LFG.HU

Endrosz
hírekCimkek

Mechharcosok, Magyarországon idén először kerül megrendezésre a Classic Battletech “világbajnokság”. A részvétel mindenki számára nyitott, a nevezés ingyenes.

Előhang
Robinson DHM (Drakónis Határvidék Milícia) parancsnoksága, Le Blanc
Robinson PVZ (Polimorf Védelmi Zóna), Drakónis Határvidék, Egyesült Napok
3067. április 7.
Richard Jablonski, az ENFE altisztje merev vigyázzállásban tűrte felettese vizslató tekintetét.
- Jablonski törzsőrmester, március 12-én, az éjszaka folyamán szánalmas magatartást tanúsított – jelentette ki Jackson ezredes. – Nyilvános helyen, ittas állapotban, keresetlen szavakkal inzultált egy magasabb rangú tisztet, és ezt ebben az egységben nem tűrhetjük el. Törzsőrmester, hat hónapja szolgál a mi egységünknél, és ezen hat hónap alatt háromszor fokozták le ideiglenesen, egyszer a 15-ös cikkely miatt, és most itt van ez. Mondjon nekem egyetlen okot arra, hogy miért ne daráljam le tizedesig, aztán irány a fogda.
- Elismerem vétkességemet, és kész vagyok elfogadni bármilyen büntetést, amit az ezredes úr kiszab rám – válaszolta azonnal Jablonski.
Jackson hátradőlt a székében, és farkasszemet nézett beosztottjával. – Hosszasan és aprólékosan fogok eltöprengeni az ügyén, törzsőrmester. Jelenleg arra érzek késztetést, hogy kirúgassam a seregből, de ezen még gondolkozni fogok. További intézkedésig nem hagyhatja el a szállását. Őrmester, kísérje vissza a szállóra, és állítson őrséget a szobája elé.
A saját szobájába érve Darius Jackson ezredes töltött magának és helyettesének egy-egy csésze kávét. – Nos, Mike, mit gondolsz? Láttad az aktáját?
- Huszonhat éve szolgálatban, megsérült a Sudetenen ’52-ben, részt vett a Bird Dog hadműveletben, ott volt Monte Diablón Andy Giggens-szel ’65-ben. ÚAHA kiképző, van jogosítványa tankokra, ’Mechekre, és kis létszámú gyalogsági harcra – felelte Mikhail Suvarov alezredes.
- Ja, én is olvastam, Mike – mondta Jackson. – Jó a fickó, de négyszáz kilós gorillává változik minden egyes alkalommal, amikor beszív. Egyszerűen nem tűrhetek ilyen szarságot, így is eléggé fokozott a helyzet mifelénk. Nem hagyhatom, hogy a szenior altisztjeim tisztek ölébe hányjanak. A polgárháború kikezdett mindenkit, pocsék a morál. Mennyi is, három dezertálás volt egy hónap alatt?
- Öt – pontosította a helyettese. – Walker hadnagy tegnap lépett le, és a szakasza egyik tagját is magával vitte.
- A ’Mechjeik?
- Nem, azokat itt hagyták. Biztos arra számítottak, hogy nem lesz rá szükségük.
Jackson a fejét rázta. – Nyolcvanöt százalékon vagyunk, van egy törzsöm, aki minden eltávozását őrjöngéssel fejezi be, és most itt van ez, amit a PVZ péká küldött. – Egy üzenettáblát adott át Suvarovnak, majd visszadőlt a székébe, és a plafont bámulva várta, hogy helyettese végezzen az olvasással.
- Hadiolimpia? – kérdezte kissé sután Suvarov.
- Ja, legközelebb mivel fognak előjönni? – mondta Jackson. – Szóval, a parancsnokság azt írta elő, hogy válasszunk le egy századnyit a legjobb embereinkből, hogy elmehessenek Tukayyidra háborúsdit játszani – mintha nem lenne a nyakunkon egy igazi! A kígyók ide-oda csúszkálnak a határ túloldalán, a kupecek még mindig bajt kevernek, de a parancsnokság úgy
véleményezi, hogy ez a legfontosabb! Húzzak elő a kabátom ujjából egy teljes századot, és küldjem el őket Tukayyidra, hogy képviseljék a PVZ-t. – Jackson egy nagyot sóhajtott. – Néha nem éri meg kimászni az ágyból reggel.
- Kit fogunk küldeni? – kérdezte Suvarov. – Bart Miller a legjobb kezdő tisztünk, de igen rosszul tűrném, ha éppen őt kellene most elveszítenem.
- Szó sem lehet róla, Mike. Nem küldöm el a legjobb lövészeimet Tukayyidra, miközben még mindig zajlik a polgárháború, nem és kész.
- Akkor nem küldünk senkit?

- Az sem járható út – mondta Jackson. – Az üzenetben az állt, hogy válogatni és hajóra tenni, valakit küldenünk kell.
- Akkor kit?
- Nos, az üzenet eléggé világos, egy kombinált fegyvernemű századot akarnak. ’Mechek, járművek, gyalogság… – Az ezredes félbehagyta a mondatot. – Várjunk csak.
- Ugye viccelsz, Darius? Egy perccel ezelőtt még a világból is ki akartad őt üldözni.
- Két legyet egy csapásra – nevetett fel megkönnyebbülten Jackson. – Hová került a múlt heti feltöltés?
- A B zászlóaljnál gyakorlatoznak, de még olyan zöldek, mint a fű a lábuk alatt – felelte Suvarov.
- Hozd vissza őket, ők mennek vele – mondta Jackson. – Ha a Csillagliga olimpiát akar, rendben, én elküldöm nekik pont azt, amit kértek. Elküldöm nekik ’Faroklengető’ Richard Jablonskit.

Áttekintés – a világ lakóinak szemével
A Csillagliga idejében, a 2630-as években merült fel a gondolat, hogy szimulált fegyverekkel vívott csapatverseny keretében mérjék össze erőiket a Csillagliga Védelmi Erőinek egyes ezredei, ébren tartva a küzdőszellemet a békében is. A folyamatos küzdelmek egy négyévente megrendezett kupadöntőben, a Hadiolimpiában csúcsosodtak ki. A résztvevők sora később kibővült a tagállamok csapataival is, egy látványos, és csak ritkán halálos rendezvényt hozva létre.
A Csillagliga bukása utáni évszázadokban senkinek sem jutott eszébe feléleszteni ezt a fajta csatározást, hiszen nagyon is valós háborúk kötötték le az Utódállamokat. A klánok visszatérése 3050-ben vonakodó szövetségeket teremtett közöttük, és 3058-ban a Csillagliga kényszerűségből ugyan, de újjáalakult. Hamarosan életre hívták, az egység kovácsolódását elősegítendő, a Hadiolimpiát is, melyre a klánok is meghívást kaptak. A Hadiolimpia még a klánok által vallásos áhítattal kezelt Csillagliga idejéből származik, valamint emlékeztet a rituális párviadalokra (“ki a legjobb”, pusztán a dicsőségért), így voltak olyanok, akik reagáltak erre a meghívásra. Ez kitartott egy pár évig, de 3067 második felében különböző okok miatt a rendezvény szervezése céges kézbe került, és a helyszíne is megváltozott. Solaris VII, a véres szórakoztatásből élő Játékvilág arénái adnak otthont az idei, a sorban a 29. Hadiolimpiának.

Áttekintés – a játékosok számára
A Hadiolimpiában a világ minden tájáról vesznek részt játékosok: Ausztráliától Kanadáig, Szingapúrtól New Yorkig. A verseny során helyi játékostársakkal méred össze felkészültségedet és szerencsédet, tehát nem kell utazni, viszont nincs is igazi erőpróba külföldiekkel vagy távol élőkkel. A nemzetközi sorrend eldöntését a feladatok biztosítják, melyek mindenki számára azonosak, bárhol is játsszon. Általában 3-4 feladatot írnak ki minden évben. A verseny lebonyolítását a FanPro rajongókból toborzott szervezete, a Commandók intézik.
Az idei a 4. Hadiolimpia, az első 2002-ben volt. A feladatok idén eltérnek az eddig megszokottaktól, egyedi tervezésű feladatok helyett szakasz szakasz ellen típusú csatákat kell vívni az arénákban, egyet-egyet a 3000, 5500, illetve 8000 BV-jű kategóriákban (BV: Battle Value, pontérték, mely figyelembe veszi az egységet és a benne ülő pilóta képzettségeit is).

A győztes egy 50 dollár értékű FanPro ajándékutalványt kap, és egy emléklapot. Az utalványt bármilyen FanPro termékre be lehet váltani, nem csak Classic Battletechre, tehát Shadowrunra és néhány más termékvonalra is.

Nevezés
A nevezéshez először regisztrálni kell a Commando főhadiszálláson, az Enlist! menüpontnál. [1] Ezután elkezdődhet a csapat összeválogatása, igény szerint tesztelése, végül felvitele a nyilvántartásba (Players menüpont, majd Martial Olympiad 2005 Registration).
A szabályzat szintén a Players menüből tölthető le, de elérhető az én oldalamról is. [2] Ennek alapos ismerete kötelező. Az oldalamon található még egy FAQ, és az arénák magyarra fordított, jegyzetekkel kiegészített használati utasítása, ezek olvasgatása erősen ajánlott, de nem kötelező.
Aki megismerkedett a szabályzattal, rögzítette a csapatát a CHQ-n, majd kinyomtatta a hozzájuk tartozó adatlapokat, készen áll a részvételre, további jelentkezésre nincs szükség.

Lebonyolítás
Időpont:
2005. augusztus 21. (vasárnap), délelőtt 10 órától délután 6 óráig.
Helyszín:
Budapest, Soroksári út 56. II./15. (az új Nemzeti Színháztól mintegy száz méterre)
Megközelítés: 2-es és 24-es villamos
Az adatlapokon kívül mindenkinek hoznia kell kockákat, amivel a mozgásmódosítokat jelöli. Figurákat hozni nem kötelező, lehet kölcsönözni tőlem, de jó, ha vannak. A helyettesítésről a szabályzat elején esik szó, nem kell minden figurának annak lennie, ami. Sem festés, sem alapozás nem előírás. Használhatók a régebbi Battletech és Citytech dobozok műanyag figurái is, sőt, a 4. kiadású alapdoboz kartonpapír ’Mechjei is.

Amennyiben vidéken összeszedődik legalább 4 ember, lehet szó további alkalmak megrendezéséről. Keressen meg, akinek ilyen igénye van, és elkezdünk egyeztetni. Egy ilyen alkalom már le is zajlott Sényőn, Nyíregyházától néhány kilométerre, ahol nyolc játékos csapott össze egymással egy vadregényes környezetben megbúvó vadászházban. [3] Ezúton is szeretném megköszönni Vincentnek és a Szabolcsi Bicskásoknak az élményekkel teli találkozót!

Ráadás: Jablonski Kupa
Ahogy az a szabályzat végén elolvasható, a rendezőknek is jut játéklehetőség, ha a “rendes” Hadiolimpia véget ért. Az előhangban szereplő törzsőrmesterről elnevezett Jablonski Kupában a legjobb helyi játékos, a páratlan számú résztevő miatt helyettesítőnek beugró játékosok, illetve a helyi Commando vesz részt, ugyanazokkal a feltételekkel, mint egyébként, de komoly tét nélkül.
Bár ez még nem egészen biztos, de valószínű, hogy ezt az osztrák Commandóval, Johann “Eddie” Hadererrel összefogva fogjuk lebonyolítani. Egyelőre úgy tűnik, hogy szeptemberben lesz egy-egy alkalom, amikor az osztrákok átugranak hozzánk, és viszont.
További “csali” a résztvételen gondolkodóknak, hogy a Jablonski Kupára egy különdíjat ajánlottam fel a legjobb magyar játékosnak. Amennyiben több pontot ér el, mint én, akkor megkapja a bontatlan, nemrégiben megjelent, Combat Equipment című forráskönyvemet, mely a 3067 tájékán kifejlesztett számos új csatapáncél és ProtoMech leírását tartalmazza, és még sok egyebet. Tehát ez a különdíj nem jár automatikusan a legjobb magyar játékosnak, még velem is meg kell küzdenie érte!
[1] http://www.commandohq.com/
[2] http://endrossz.fw.hu/battletech/commando/mo2005.zip
[3] http://kep.friweb.hu/rastaphary/50099449#2


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.