LFG.HU

Hanna
VegyesCimkek

Clotild receptblogján akadtam rá az elmúlt hónapok legbizarrabb receptjére. Barátaim szerint a cukkini és a csokoládé szentségtelen nászából csak valami cthulhoid süteményszörny keletkezhet, és óva intettek attól, hogy közelebbi ismeretséget kössek a tortával. Én azonban hétvégén elbuktam a mentődobásomat, és megsütöttem a tortát, ami annyira finom lett (csakis a feketemágia lehetett az oka), hogy megosztom veletek is a receptet, gondosan átdolgozva geekek számára.

Eszközök:
Két nagy tál, amiben a tésztát fogod keverni
Vágódeszka
Reszelő
Tortaforma vagy tepsi – én a kapcsos, kerek tortaformát használom, mert csak egy pillanat műve leemelni az oldalát, és ott marad az alsó lapon a szép, kerek, immár fölvágható torta, de ennek hiányában egy magasabb falú tepsi is megteszi (mérete kb. 25×25 cm legyen)
Kés
Mérőedény (a liszt és kakaó kiméréséhez)
Fakanál vagy habverő

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg Graham liszt vagy teljes kiőrlésű liszt (vagy 30 dkg finomliszt összesen)
5 dkg édesítetlen kakaópor (nem Nesquik! Nézd meg, tartalmaz-e cukrot a kakaó)
1 zacskó sütőpor (kis zacsikban kapható)
2 zacskó vaníliás cukor (kis zacskókban kapható)
1 teáskanál kávégranulátum (instant kávé) vagy cappucinopor
20 dkg barna cukor
4 tojás
15 dkg margarin vagy vaj (a kockamargarinból vagy vajból szemmértékkel vágd le a szükséges darabot – viszonyítási alapnak a csomagoláson ott van a súlya)
fél tábla étcsokoládé
két kis cukkini vagy egy nagyobb cukkini (kicsinek számít a 18 cm alatti cukkini, nagynak az efölötti)
fél vizespohárnyi mogyoró, mandula vagy dió, durvára törve (ha nem akarod törni, éles késsel is durvára apríthatod; törni úgy érdemes, hogy egy tiszta konyharuha csücskébe összegyűjtöd a mogyorót, ráhajtod a konyharuhát, és egy kés fokával vagy valami súlyos tárggyal ráversz párat)
fél teáskanál só

1. Mielőtt elfelejtenéd, vajjal vagy margarinnal kend ki a tortaformát vagy tepsit – az oldalát is! – vékonyan, aztán szórd be liszttel. Ez úgy történik, hogy egy evőkanál lisztet a kivajazott edény közepébe teszel, aztán fölkapod a formát, és elkezded ide-oda rázogatni benne a lisztet, míg egyenletesen mindent be nem terít. Ha a liszt kevésnek bizonyulna, még egy keveset tegyél bele.
2. Az egyik tálban keverd össze a lisztet, kakaóport, sütőport és sót.
3. Fogd a cukkinit, vágd le a két végét, mosd meg jó alaposan, és héjastul (!) reszeld le a reszelő nagylyukú részén.
4. A fél tábla étcsokit vágódeszkán aprítsd föl mazsola nagyságú darabokra.
5. A 15 dkg vajat vagy margarint olvaszd föl (mikróban közepes fokozaton két fordulat elég neki, tűzhelyen ez még gyorsabb), keverd el 15 dkg barnacukorral (amit a mérőedény “cukor” feliratú oldalát magad felé fordítva mértél ki), a két zacskó vaníliás cukorral, majd keresd elő a tojásokat. A négy tojást mosd meg, aztán egyenként tört fel őket. Mindig előbb egy pohárba törd fel a tojásokat, így, ha egy záp került közéjük, nem fogja tönkrevágni az egész tésztát, csak a poharat kell kimosni. Ha a pohárba szép sárga, friss tojás került, akkor utána biztonsággal továbbönthető a cukros-vajas tálba, ahol minden tojás után keverd meg (ilyenkor a habverő ideális keverőeszköz, de a fakanál is jó) a mixtúrát. Keverd bele a kávégranulátumot vagy cappucinoport.
6. A másik tálból a kakaós liszt nagyját öntsd át a cukros-maragarinos tálba, csak kb. másfél bögrényit hagyjál meg. Keverd össze a lisztet a tojásos-margarinos-cukros egyveleggel, amíg szép sima nem lesz. Ilyenkor már csak fakanállal tudsz szépen keverni. Durrantsd be a sütőt, hogy meleg legyen, mire a torta belekerül.
7. A cukkinireszeléket és az étcsokidarabkákat öntsd a másfél bögre lisztet tartalmazó tálba, és rázogasd el, hogy a liszt szépen betakarja a cukkinit és a csokit, és mindenhol rátapadjon. Majd az egészet öntsd át a tésztás tálba, ezt pedig beteheted a mosogatóba. Keverd el jó alaposan a cukkinit a tésztával simára. Jó sűrű tészta lesz, de ez ne zavarjon: ha sima, akkor öntsd az egészet a tortaformába vagy tepsibe, és a fakanállal simítsd el a tetejét, hogy egyenletes legyen és teljesen kitöltse a formát.
8. A maradék 5 dkg barnacukrot és a mogyorót (diót, mandulát) egyenletesen szórd rá a tetejére, aztán told be a tortád a sütőbe. 180°C fok elég lesz, hogy szép egyenletesen megsüljön (gáztűzhelynél ez kicsit lejjebb tekert gázt jelent).
9. A torta akkor van kész, hogyha a beleszúrt villára nem ragad nyers tészta, és a teteje is szilárdnak tűnik. Vedd ki, hagyd hűlni, majd vágd fel. Magában vagy tejszínhabbal finom.

A cukkini annyiban segít a tortán, hogy nagy nedvességtartalmának köszönhetően amit folyamatosan ad le sülés közben) könnyűvé és levegőssé teszi a tésztát, jó szerkezetet ad neki. A cukkini ízét nem lehet érezni a tortában, úgyhogy bátran meg lehet vele próbálkozni.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://chocolateandzucchini.com/archives/2004/04/chocolate_zucchini_cake_imbb3.php]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához