lezárod a zacskót).

1 kiló rétesliszt
Lehet akár Graham-liszt is, vagy teljes kiőrlésű búzaliszt. Amit most nem használsz fel, később még másba belefőzheted.

1 filézett csirkemell
Egy csirkemell alatt nem fél csirkemellet kell érteni: az egész csirkemell olyan formájú, mint két összenőtt tüdőfél vagy egy nagyon amorf, ronda lepke. A csirkemell akkor jó, ha világos rózsaszín, de ha már látod, hogy kezd kifehéredni, hagyd a pulton. A sárgás elszíneződés is gyanús. A szaga is árulkodó lehet, de ha le van fóliázva vagy üveg mögött van, úgyis esélytelen megszaglászni. Ha tálcára fóliázott, mindig nézd meg a dátumot!
Csirke helyett vehetsz negyed kiló pulykamellet is.

Fokhagyma
A recepthez ugyan csak 2-3 gerezd kell, de mindig jó, ha van fokhagyma a háznál, ezért nyugodtan vegyél több fejet.

Vöröshagyma
A recepthez elég egy kisebb fej vagy egy nagy fej vöröshagymának, a fele, de nyugodtan vegyél többet, majd legfeljebb csinálsz hagymás rántottát másnap reggel.

Olaj
Napraforgóolaj lesz a nyerő, az olivaolaj túl értékes ehhez. A Vénusz vagy Floriol (hát csak muszáj reklámoznom) megteszi; van egy másik fajta, amit most nem nevezek meg, amelyik viszont büdös; szerintem repceolajjal keverték.

Tojás
Vegyél egy doboz tojást (6-os vagy 10-es doboz). Nyisd ki a dobozt, és ellenőrizd, hogy nincsen-e törött tojás a dobozban.

Bors

Ötfűszerkeverék
Trükkös tétel, nem is mindegyik ABC-ben van. Kiváltható őrölt fahéjjal és őrölt gyömbérrel – kicsit más íze lesz a húsnak, de nem vészes a különbség. Ötfűszerkeveréket hipermarketekben és ázsiai élelmiszerboltokban kapni, de a nagyobb szupermarketekben is találsz.

Oké, megvan minden, még betehetsz magadnak egy sört a kosárba, aztán indulás vissza.

Tehát bundás szárnyasfalatka. Mindig az előkészítés az első lépés. Ha minden a kezed ügyében van lepucolva, fölvágva, sokkal gyorsabban kész lesz a kaja, és nem kell kapkodnod (olyankor történnek kínos balesetek).

1. A húst mosd meg, és a vágódeszkán vágd fel dió nagyságú darabokra. A kockák lehetnek szabálytalanok, sőt, hosszúkásak is, mindegy a forma. Úgysem fog látszani. A húskockákat tedd aztán az egyik előkészített tálba, és szórj rá egy csapott teáskanál sót (a csapott annyit tesz: nem púpozott), egy csapott mokkáskanál borsot, és vagy egy-egy mokkáskanál gyömbért vagy fahéjat, vagy két mokkáskanál ötfűszerkeveréket (a beszerzőhadjárat sikerétől függően). Utóbbi fűszereknél lehet egy kicsit púpozott az a mokkáskanál.

2. Vágd fel kis kockákra a hagymát és a fokhagymát, és szórd rá a húsra. Keverd el jó alaposan, és tedd félre.

3. Mérj ki a rizsből két pohárnyit (decispohár!) egy tálkába, öblítsd át vízzel kétszer jó alaposan, hogy kiázzon a keményítő belőle, majd öntsd le róla a vizet és tedd félre.

4. Mérj ki a teflonbevonatú vagy fémlábosba annyi vizet, amennyi rizst kimértél, és még egy kicsit – tehát ha két decispohárnyi rizsed van, még fél decispohárnyi vizet mérj hozzá, aztán szórj bele egy csapott mokkáskanál sót, és tedd föl a tűzre. Amíg nem forr, addig visszatérhetsz a húshoz.

5. Vedd elő a másik tálat, önts bele négy decispohárnyi lisztet, verj a közepébe két tojást, és keverd el egy kanállal. Apránként csorgass bele egy kevés vizet, közben kavard simára, egészen addig, amíg olyan sűrű és sima lesz, mint a sűrű palacsintatészta (vagy mint a méz vagy banánturmix, ha még nem láttál soha nyers palacsintatésztát). Ha túlhígítottad, az se baj, szórj bele még egy kis lisztet, és keverd el.

6. Ha kész a tészta, öntsd bele a húst hagymástul-fűszerestül, és jól keverd össze. Ha szerencséd volt, akkor pont annyi tészta van, amennyi épp ellepi a húst. Ha kevés lenne, egy kis tálkában keverj el lisztet vízzel, majd öntsd hozzá.

7. Eddigre valószínűleg felforrt a víz. Öntsd bele a rizst, vedd takarékra a lángot, és fedd le. Mostantól nem nyúlhatsz hozzá, amíg a rizs nincsen kész, nagyon fontos, hogy meg se próbáld kavarni, a fedőt se emelgesd; legközelebb csak tíz perc múlva emelheted fel. Remélhetőleg addigra pont megfő a rizs.

8. Önts olajat a serpenyőbe 3-4 mm mélyen, és gyújts alá. Pöttyints egy kis darab tésztát bele, hogy lásd, mikor lesz elég forró. Ha a tésztadarab körül sisteregni kezd az olaj és pattog, akkor vedd a lángot lejjebb, ragadj meg egy kanalat, és a tálból merd az olajba a tésztás húsdarabokat (lehetőleg a tésztával együtt). Annyi ilyen falatkát tegyél bele, amennyi még nem ér össze, aztán egy villával felfegyverkezve állj készenlétben. Amikor az alsó oldaluk aranyszínűre sült (a sötétbarna már túl sok!), forgasd meg őket a villával. Ha ez az oldaluk is megsült, akkor villával emeld ki őket és csöpögtesd le őket vagy tedd papírtörlőre, hogy a fölösleges olajtól megszabaduljanak, majd tedd be őket a kiválasztott tányérba vagy tálba, amiben majd felszolgálod a kaját. Ezt a műveletet ismételgesd addig, míg az összes hús ki nem sül. Ha maradt még tészta, azt is belecsorgathatod az olajba. Eközben a rizs alighanem elkészült, ne felejtsd el ellenőrizni, és levenni alóla a gázt.

9. Kész a rizs, a húst is kisütötted, már csak a sört kell felbontani. Meg kell hozzá egy csaj, aki az öledbe ájul utána.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához