LFG.HU

taverna
Lipi
ismertetőCimkek

fordította: Herbie

Ez az interjú egy magyar rpg-oldalon fog megjelenni. Mit tudsz Magyarországról?
Bevallom, még sosem jártam ott. Ha azt hallom, “Magyarország”, mindig a müncheni fényképészet-tanárom jut eszembe. Magyar barátnője volt, ezért magyar esküvőt is tartottak. Mutatott róla fényképeket – lovakkal, népviselettel, a lakodalomról, a táncosokról… annyira lenyűgözött, hogy úgy döntöttem, én is Magyarországon akarok megházasodni. ;) De egyelőre még nem aktuális. *nevet*

Mondanál valamit a személyes hátteredről?
A kreativitás mindig is része volt az életemnek. Két testvérem volt, én voltam a középső, és a szüleim hamar rájöttek, hogy engem nem könnyű taníttatni. ;) Mindig érdekeltek a fantasy világok, szellemek, a természet, a középkor és a gótikus dolgok… sosem fordultam el ezektől. Mint sokan, én is már kora gyermekkoromtól rajzoltam. Mindig biztos voltam benne, hogy ebből a tehetségemből akarok megélni. Tizenhat évesen grafikai tervezőiskolába mentem Münchenbe, három évre. A tervezés érdekes volt, de nem igazán ez volt a célom. Emellett tehetségem volt hozzá, hogy összekülönbözzek a feletteseimmel. ;) Úgy döntöttem, saját főnököm leszek, és két éve szabadúszóként dolgozom. Életem egyik legjobb döntése volt! A munka sokkal nehezebb, de szórakoztatóbb is! Szabadidőmben (már ha akad…) szeretek rekonstruálni, régi romokat meglátogatni és szép tájakon kirándulni. Ezen kívül megtalálható vagyok koncerteken és gót-klubokban, amint éppen metálzenére rázom a hajamat. ;D

Részesültél hivatalosan szépművészeti képzésben?
Nem egészen szépművészeti vonalon – grafikus tervezést tanultam Münchenben. Minden, amit a művészetről és anatómiáról tudok, magam tanultam.

Mikor kezdtél el hivatásosként dolgozni, és mi a véleményed erről a munkáról?
2003. decemberében kezdtem. Képzelheted, rengeteg kétségem volt, olyan sok zseniális grafikus van a világon. Miért pont engem fedeznének fel? A mondás igaz: Kockázat nélkül nincs dicsőség!

Melyek azok a területek, ahol szerinted fejlődnöd kell? Mik a terveid a jövőre nézvést?
Szeretem a kihívásokat! Mindig rámutatnak, melyek azok a területek, ahol javulnom kell. Talán a test egy másik perspektívája, a színek… szeretném javítani az olajfestékes technikámat. ;) Nagyon rosszul megy… utálom az olajfestékek színét, de fantasztikus dolgokat lehet művelni velük. Nincs hozzá türelmem. A jövőre vonatkozó terveim… természetesen, hogy jobb, gyorsabb, nagyobb legyek ;D És több szabadidőt szeretnék.

Melyik a kedvenc festményed?
Ez nehéz kérdés. Azt hiszem, talán “Erivatus”, a vénember kőszakállal.

Melyik kiadóknak dolgoztál már?
Feder & Schwert, Wizards of the Coast, Steve Jackson Games, Paizo Publishing, White Wolf, Sighpress, Privateer Press

Mit gondolsz a fantasy művészetről? Tekinthető a szépművészet gyermekének, tiszteletre méltó, avagy nehéz kezelni?
Olyan, mint minden más művészeti ág, vannak nagyon jó alkotások és borzalmasak is. A modern művészet engem például sosem vonzott, nem érintett meg, és nem szeretem. Na persze, kék pötty vörös háttér előtt! Remek! Micsoda tehetség!

Milyen művészeti irányzatokat és stílusokat tekintesz inspirálónak? Kik a kedvenceid?
Sosem volt kedvenc művészem, vagy példaképem. Úgy gondolom, nem tesz jót a tehetség fejlődésének. Sok grafikust tisztelek a képességeik és az alkotásaik miatt, például Puddnhead-et, vagy Marko Djurdjevicet, Michael Hussart, és így tovább. Mindenki egyedi a maga módján. Néhány fajta képregény-technika hatással volt rám, leginkább a francia-belga stílus.

Melyek azok a hétköznapi dolgok, amelyek ösztönzőleg hatnak a művészetedre (zenék, helyek, kultúrák, stb.)?
A zene mindig jó inspiráció. :) Gótikus, metál, ír népzene, középkori, elektronikus… a hangulat olyan sokféle lehet. Néha az apróságok is nagy hatással vannak rám. Egy korhadó fa az erdőben, egy kihalt ház, romok, kelta menhirek (errefelé sok van belőlük), a szél zúgása a fák között… felhők! Igen, a felhők fantasztikusak.

Melyek a kedvenc fantasy, vagy sci-fi könyveid és filmjeid? Milyen gyakran teszed ki magad ilyen hatásoknak?
Imádom Terry Pratchett Korongvilág-regényeit! :) A filmek közül, ami elkísért egész életem során, az Utolsó egyszarvú. Még gyerekkoromban láttam a moziban. Nagyon nagy hatással volt rám. Mindig olyan szép akartam lenni, mint Lady Amalthea. :)

Szoktál szerepjátékot játszani? Mik a kedvenceid?
Nem gyakran, de szoktam. Általában D&D-t Chtulhu-t vagy Vampire-t.

Milyen eszközöket használsz a munkához? Milyen papírt és festéket találsz a legmegfelelőbbnek a stílusodhoz?
Egy egyszerű rotring ceruzával és vázlatfüzettel is elvagyok. Tényleg, nélkülük nem érzem teljesnek magam. Ezeken kívül gyakran dolgozom vízfestékkel és akvarellel, valamint digitális színezést alkalmazok.

Mi a véleményed a digitális művészetről. Gondolod, hogy átveszi, vagy átveheti a hagyományos festés szerepét? Ha digitálisan festesz, milyen szoftvert használsz?
A cél szentesíti az eszközt! Nem teszek különbséget digitális és hagyományos művészet között. Mindkettő csak annyira jó, mint a használója. A digitális festés, vagy kép elkészítése semmivel sem könnyebb, mint egy hagyományosé. Csak egy nagy előnye van: gyorsabb a hagyományos módszernél. Ha pedig szabadúszóként dolgozol, tudod, milyen sokat ér az idő…

Hogyan osztod be az idődet? Általában mennyi időt töltesz festéssel?
Egész nap festek. Azt hiszem, a nap 80%-át munkával töltöm. És a hétvégét… egyáltalán, mi az a hétvége?

Hol kezdesz el általában dolgozni egy képen és mennyi időt szánsz a különböző munkafázisokra? Mik a kedvenc témáid és miért?
A kép színezése veszi el a legtöbb időt. Néha gyorsabb, néha nem. Egy bonyolultabb darab elkészítése néha egy hétig is eltart, de általában tovább nem. Leginkább a vázlatkészítést szeretem, mert tetszenek a gyors ceruzavonások. Egy vázlat sokkal erőteljesebb tud lenni, mint a befejezett kép. Kedvenc témái – természetesen – a zombik, szörnyek és az efféle sötét dolgok, valamint a középkori és fantasy témák.

Hogyan látod a képeiden létrehozott világot? Látod a képeid egész történetét, és abból építed fel a kompozíciót, vagy csak egy pillanatot ragadsz meg?
Minden, amit csinálok, szívből jön. Mindennél jobban utálok keseregni valami fölött. Általában tisztán látom a fejemben a képet, és nem nehéz papírra vetni. Az arcok sokat jelentenek, szeretek érzelmeket ábrázolni rajtuk.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik most kezdik a szakmát?
Legyetek türelmesek! :]


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://netalbum.rpg.hu/showgallery.php/cat/537]
[http://www.eva-widermann.de/]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához