LFG.HU

HammerTimeCafe
jules
hírekCimkek

Szeretnék hírt adni egy komolyabb filozofikus írásról, mely valószínűleg elkerülné a legtöbb szerepjátékos figyelmét, hisz egy általánosságban kevéssé ismert fórumban fog megjelenni. Remélem az esszé írója sem ellenzi, hogy pár szó erejéig megpróbálom felkelteni az érdeklődők figyelmét a művére.

Pávay Tibor: A transzcendentális és a cyber – a szent kétfajta létmódja.
Ezzel a címnel jelenik meg hamarosan egy tanulmány az egyházi körökben elismert és komolynak számító Pannonhalmi Szemle különkiadásában.

A negyedévente megjelenő folyóirat a Pannonhalmi Apátság bencés szerzeteseinek gondos munkájának gyümölcseként lát napvilágot. Egyedisége abban rejlik, hogy a legkülönbözőbb világi és egyházi, mindennapos és szokatlan, mélyfilozófiai és önismereti gondolkodásra sarkalló témákat járja körül a józan, egészséges “hit”-tel átitatott szemlélet lencséjén keresztül.

Ebben a cikkben az író arra keresi a választ, hogy “mit jelent a jelenben élni? S egyáltalán: mit jelent közel lenni a valósághoz?” Miért kell megtanulnunk élni? Felelősségteljesen élni. Miért vágyakozunk más valóságok felé, mely “többnyire teremtő tevékenységbe torkollik”?

Közel 12 oldalon keresztül igyekszik megérteni és megtalálni a “szent”, mint teremtő és mint újrateremtő gondolati struktúra jelenkori létmódjait, bemutatni a jelenünkben megtalálható “menekülő ember” (Tolkien írásaira utalva) hiányérzetéből fakadó vágyat arra, hogy szabad legyen, hogy uralja környezetét, hogy irányítsa az őt körülvevő világot. “Az ókori kübernétész (hajókormányos) is irányított: maga határozta meg, merre megy… A kibertér alapjellemzője a virtualitáson túl éppen ez a szabadság – az uralás, a teremtés szabadsága.” Számos Tolkien és Asimov idézettel és gondolatfonallal igyekszik bemutatni a “Fantázia magas-művészetét” (Tolkien elnevezése nyomán), a Szubkreáció, azaz másodlagos teremtés, mint szabadulni vágyás “szentségét”, s e kettő kapcsolatából megszülető “mintha-világok” létrejöttét. Ezek a világok csak belső jelentéstartalmuk által, s csak ha a világba belépő személyek a valóság rejtett összefüggéseit kölcsönzik számukra, nyerhetik el szubkreatív mivoltukat, a szentség kritériumának való megfelelést.

“A szent érvényes, valóságos; jelentéssel bír, s mindent jelentéssel ruház fel. Lényegét tévesen definiálják transzcendensként; minthogy lényege nem az elválasztottság, hanem a tapasztalatok integrációja, jellé alakítása”. Ennek fényében tér ki a mű szerzője többek között “Az RPG kibernetikájára (szabályozó rendszerére)”, a szerepjátszás szubkreativitására, a “virtuális kiberterek történeti formációira”, és a “Menekülés” Tolkien által leírt négy stádiumára – Fantázia-Megújulás-Menekülés-Vigasz.
A cikkben számos utalás, lábjegyzet található a témához kapcsolódó könyvekhez, írásokhoz (Tolkien, Asimov, Jacques Derrida, Mircea Eliade, Murányi Mihály stb.) és a mű végén bőséges irodalmat találhatunk.

“Szeretnék megtanulni élni. Végre. Mi végre?” – idézi Pávay Tibor Jacques Derrida-t. Ebből a tanulmányból ha erre nem is kapunk választ, legalább megfogalmazódnak bennünk bizonyos kérdések.

És ennél több nem is kell.

Véleményem szerint ajánlott alsó korhatár a cikkhez 16 év.
Megjelenés időpontja egyelőre nem végleges, valószínűleg még Húsvét előtt.
(Lásd még a linkeket)

Natalyel /Jules/


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.bences.hu/hu/kiadvanyok/phszemle]
[http://www.bences.hu/hu/kiadvanyok/phszemle/terjeszt]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához