LFG.HU

Herbie
hírekCimkek

Sokaknak talán már nem újdonság, hogy elkészült a népszerű számítógépes RPG filmváltozata, de talán érdemes összefoglalni, amit eddig tudunk róla, és felkészülni a becsapódásra, abból az alkalomból, hogy hivatalos mozipremier dátumot is kapott a film az Egyesült Államokban: december elsejét. Ez rengeteg idő, hogy lélekben felkészüljünk rá, hogy a számítógépes játékok és -szerepjátékok megbecsülése újabb mélységekbe merüljön alá, ha valamilyen csoda folytán nálunk is bemutatnák a mozikban.

A film érdekessége persze nem az, hogy számítógépes játékot adaptáltak, még csak nem is az, hogy ezúttal egy RPG lett az áldozat. Sőt, még csak nem is az, hogy rendezője az a dr. (sic!) Uwe Boll, akinek egy filmre levetített kontársága elhalványítja honfitársa, Roland Emmerich teljes munkásságát – az az Uwe Boll, aki olyan természeti csapásokért felelős, mint a House of the Dead és az Alone in the Dark, valamint a hamarosan bemutatásra kerülő Bloodrayne. Igen, Boll perverz vonzódás érez a népszerű horrorjátékok megerőszakolására.

Nem. A film érdekessége a szereposztásában rejlik:
Jason Statham (A ravasz, az agy…, Blöff, A szállító);
John Rhys-Davies (Az elveszett frigyláda fosztogatói, Gyűrűk Ura…);
Ray Liotta (Nagymenők);
Matthew Lillard (Sikoly);
Burt Reynolds (Smokey és a banditák, Boogie Nights);
Ron Perlman (A rózsa neve, Pokolfajzat)…

Elképesztő szereposztás – legendás karakterszínészek és az új, feltörekvő nemzedék legismertebb arcai, no meg persze Kristianna Loken, aki azzal bűnhődik a Terminátor 3-ért, hogy Boll azóta minden filmjében alkalmazza.

Más filmprodukcióknak évekbe és milliókba kerülne összehozni ennyi tehetséget egyetlen film kedvéért, és általában csak akkor hajlandóak erre, ha legalábbis egy Pulitzer-díjra esélyes társadalmi kérdéseket boncolgató regény adaptációjáról van szó, amit legalább egy Mike Nichols kaliberű rendező készülne megvalósítani.

Boll eddigi produkciói látványos veszteségeket termeltek, a mértékadónak tekinthető Rotten Tomatoes filmes portál összegyűjtött kritikái alapján egyik filmje sem érte el a kétszámjegyű tetszési indexet (egy százas skálán!), mi több, az Alone in the Dark a maga 1%-ával (109 kritikusból 1-nek tetszett) valószínűleg negatív rekordot döntött. Egyes elméletek szerint Boll a német adórendszer egyik kiskapuját kihasználva, minél nagyobbat bukik egy filmje, annál nagyobb nyereséget termel saját magának.
Ez legfeljebb annyi megnyugvást hozhat, hogy nem kultikusan rossz és tehetségtelen filmrendezővel van dolgunk, nem ő korunk Ed Woodja, hanem csupán egy ravasz üzletember. (Kár, hogy erről is készült már érdekesebb történet: Mel Brooks klasszikusa, a Producerek, amelyből Broadway musical is született, majd a musical alapján tavaly egy zenés filmfeldolgozás is.)

Azóta a BloodRayne is hatalmasat bukott, és annak sem akármilyen szereposztása volt: Michael Madsen, Michelle Rodriguez, Ben Kingsley(!!!), Billy Zane…

A Dungeon Siege sem ígérkezik jobbnak, hiába a tekintélyes szereplőgárda és a fantasy atmoszféra – ez utóbbi csupán arra lehet jó, hogy Gyűrűk Ura epigonként próbáljon meg utat találni a közönséghez. És ha esetleg ezzel is kudarcot vallana, még mindig jöhet a többi, általa megvásárolt számítógépes játék-licenc: a Postal, a Far Cry és a Fear Effect.

Igen, a jövő sötétnek és komornak ígérkezik ezen a fronton. Bíztatásul csak egy másik, klasszikus számítógépes játékból idézhetek:
“Mindig viselj védőszemüveget.”

(A hivatalos honlap még nem működik, de egy nem-hivatalos előzetes már letölthető az alábbi hivatkozásról, quicktime formátumban.)


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://oli.atknet.sk/king.mov]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához