LFG.HU

Rorimack
humorkaCimkek

Az angol irodalomtudósok és a nemzetközi tolkienológusok között az elmúlt évtizedekben egyre inkább teret nyert az a nézet, mely szerint az író egy ún. proto-Gyűrűk Urából építkezett. A feltételezett kéziratra naplójegyzetek és bizonyos levélrészletek utaltak, de magának a dokumentumnak a hiánya elég erős érv volt az elmélet ellenzői számára. Most azonban, a számítógépes szövegelemzés fejlődésével úgy tűnik, a rejtély megoldódott.

A szofisztikált lingvisztikai modellek segítségével a műnek egy olyan, eddig rejtett mélyrétegét sikerült feltárni, amely mindezidáig elkerülte az irodalmárok figyelmét. Egyes, kisebbségben lévő elméletek szerint ez a mélyréteg kapcsolatba hozható bizonyos művek már részletesen ismert, litero-genetikai állományával, melyeket például a szerepjáték-irodalomban találhatunk. Más szerzők szerint viszont nem áll fent ez a kapcsolat: véleményük alapjául különösen a kockacsörgés-markereknek (melynek konzervatív öröklődése egyes szerzők esetén kétséget kizárólag bizonyított) az alacsony száma szolgál, sokáig feloldhatatlanná téve a látszólagos paradoxont.

Ám egy fiatal kutatókból álló csoport, szakítva az eddigi, hagyományos hozzáállásokkal, az egyéni kutatási tervnek köszönhetően képes volt arra, amit sokáig lehetetlennek tartottak: megtalálni azt a proto-Gyűrűk Urát, melyből Tolkien később a végleges változatot készítette, és teljes körű szintézist nyújtani a rivális elméletek között.

Eredményüket a rangos World’s Ethnolinguistical Bulleting (WEB) áprilisi számában publikálták, “MMORPing a Mythology – Ur-language and Proto-text in the Work of J.R.R. Tolkien.” címen.

A tanulmány megtekinthető a lenti linken is:


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.expectnothing.com/pub/posts/attached/0002k1cc.gif]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához