LFG.HU

Rorimack
ismertetőCimkek

Hosszú szünet után újabb angol nyelvű regénnyel jelentkezett a Wizkids.

A hír csak ennyi, de persze ennél sokkal többről van szó. A történet ott kezdődik, hogy a cég, mely gyűjtögetős stratégiai játékaival jelentős szeletet hasított ki magának a hobbi piacából, lecsapott az SR jogaira. A MageKnight és a Heroclix sikere mellett a Shadowrun át- és megvétele igazán csak aprópénz volt, főleg úgy, hogy magát a szerepjátékokat rögtön tovább is passzolta a német FanPro-nak.

Ám az már ekkor látszott, hogy a “többivel” akar még valamit kezdeni, de hogy pontosan mit, azt senki sem tudta… És így elapadt a közel félszáz regényt tartalmazó Shadowrun-regényfolyam, melynek fő vonzereje, valljuk be, nem is igazán irodalmi értéke volt, hanem az a mód, ahogy a FASA ügyesen hömpölygette előre a világ történéseit, összefűzve a regények cselekményét, helyszínét az éppen aktuális kiegészítő tárgyával. Gyilkos kombináció – kérdezzük csak meg a pénztárcánkat.

A másik, amit megtartott magának a Wizkids, azok az egyéb jogok, és a már hagyományosnak tekinthető”lesz új SR számítógépes játék!” ábránd mellé csakhamar felsorakozott egy rivális, mely szerint csak idő kérdése és kijön a ShadowClicks. És a második esetben mindez valósággá is vált. Nem tudni, miért nem a bevált receptet követték, vagyis miért nem a már meglévő méretű ‘Clickekhez gyártották le a figurákat, mindenesetre amikor fellebbent a Shadowrun Duelsről a fátyol, mindenki meglepődött. Merthogy ezek a figurák, mindegyik a már klasszikussá vált szabálykönyvek egy-egy ismerős illusztrációjáról mintázva, nagyok voltak. Nagyon nagyok. Pontosabban akkorák, mint egy átlagos amerikai akciófigura, a szokásos figuraár másfélszereséért. Nem volt jó döntés. Hiába látta az ember, mit vesz, a méret és a magas ár elég volt ahhoz, hogy egy hordozható, gyors játék helyett impozáns szobadíszekhez jussunk.

És tényleg, az első sorozat impresszív volt. Troll csatamágus, ork kidobó, elf mágus, jakuzalány – melyik SR rajongó nem ülne le velük babázni? Az első, exkluzív babát (róla majd később), és az első, hat darabos szériát még egy második követte, rondábbnál rondább alakokkal, és hiába indult el valami online pezsgés, internetes regénnyel és bajnokságszervezéssel, a harmadik széria már csak az mintaszobrokig jutott.

Sokáig úgy tűnt, hogy ennyi volt, és a Duelset be lehet helyezni a családi kriptába, egyenesen a regények mellé.

Ám a tavalyi év végén kellemes meglepetésként ért minden rajongót a hír: itt egy újabb SR trilógia, s csakhamar további regények követik. Ráadásul az első három regényt nem más, mint Stephen Kenson jegyzi, és e név garancia volt a “folytonosságra”. Talán csak az volt a fura, hogy az új regény egyáltalán nem törődik a mindeközben boltokba kerülő negyedik kiadással, hanem egyenest a múltba, a Duels karakterek Shadowrunjába viszi el az olvasót.

És, most így, közel másfél oldal után talán rá is térhetnénk a Born to Runra, a Vadásznak születettre.

A regény tehát szakít az új Shadowrunnal, a régi, megszokott világba visz, még pontosabban a sokak által megszokott, régi világba invitál egy nagy rakás fiatal, új olvasót.

Fiatalember ügyetlenkedik, ismerkedik az árnyakkal és a mágiával, mindezt egy trilógia keretein belül – így már kezdődött Shadowrun történet, pontosabban így kezdődött a Shadowrun története. Tehát valódi újrakezdésről van szó, ráadásul ezt az újrakezdést mintha kifejezetten a fiatalabb korosztály számára írták volna. Enyhe, kellemes Shadowrun: a Johnsonok itt sem éppen az igazságot mondják el az egyszeri árnyvadászcsapatnak, de valahogy az utcán kevesebb a por, és mintha a vér is csak a háttérben folyna.

Cserébe a főszereplővel, Kellan Colttal (leánykori nevén Wizards és egyéb játékmagazinok exkluzív melléklete, ma keresett ritkaság az Ebayen) együtt ismerkedünk meg Seattle-vel, és azzal, hogyan is működnek azok a híres seattlei árnyak. Kellan unalmmas hétköznapjait éli gonosz nagynénjénél Kansas városában, amikor egy szép napon a postás egy dobozt hoz, benne egy meghívóval a hogwartsi… szóval, a csomagról kiderült, hogy az anyjától maradt rá, benne csupa kedves, régi emlék: egy golyóálló mellény, egy titokzatos amulett, némi kézpénz. Így hát Kellan lepattan otthonról, két évig a kansasi árnyakban vadászgat, majd fogja magát, és elindult anyja nyomába, egyenesen Seattle-be. Két év Kansasban két nappal sem ér fel Seattle-ből, és Kellannak sokat kell tanulnia. Csakhamar egy árnyvadász-csapatban találja magát, melynek tagjai nem mások, mint lényegében az első széria kulcsfigurái: Lothan, a troll mágus, G-Dogg, az ork kidobó és a többiek. Elveszett Ares-szálítmányok, az Ősiek és troll motoros bandák, nomeg természetesen a mágia – van itt minden.

A regény egy igazi, egydélutános, könnyed olvasmány, nem akar többnek látszani , mint ami: a Shadowrun-regények új kezdete. Habár éppen ezért a vén rókáknak sok mindent (mondjuk ki: mindent) túlmagyaráz, az új olvasók ennél jobb belépőt keresve sem találhatnánk az SR univerzumba. Első Shadowrun könyvnek – ha nem felejtük el, hogy itt azért bizony kőkemény szerepjáték- (pontosabban gyűjtögetős akciófigura-) regényt olvasunk – ideális.

Az igazán érdekes kérdés persze az, hogy mi lesz a trilógia után? A szereplők kevés kivételtől eltekintve könnyen megszerethető figurák (sic), akikben még rengeteg lehetőség rejlik. Kérdés, hogy ez mire lesz elég? Meddig elfogadható az, hogy a főszereplők előre gyártott karakterek, ki lehet-e nyírni egy akciófigurát, ami ott figyel az olvasó polcán? Meg persze kérdés az, hogy be akarja, be tudja-e érni a regénysorozat a Shadowrun jelenét? Ha nem, arra legalább van esély, hogy a SR Duelst fölélessze tetszhalott állapotából?

Remélem, hogy mind a felzárkózással, mind a Duels élesztésével kapcsolatban “igen” a válasz. Jövő ilyenkorra már tudni fogjuk. Addig is, itt van nekünk a Born to Run, még e hónapban követi a trilógia második része, s márciusban már a harmadik kötetet foghatjuk kézbe.

Reméljük a legjobbakat. Hiszen, ahogy a dal is mondja:

“‘Cause fans like us, baby we were born to SRun…”


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához