LFG.HU

Füzessy Tamás
hírek

“Egy rég várt ünnepély” – J. R. R. Tolkien 114. születésnapi ünnepsége

A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2006. január 8-án, J.R.R. Tolkien 114. születésnapján a Millenáris Parkban nagyszabású rendezvényt szervez az “Átjáró Nap” programsorozat keretén belül.

A mostani rendezvény folytatása a 2003. január 3-án megkezdett hagyománynak. Akkor, J.R.R. Tolkien 111. születésnapján (amely a regény belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) nagy sikerrel zárult a program, melyet Göncz Árpád köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke nyitott meg.

A 2006. január 8-diki programok tartalmaznak színpadi előadásokat, humoros jeleneteket, nyereményjátékokat, játékos ismeretterjesztő kvízeket. A díszvendég a Torontóból érkező Ted Nasmith, világhírű Tolkien-illusztrátor lesz, aki egy meglepetéssel készül a magyar rajongók számára, illetve délután lesz táncház, este pedig fellép a Bran együttes. Kiemelt program a Magyar Tolkien Társaság “Aldarion és Erendisz” című kétfelvonásos színpadi előadása, amit elsőként itt láthatnak az érdeklődők. Az esti program része a Társaság képzőművészeti pályázatának díjkiosztója és a Tolkien Díj átadása lesz.

Napközben a helyszín több pontján érdekes játékokat találhatnak az arra vágyók. Lehet fényképezkedni hobbit vagy ork bőrbe bújva, mindenki elkészítheti saját képregényét az “A Gyűrűk Ura” jeleneteiből. A kreatív tevékenységeket nyújtó asztaloknál gyöngyfűzés, címerfestés, kaligráfia, üveg- és textilfestés, és még rengeteg egyéb alkotó tevékenységre nyílik lehetőség.

A rendezvény helyszínén meg lehet vásárolni továbbá a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet (magyar fordításokat és eredeti angol nyelvű köteteket is), ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik, illetve látható lesz egy, a teljes Tolkien életművet felvonultató könyvkiállítás is. A kiállítás és könyvvásárok, “rendhagyó irodalomórák”, ismeretterjesztő és tudományos előadások, valamint “tünde nyelvtanfolyamok” mellett idén egy fordítói szimpózium is megszerveződött, amely az idegen nyelvű regények magyar nyelvre ültetésének első tudományos rendezvénye.

A Tolkien szövegek fordításaival kapcsolatos nyilvános eszmecserének három fő része: 1. Az egységes terminológia alapjai, 2. “A Hobbit” új magyar szövegének ismertetése, 3. Kerekasztal beszélgetés a fordítók és a kiadók bevonásával. Ezt a blokkot a szervezők a magyar Tolkien fordítók közötti kommunikáció és ezáltal, a hitelesebb Tolkien fordítások életre hívásának segítségére szeretnék megtartani.

A Színházterem programjai:

09.30 Trailerek, bejátszások
10.00 Megnyitó
10.30. Aldarion és Erendis – színdarab két felvonásban
13.00 Trailerek, bejátszások
13.30 A Fekete Kapu kitárul – ügyességi játékok és vívásoktatás
15.00 Táncház – Középfölde táncai
16.30 Trailerek, bejátszások
17.00 Ted Nasmith előadása, és meglepetése
18.00 Díjátadó (Tad Nasmith részvételével)
18.30 Vetélkedő döntője
20.00 J. R. R. Tolkien pohárköszöntő
20.30 Bran együttes koncertje

Az “Átjáró Nap” rendezvénysorozat, melynek 2006-ban része lett a “Tolkien születésnapja” rendezvény, 2002-ben indult el. A január 8-dikai esemény az ötödik alkalom, hogy a fantasztikus művészetek szerelmesei találkozhatnak egymással, illetve írókkal, filmesekkel, képzőművészekkel.

V. Átjáró Nap – Tolkien születésnapja

Helyszín: Millenáris Park Fogadó épülete
Időpont: 2006 január 8., vasárnap 10-22 óra

Bővebb információ: http://atjaronap.sfportal.hu

http://tolkien.hu

Kontakt: Szélesi Sándor
Tel.: 70 / 318 0372
Mail: sheenard@sfportal.hu


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához