LFG.HU

Pécs.Index/BBC
hírekCimkek

A polgárjogi mozgalmak a World of Warcraftet is elérték; a játék készítője visszavonulót volt kénytelen fújni, miután melegellenes intézkedése komoly felháborodást váltott ki a játékosok körében. Előre, meleg orkok!

A botrány azután robbant ki, hogy a játékot felügyelők egyik játékosukat kizárással fenyegették meg, amiért az olyan hirdetést adott fel, amelyben további homo- és biszexuális játékosok jelentkezését várta. Sara Andrews – a Warcraft világán Shimmre, a mágus – az OZ nevű céh tagja. A játékban szerveződő céhekhez csatlakozva a játékosok komoly előnyöket élvezhetnek, hisz csapatban könnyebben képesek karaktereik megbirkózni a fantáziavilág kihívásaival.

Andrews, ahogy az általánosan elfogadott a játékban, csetüzenetben népszerűsítette céhét, mégpedig azzal, hogy az OZ elsősorban a homo- és biszexuális játékosokat várja. A játék adminisztrátora azonnal intézkedett, közölve a játékossal, hogy az ilyesfajta üzenetek nem megengedettek a játékban, és a World of Warcraftból való kitiltással fenyegette meg.

Andrews válaszul azt vetette fel, hogy rengeteg játékos alkalmaz homofób kifejezéseket, és ezek kapcsán semmiféle cenzúra sem volt tapasztalható a játék üzemeltetői részéről. A magát jogaiban korlátozottnak érző játékos ezek után a nyilvánosság segítségét hívta: esetét közétette több WoW közösségi oldalon is, és a játékosok felháborodása nem marad el.

Darázsfészek

Mint kiderült, az adminisztrátor igencsak érzékeny területre gyalogolt be. A World of Warcraft-et világszerte több mint ötmillióan játsszák mára, és köztük jelentősnek mondható a meleg játékosok aránya. Az OZ nem az egyetlen céh az ilyen játékosok számára, és a játékban több alkalommal is rendeztek meleg felvonulást. Két céh, a Stonewall Champions és a The Spreading Taint nyílt levelet írt a Blizzardhoz, elítélve gyakorlatát.

Az egyre fokozódó felháborodás miatt a Blizzardnak bocsánatot kellett kérnie: a játék vezetői nyilvánosan megkövették Andrewst, és biztosították, hogy szexuális hovatartozása miatt semmilyen hátrányt sem fog szenvedni.

A cég a további esetek elkerülése érdekében a játékvilág felügyelő munkatársait további kiképzésnek veti alá, hogy érzékenyebben legyenek képesek az ehhez hasonló ügyek kezelésére. A Blizzard mindazonáltal megjegyezte, hogy a játékosok magánéletéről szóló információkat sokan zaklatásnak érezhetik, és eredeti célja ennek a visszaszorítása volt.

Kapcsolódó linkek:
A WoW honlapja
• OZ, a meleg céh


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához