LFG.HU

Heretic
szerepjátékról

Pár nappal ezelőtt egy jó barátom megkeresett, hogy a TV2-nek szüksége van egy olyan emberre, aki jártas a Live-Szerepjáték szervezésben. A felkérés szerint egy hosszabb lélegzetvételű riportot kellene készíteni a Magellán című műsor számára. A riporter még aznap felhívott, hogy megbeszéljük a részleteket. A kívánságai túllépték az idő szabta lehetőségeket. Mindössze egyetlen napom volt, hogy megszervezzek mindent. A média kérése az volt, hogy a személyes interjúk után avassam be a TV2 nézőit a LIVE Fantasy rejtelmeibe.
Szóval, 24 órám volt rá, hogy összehozzak egy tapasztalt játékosokból álló csapatot, jelmezekkel, sztorival, helyszínekkel.
Nem kis feladat, szerintem ezt bárki elismeri. Gondolkodási időt kértem… Szükség volt rá…

Az első dolgom az volt, hogy felcsörgessem azokat a barátaimat, akik segíthetnek a játék kivitelezésben. Javarészt régi motorosokat toboroztam össze a bemutatóhoz. De ott volt még a tisztázatlan jogi háttér és egy nyitott kérdés, miként fogadják majd a tévénézők.

Szerepjátékosok vagyunk mindannyian, ismerjük a közelmúlt valós és felfújt eseményeit, amik befolyással voltak kis közösségünk életére. Ez azonnal gondolkodóba ejtett. Érdemes-e vajon a közvélemény elé tárni a sokak által deviánsnak titulált elfoglaltságot? Sokan bíztattak aznap, meg lehet ezt csinálni. Döntésemben egy fontos momentum segített. Ha mi nem csináljuk meg a riportot, megtette volna bárki más. És ez a bárki más a TV2-nek tényleg tök mindegy volt. Könnyen találhattak volna egy olyan embert, aki kicsit sem konyít az RPG Live szervezéséhez és tapasztalatlansága komoly sebeket ejtene az amúgy is kétes hírnévvel rendelkező hobbinak. A csapat, aki első hívásomra elvállalta a lehetetlennek látszó feladatot a legfelkészültebb emberek voltak, akiket ismerek. Sokan közülük majdnem húsz éves játéktapasztalattal bíró ’veteránok’ akiket vonzott a dolog kihívás értéke is. Két élő-szerepjáték szervező, pszichológus barátomat is meghívtam a pénteki interjúra, hogy válaszoljanak a riporter húsbavágó kérdéseire.
Előérzetem nem csalt, jó, hogy eljöttek… Bekövetkeztek a szokásos szenzációhajhász kérdések: ’ Te két világban élsz? ’ vagy ’ Ebbe nem lehet belekattanni? ’ esetleg ’ Te szeretsz gonoszat játszani? ’.
Én úgy gondolom, ügyesen vettük az akadályokat és megfelelő válaszokat adtunk a média hálójába vetett naiv nézőnek. Mi viszont nem mutatkozhattunk naivnak. A sajtónak viszont megvannak a jól bevált eszközei, amiket csak saját bőrén tapasztalhat meg a szerencsétlen interjúalany. A TV2-es srác fűt – fát beígért. Az lesz, amit mi akarunk, csak pozitív hangvételű anyagot közöl le (ezt a kijelentését már az első napi kérdéseivel agyoncsapta). Nem csoda, az idő nagyon sürgette, csupán a két napja volt a felvételek elkészítésére és ilyenkor a médiában minden megengedett.
Másnap derült ki az új hír, (ami talán első nap is biztos volt) nem a Magellán című tudománnyal és kultúrával foglalkozó heti magazinban, hanem a bulvár pletykákkal és különcségekkel tűzdelt, szórakoztató (már akinek) műsorban, az Aktívban fog a riport lemenni. Piszkosul örültünk neki…
Szombatra a csapat már készen állt. A jelmezeket az idő hiánya miatt csak részlegesen sikerült megoldanunk, és az érdeklődő kérdésemre, hogy a TV2 nem állná-e a további jelmezek bérlését, elutasító választ kaptam. A megbeszélt hely a forgatásra a Vajdahunyad vára volt. Könnyen elérhető, szép és megfelelő hangulatú hely volt egy kis Fantasy Live előadásához. Előző nap még a rövid és kellően lineáris történetet is összedobtuk, hogy gördülékenyen menjen a filmezés. Közös megegyezésre, a fent említett okok miatt, sutba vágtuk az impozáns kardjainkat, íjainkat és buzogányainkat, hogy fakardot markoljunk. Bár a riporter ragaszkodott hozzá, hogy igazi fegyverekkel pózoljunk a kamerába, mi mégis elutasítottuk ezt a kérést. Csakis a fa, gyakorló kardjainkkal mutatkoztunk az objektív előtt. Amikor a felvétel közepén megmondtuk neki, hogy írja alá a jogi nyilatkozatot, amit addigra egy jogász barátunk megfogalmazott, sértődés volt a válasz. Ő azt gondolta nem bízunk benne, de nem értette, hogy ez nem erről szól. Mi egy nagy közösség nevében jelentünk meg a kamerák előtt és nem engedhettük meg magunknak, hogy az utólagos vágás, csűrés-csavarás után valami teljesen mást kapjunk vissza, mint amit szerettünk volna elérni. Természetesen a TV2 embere kibújt a szerződés alól, de váltig állította, hogy akár a vágás folyamatánál is ott lehetünk és csak az általunk választott jelenetek kerülhetnek be a műsorba.

Most itt tartunk. Talán addigra kiderül ebből mi is igaz a riporter ígéreteiből. Könnyen előfordulhat, hogy nem lesz annyira pozitív hangvételű az adás, mint amilyet szerettünk volna. Mi kitettünk magunkért, de lehet, hogy a mai magyar kereskedelmi médiaszemlélet erősen rányomja a bélyegét az elkészült riportra.
Ne legyen úgy! Addig is vigyázó szemeiteket a (állítólag) hétfőn adásba kerülő műsora vessétek!


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához