LFG.HU

Bala
ismertetőCimkek

Nem igazán egyértelmű számomra, hogy miért kellett az eredeti filmcím mellé aggatni a “paranoia” szót néhány országban vagy DVD kiadáson. Ugyan eszközként megjelenik a filmben a paranoia, mint a főhős élményeit bemutató tudatállapot, de az egészéhez, mondanivalójához igazán nincs sok köze, csak egy megközelítése az alkotásnak. Lehetett volna One Point O – Folyosó is a cím, mert sok minden történik egy kamerákkal teli folyosón.
Ha sikerül túllépnünk a belénk táplált elvárásokon, akkor egy igazán érdekes, egyedi hangulatú, képvilágú és mondanivalójú sci-fi – thrillerrel fogunk találkozni. Már csak az a kérdés, hogy hol találkozunk vele? Tudomásom szerint a magyar mozik nem fogják vetítetni, viszont DVD-n megjelent angol és magyar 5.1 -es hanggal. Ha esetleg valamelyik nagyáruház leárazott DVD turkálójában a kezünk közé akad, és játszottunk valaha valamilyen Cyberpunk-szerű szerepjátékkal, olvastunk pár William Gibson-könyvet vagy egyszerűen csak egy jó sci-fit szeretnénk látni, csapjunk le rá.

Ne lepődjünk meg, ha még nem találkoztunk a rendező és forgatókönyvíró Jeff Renfroe és Marteinn Thorsson nevével, mert ez az első alkotásuk. Amit fájlalok, hogy nem kaptak nagyobb publicitást, mert bizony megérdemelték volna. Bár a rendezés és vágás néhol kicsit esetlen, nincs bennük a nagyok könnyedsége és tapasztalata, de ezt igazán elnézhetjük nekik. Mégpedig azért, mert egy igazi, szubkultúrát érintő gyöngyszemet készítettek.
Ebből, a nagyon sok cyberpunk elemmel tarkított filmből árad a XXI. század sötét jövőképe. Az ember nem más, mint egyszerű fogyasztó, akinek nincs más dolga, mint termékeket vásárolni, és csak haszonállat a kiváltságos multinacionális nagyvállalatok vezetetői számára. Ezt persze nem ilyen egyértelműen vágják a képünkbe, hanem a fotelban ülve, a felfelé szaladó betük előtt, a film hangulatában fürödve gondolkodhatunk el rajta.
Ha netán olyan botor cselekedetet hajtottunk végre, hogy elolvastuk a DVD borító hátsó oldalán az ismertető szöveget, akkor teljesen más perspektívából szemlélhetjük a filmet. Ezen a “fülszövegen” látszik, hogy a terméket eladni kívánó, a filmbe talán éppenhogy belepillantó író nem igazán foglalkozott a témával. Bár az is lehet, hogy csak szerepjátékosként tudtam élvezni igazán, mert meg kell mondjam, sok játékélmény bukkant fel bennem a film nézése során.
Magáról a történetről nem igazán szeretnék szólni, mert történetvezetés során a szépen csepegtetett információk percről percre borítják fel a bennünk kialakult képeket, és a végén állnak össze teljes egésszé. Az “Egy pont nulla” természetesen egy szoftver verzióra utal a filmben, tulajdonképpen ez áll a történet középpontjában, és nem a paranoia.
Annyit még hozzá kell tennem a film megnézésével kapcsolatban, hogy háromszor ugrottam neki, ami azért igencsak ritka. Ennek oka az, hogy nehezen hangolódtam rá a filmre, az elején nem tudtam eldönteni, hogy ez valami B kategóriás pszicho-izé vagy egy lassan kibontakozó történettel bíró izgalmas dráma. Szerencsére ez utóbbi, és amellett döntöttem, hogy végignézem. Van benne jó pár olyan jelenet és karakter, ami könnyen felbukkanhat baráti beszélgetések alkalmával. Például a társadalomból elmenekült koldus, aki az életformájával mond nemet a fogyasztói létnek, a nincstelenségével vásárolja meg szabadságát és függetlenségét.

Összességében csak pozitívan tudok a filmről nyilatkozni, mindannak ellenére, hogy senki ne várjon valami egetverő pörgős akciófilmet, inkább egy hosszú lélegzetvételű scifi-thrillert. Akinek szívéhez közel áll a cyberpunk vagy ez a stílus, annak tetszeni fog, aki nehezen birkózik ezekkel, annak a film képvilága nem fog tetszeni. Ám a történetre senkinek nem lehet panasza.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához