LFG.HU

Valgab
hírekCimkek

December elején újabb fantasy film premierjének örülhetünk: ezúttal C. S. Lewis 1950-ben írott meseregénye, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (The Lion, the Witch and the Wardrobe) kerül megfilmesítésre, amely a Narnia képzeletbeli világán játszódó regényfolyam első darabja.

C. S. Lewis az Inkling-csoport tagjaként nemcsak Tolkien legközelebbi barátja volt: ízlésviláguk, ihletadó forrásaik és markánsan képviselt keresztény szellemiségük is csaknem megegyeztek. Lewis azonban nem nagyívű eposzt, hanem hagyományos meseregényt írt. 1950 és 1956 között hét kötetben mesélte el az örök témát: a Jó és a Rossz küzdelmét. Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény a világháború alatt játszódik, amikor a londoni bombázások elől négy kisgyerek érkezik vidékre, egy különc öreg professzor birtokára. A környék és a ház felderítése közben egy varázslatos ruhásszekrényen át jutnak el Narniába, ebbe a csodákkal teli országba, amely a gonosz Fehér Boszorkány és az örök tél uralma alatt sínylődik. De már közeledik a tavasz, és Aslan, az Oroszlán visszatérésével megkezdődik a világ sorsát eldöntő harc…

A film a Disney és a Walden Media égisze alatt készült, rendezője a többek között a Shrek két részét is jegyző Andrew Adamson. Közismert hírességek nem szerepelnek a stáblistán, talán az Aslan hangját adó Liam Neesont kivéve. Érdekesség, hogy a film készítése több ponton is kötődik A gyűrűk urá-hoz: a fegyverek és egyéb kellékek előállításában a Weta Workshop is részt vett, magát a filmet pedig nagyrészt Új-Zélandon forgatták.

Mindenképpen figyelemreméltó, hogy – legalábbis tudomásom szerint – ez lesz az első “hagyományos” fantasy film A gyűrűk ura harmadik részének 2003-as bemutatója óta. Ilymódon mindenképpen jelzésértékű lesz arra nézvést, hogy vajon beváltak-e a jóslatok és a trilógia valóban megújította-e a fantasy filmgyártást.

Kapcsolódó linkek:
www.narniaweb.com
https://www.imdb.com/title/tt0363771/
https://movies.disney.com/


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához