LFG.HU

Inhaizer Gyula
hírek

…Győr főterén 2006.04.28 péntek 19 órakor

Meghökkenve olvastam a Kisalföld című napilap április 26-i számában, hogy sok idő múltán ismét nyilvános kivégzés lesz a régi hagyománynak megfelelően a győri Széchenyi téren. Tudvalévő a győriek számára, hogy az egyik leghíresebb, a város főterén kivégzett személy a Lőcsei Fehér Asszony volt. Most azonban szó sincs a halálbüntetés visszaállításáról, vagy a nagy hagyományokra visszatekintő magyar büntetés-végrehajtás alternatív reformjáról. Hanem bizony az 1991 óta évente megrendezésre kerülő Mediavawe nemzetközi film és zenei fesztivál megnyitó ceremóniáját tekinthetjük meg e hét péntekén.

A program 18 órakor kezdődik a Megyeháza előtti téren, ahol kedves ismerősök, a Kard Rendje lovagi kör és vívóiskola tart bemutatót, tradicionális lovagi harcművészetből. Tradicionális, mert közel hat évszázada íródott vívókönyvek, kódexek szolgáltatják technikai alapját; és harcművészet, mert filozófiai hátterével hozzájárul a jellem és a személyiség fejlõdéséhez. Talán mondanom sem kell, hogy régi győri szerepjátékosok alapította társaságról van szó. Megcsodálhatjuk páncélzatukat, fegyvereiket és kardforgató tehetségüket.
Innen indul az akasztási menet, akarom mondani a fesztiválnyitó felvonulás a vesztőhey felé, amelyet a Kard Rendjének lovagjai vezetnek fel. Mint megtudtam az elítélt és az akasztófa egyaránt szekéren utazik végig a sétáló utcán. Bizonyára mindenki látott már Robin-Hood filmet vagy éppen a Rettenthetetlent, itt és most hasonló élményben lehet részünk, a tömeg ilyenkor rendszerint csúfolja és kigúnyolja a halálra ítéltet. Az úton a hangulatról a Magyar-Ujgur szertartás zenekar gondoskodik. A zenés-csúfolódós menet biztosan átalakítja majd a belváros nyugodt, barokkos hangulatát és mindannyian egy kicsit a sötét középkorban érezhetjük magunkat.

Megérkezve a Széchenyi térre, újabb kulturális sokkhatás ér bennünket: Sobri Jóska színre lép – a kajárpéci Vízirevü elõadása – vásári tragédia, áll a műsorfüzetben. Azt biztosan sokan tudják, hogy Sobri Jóska egy bakonyi betyár volt, azt talán kevesebben, hogy Kajárpéc egy falu nem túl messze Győrtől, ahol tudtommal se folyó, se tó nincsen, nem mintha a Széchenyi téren bármelyik is volna. Így a “vízirevü” új értelmezést kap, különösen, ha tudjuk, hogy az előadás volt egyetemi társam Búzás Misi nevével van fémjelezve, aki a Vaskakas bábszínház oszlopos tagja és személyéhez fűződik a hédervári krumplibogár szobor felállításának terve és megvalósítása. Héderváron találták meg az első burgonyabogarat Magyarországon 1947-ben és ennek az eseménynek az ötvenedik évfordulójára 1997-ben tekintélyes szobrot állítottak ennek a kártevőnek és a megjelenésekor gyorsan kibontakozó országos növényvédelmi hálózatnak. Az eseményről díjnyertes film készült “Leptinotarsa” címmel. Egyszóval: több mint érdekes előadásra, illetve akasztásra számíthatunk.

Az események betetőzése képpen a barbár germán hordák kulturális örökségét éberen tartó extatikus és vad törzsi hagyományokból építkező Corvus Corax zenekar ad koncertet akusztikus hangszerekkel, szertartási dobokkal, dudákkal és fergeteges hangulattal. Úgy hírlik a Kard Rendjének tagjai egy színpadon fognak szerepelni az együttes tagjaival.

Zárszóként annyit fűzök még hozzá, hogy fantasztikusan örülök neki, hogy ilyen színvonalasnak ígérkező programok sorjáznak Győrött, amelyek bízvást számíthatnak a szerepjátékos közönség érdeklődésére és épülésére is.

Kapcsolódó linkek:
http://www.kultinf.gyor.hu/?act=esemsor&kod=586

http://www.sword.sg18.net/hu/hu_index.htm

http://mediawavefestival.hu/portal/index.php

http://vendegvaro.hu

http://www.corvuscorax.de/


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához