LFG.HU

Hanna
vegyesCimkek

Mielõtt még rengeteg felháborodott levelet kapnék, hogy az egyszerû és mindennapos ételeket hanyagolom, közrebocsátom a lecsó alapreceptjét és variációit. Az extrákat dõlt betûvel kiemelem.

A lecsó arról ismerszik meg, hogy az alaphozzávalókon túl számtalan variáióban gazdagítható – attól függõen, mi van a hûtõben, illetve kinek mire van gusztusa. Ha akarom, vegetáriánus étel, ha akarom, tele van füstölt kolbásszal.

Az alaphozzávalók:
- zsiradék (étolaj, zsír vagy szalonna)
- vöröshagyma
- paprika
- paradicsom
- só
- édesnemes pirospaprika

Extrák:
- füstölt kolbász
- virsli
- majoranna
- tojás
- tök, patisszon vagy cukkini

Fölhasznált eszközök:
- közepes fazék
- fakanál
- kés
- tálak
- vágódeszka

Vásárlás
- Zsiradék: Az étolajat a bundás szárnyasfalatkánál megbeszéltük, de ha magyarosan szeretnél fõzni, és nem veted meg a disznózsírt, azt is vehetsz. Ha a szalonnára teszed le a voksodat, akkor válassz egy gusztusos kenyérszalonna-darabot (elõrecsomagolva is kapható, de a pultnál is kérhetsz). Lehet több, majd fölhasználod máshoz, amennyi a lecsóhoz kell, olyan kiszerelés úgysem létezik, legföljebb az egérABC-ben.
- egy fej vöröshagyma
- Paprika: A sárgásfehér, hagyományos, tölteni való (TV) paprikát keresd. A sárga, piros és zöld, húsos kaliforniai paprikák egyetlen elõnye, hogy jól néznek ki, de a lecsóban összeszottyadva ez nem szempont, ellenben az ízük messze elmarad a Tv paprikáétól. Külön fölhívnám a figyelmet az azonos színû, bogyiszlói paprika elkerülésére: megtévesztõen hasonló, de méregerõs. Paprikából, ha két személyre fõzöl lecsót, végy olyan 6-8 darabot.
- Paradicsom: Noha rendszerint kemény húsú, sértetlen héjú paradiscsomot vásárolsz, a lecsó az az étel, amelyhez fölhasználhatod a hûtõdben található, megpuhult paradicsomot is. Lényeg, hogy a paradicsom ne legyen penészes, a héján ne legyenek elszínezõdések, és minél érettebb (sötétpiros, nem kõkemény, hanem rugalmas héjú)legyen. 3-4 darab paradicsom elég.
- Ha tojást veszel, nézd meg mindig a dobozban, nem sérültek-e meg!
- Virsli esetén szinte mindegy, milyet veszel, egyiknek sincs szinte semmi köze a húshoz, és egyiknél se akard tudni, mibõl és hogyan készítik. Jó geekként valószínûleg már van kedvenc virslifajtád. Egy pár virsli elég lesz.
- Kolbász: szinte bármilyen jó, csak füstölt legyen, ne sütni való.
- Tök, patisszon, cukkini: Ha veszel kis tököt, patisszont vagy cukkinit, akkor a vásárolt paprika mennyiségét kicsit csökkentheted (4-6). Legjobb cukkinit venned, mert annak nincs annyi leve, és mivel két személyre fõzöl, elég kicsi patisszont vagy tököt úgysem találsz; cukkinibõl viszont többnyire vannak kisebbek is a boltban.

Fõzés
Az elsõ lépés az elõkészítés. A hagymát kockázd fel. Ha szalonnát vettél, vágj le belõle két félcenti széles csíkot, és félcentis vagy még kisebb kockákra vágd föl. A bõrét dobd ki, vagy egészben tedd majd a lecsóba az íz kedvéért – összekockázva nem egy élmény. A paprikákat vágd fém ötvenes nagyságú darabokra, a paradicsomot és a cukkinit, tököt vagy patisszont ujjperc méretû kockákra.

A fazékba tedd bele a szalonnát vagy másfél evõkanál olajat vagy egy kanál zsírt. Ha kolbászt akarsz a lecsóba, itt az alkalom, hogy beletedd a karikákra vágott kolbászt. Miután a szalonnából kiolvadt a zsír, vagy felforrósodott a szír vagy az olaj, dobd bele a hagymát, és fakanállal kevergetve pirítsd addig, amíg üveges nem lesz (ha már barnulni kezd, akkor állj!). A hagyma ideális állapotba jutásakor szórd bele a fazékba a tökféléket, paprikákat, keverd el, majd szórd bele a paradicsomot is, keverd el még egyszer, utána vedd elõ a fûszereket. Pirospaprikából két csapott (tehát a kanál pereméig tart a fûszerpor) teáskanálnyi mehet a lecsóba, sóból egyelõre másfél teáskanálnyi, aztán majd meglátjuk. Ha kolbászt vagy szalonnát tettél a lecsóba, sóból csak egy teáskanálnyi kell! Ha majorannapárti vagy, itt az alkalom, hogy egy teáskanálnyit a lecsóba tégy. Miután a fûszerezés megtörtént, keverd el megint az egészet, fedd le, és alacsony lángon rotyogtasd egy kicsit. Ezt az idõt kihasználhatod a virsli felkarikázására vagy a tojás elõkészítésére. Egy vagy két tojást (attól függõen, mennyire szereted)egy kis tálkába üss fel, majd villával keverd jól el, hogy a sárgája meg a fehérje egységes sárgás trutyit alkosson.Egy icipici sót ebbe is tehetsz.

Miután a lecsód a fazékban összeesett, és levet eresztett (lecsóba sosem szabad vizet rakni, mert leves lesz belõle; hidd el, a paprika, paradicsom és a tökfélék épp elég levet produkálnak), keverd meg, kicsit nyomkodd meg a paprika és tökdarabokat, hogy elég puhák-e. A paradicsomot nem érdemes, az elvileg kajakra szétfõ. Miután elégedett vagy az állagukkal (benyomódnak, a tökdarabok egy erõteljesebb nyomásra elfelezhetõek), kóstold meg a lecsót, és ha fûszerhiányt érzel, intézkedj! Ez az alkalom, hogy beletedd a virslit és a tojást a lecsóba. Ha mindkettõt szeretnéd, akkor elõbb a virslit szórd bele, fedd le, és várd meg, míg a virslidarabok kicsit megdagadnak (ez jelzi, hogy megfõtt). Ez elég hamar be fog következni, ne menj messzire! A tojás lecsóba keverése úgy zajlik, hogy leveszed a fedõt, a tálkában összekavart tojást a rotyogó lecsó közepébe öntöd, majd elkezded lassan kavarni a lecsót. A tojás hamar megfõ, amikor fehér szálak jelennek meg a lecsóban, készen is van.

Magában vagy kenyérrel fogyasztható. Ha bográcsban csinálod, sok személyre, ugyanez a recept, csak mindenbõl arányosan sokkal több kell.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://blog.rpg.hu/index.php/geek-konyha]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához