LFG.HU

Attila
ismertetőCimkek

Az ICE kiadót általában – és okkal – a Rolemasterrel és változataival azonosítják. Köszönhetően annak, hogy kis hazánkban mennyire hagyomány ennek a játéknak a leszólása, ez nem tűnhet túl jó előjelnek – hogy maga a vélemény mennyire megalapozott és mennyire előítélet az más kérdés. Az ICE azonban előrukkolt pár egyéb kiadvánnyal is, amelyek nem csak Rolemaster játékosok számára lehetnek hasznosak. Ilyen például a mai napig egyik legjobb általános horror kiegészítő a Nightmares of mine, vagy az itt tárgyalt, 1999-ben megjelent …and a 10-foot pole is.

A felszereléslista jó néhány játéknak lehet kényes pontja – mi mennyibe kerül, mi hozzáférhető és mennyi idő alatt lehet előállítani, meg hasonlók – és néha nem sikerül elég alaposra. Ez a 190 oldalas kiegészítő ezt a problémát hivatott megoldani.

Az első nyolc oldal általános infókat és rendszerfüggetlen szabályokat tartalmaz. A könyv további részében található árak persze elég absztraktak – a modern koriak dollárban, a régebbiek aranyban-ezüstben vannak megadva -, de ezeket könnyen idomíthatjuk saját világunkhoz. (Különben is, a kőkorszak árai már eleve csak viszonyítási alapként szerepelnek, hiszen akkoriban nem ismerték a pénzt.) Rövid eszmefuttatások a piaci viszonyokról és azok árbefolyásoló hatásáról, pár segédtáblázat a vásárlások lebonyolításáról, majd következik a könyv lényegi része, az árlisták.

Ezek földi korszakokra vannak osztva: kőkorszak, rézkorszak, bronzkor, vaskor, középkor, reneszánsz, felvilágosodás kora, ipari forradalom kora, a gőzkorszak, az elektromosság kora, atomkor és az információs kor. Valamennyi fejezet előtt rövid, 2-4 oldalas összefoglalókat olvashatunk az adott korszakról, főleg a technikai fejlődés szempontjából, de saját játékunkhoz való felhasználásukról is vannak tippek – az alternatív történelmi lehetőségek, vagy éppen a korszak elemeinek saját világba integrálása terén.

Maguk az árlisták pedig… alaposak. Még az árubőséggel nem dicsekedhető kőkorszak is három oldalt kapott, de a vaskornál tizenhárom oldalon sorakoznak az élelmiszerek, útifelszerelések, szerszámok, állatok, hangszerek, fegyverek és egyebek listái. Az árak mellett szerepel a cucc súlya és méretei, előállításának ideje, hozzáférhetősége, állatoknál a gyorsaságuk is.

Igen, mindenhol szerepel a tíz láb hosszú rúd is. Ez régi, D&D-gyökerű tradíció.

Túl sok mindent nem lehet elmondani erről a kiegészítőről, de mindenképpen használható darab. CoC mesélőknek éppúgy – ha mondjuk tudni szeretnék, kábé mennyibe kerülhet egy gőzmozdony (hogy aztán ezüsttel befuttassák és nekivezessék Cthulhunak) -, mint saját rendszerét/világát író, vagy az épp aktuális cuccal elégedetlenkedő játékosoknak is. Mindezzel együtt azért nem tartozik a legolvasmányosabb szerepjáték könyvek közé, és ha nem törekszünk túlzott realizmusra a játék során, nyugodtan ki lehet hagyni az életünkből.

Hm, tulajdonképpen ennyi – a könyv tartalmát illetően nem egy izgalmas olvasmány, emiatt ismertető szempontjából sem nagyon tud sziporkázni az ember. Ami a beszerezhetőségét illeti, online antikváriumok és eBay a legkézenfekvőbb források.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához