LFG.HU

taverna
David Rowe
RPGCimkek

fordíotta: Mantis
“A sarokban levő asztalhoz ülök.”

Ó, hányszor is hallotuk már ezt, igaz? Miért akar minden hős a kocsma hátsó részében álló asztalhoz ülni? Na persze, a biztonság mindenek előtt, ugye? Onnan aztán az egész területet szemmel lehet tartani, fel lehet készülni bármire.
A jó mesélő viszont időről időre meglepi valamivel a játékosait. Az itt következő huszonöt szituáció és elrendezés próbára teheti a játékosok eltökéltségét a sötét sarokban álló asztalokkal kapcsolatban.

1. Kör alakú ivó: ez a kocsma kör alakú, úgyhogy nincsenek sarokasztalok. A játékosok csak a fal mellett telepedhetnek le. Viszont a sarokba szorítás is elég körülményes lehet.

2. Fogadó a Régi Őrtoronyhoz: a kocsma egy néhai bástya tetejére épült, az asztalok közvetlenül a korlát mellett vannak. A kilátás remek, a gravitáció szintén: a sör mellé egy jó tízméteres repülést is összeszedhet, aki rosszul esik az asztal alá. Nem is beszélve arról, hogy az eső is beesik, és a szomszéd őrtoronyból rálátnak az ivóra.

3. A Leghosszabb bárpult: a fogadó nevezetessége a bárpult, amely körbeöleli az ivót, egy fikarcnyi helyet sem hagyva asztaloknak vagy székeknek a fal közelében.

4. Balhé után: nemrégiben az úri közönség táncolt, és ennek keretében pozdorját csináltak a berendezésből. Sehol egy asztal, egy szék, a nagyon eltökéltek legfeljebb talponállhatnak a sarokban.

5. Asztal és szék nélkül: néhány kultúrában nem hisznek az ilyesmiben, ehelyett szőnyegekre, ülőpárnákra, vagy a döngölt földpadlóra teheti a fenekét a tisztelt vendég.

6. Papírbár: itt vannak ugyan falak, de azok is csak vászonból, vagy papírból készültek, kevés védelmet, magánéletet biztosítva. Az ilyen helyeken szívesen iszogatnak az alvilági alakok, hiszen egy hasítással már az utcán is lehetnek, ha a helyzet úgy kívánja.

7. Káprázatkocsma: a falak nem többek illúziónál, úgyhogy nem szokatlan, ha egy társzekér átrobog az ivón. Szintén a tolvajok törzshelye.

8. Gyepmester: az ívó tulajdonképpen egyetlen nagy kerthelység, nincsenek falak. Elf vendégeinket megkérjük, hogy ne legeljék le a füvet.

9. Kerti Kocsma: mint az előbbi, csak némi sövény és egyéb zöldség pótolja a falakat és elválasztó paravánokat. Mivel az ilyesmi elég rugalmas szerkezet, ezért viszonylag könnyű titokban csereberélni, vagy kihallgatni a szomszéd bokszban beszélgetőket. A fúvócső népszerű eszköz errefelé.

10. Részeg: a játékosok kedvenc taktikai pozíciójánál egy részeg hever a saját mocskában. Hőseink nyilván nem akarnak karizma büntetéseket egy-egy hányásfolt miatt, vagy egyszerűen csak elriadnak a szagtól.

11. Hulla: egy ember hever az asztalra borulva. Ha szereplőink elmozdítják a delikvenst, kiderül, hogy bizony elvágták a torkát, és a vér alaposan beterített mindent. Talán még kalandozóknak sem egy nagy élmény egy akó vérben ülve sört iszogatni.

12. “A helyemen ülsz, vazze!”: a nevezett asztal tele van kapirgálva nevekkel, és a falra festett halálfej is sokat elárul – egy helybélinek. Viszont a játékosoknak nem biztos, hogy leesik: egy helyi késelő bizottság helyére telepednek le. A fiúk meglehetősen durcásak lehetnek, ha megérkeznek.

13. A testőrség: a falra akasztott királyi címer lehet díszítőelem is, viszont ha az uralkodót védő elitkatonák asztalát jelölik így, akkor tájékozatlanul letelepedő hőseink bizony kínos magyarázkodások elé néznek (már ha lesz rá idejük és elég foguk marad a beszédhez).

14. Tolvajok asztala: a sarokasztal egy csapóajtót rejt. A játékosok eléggé meglepődhetnek, amint valaki egyszer csak rájuk nyitja a falat, vagy odasiet, kezet ráz velük, és a padlón át elhagyja a helyiséget.

15. Csatornatető: a masszív kipárolgású falon a fogadó hátsó részében egy csatornanyílás van, ami egyben hulladékledobóként is üzemel. A kocsma ideális találkahely olyan megbeszélésekhez, ahol van rá esély, hogy az egyik fél nem a lábán hagyja el az ivót, hanem mondjuk “jóbarátja” segíti át az említett nyíláson. Az igazán kétségbeesett kalandozók számára menekülési útvonal is lehet (“Igen, büdös vagyok, de legalább nem halott”).

16. Kísértet: a fogadóban rekedt szellem rendszeresen látogatja az adott asztalt. Lássuk be jutott ennél rosszabb sors már eltávozott lelkeknek, viszont a játékosok eléggé berezelhetnek tőle, főleg, ha már mélyen a pohár fenekére néztek.

17. Az özvegy asztala: egy özvegyasszony férje ott hunyt el a kocsmában (óh, szép halál). A nő hangosan siránkozik, vagy átkozza azokat, akik akár csak megérintik a székeket vagy az asztalt.

18. Reflektorfényben: a lámpások és fáklyák elhelyezkedése azt eredményezi, hogy szereplőink díszkivilágításban fogyaszthatják el jól megérdemelt söreiket.

19. Jó étvágyat!: az előző vendég komoly bélproblémákkal küszködött, és ennek eredménye még ott gőzölög a székeken. Legyek röpködnek, a szag rettenetes. Ember legyen a talpán (gyomrán) aki csak a közelébe megy.

20. A csend hangjai: ez egy elvarázsolt asztal, ahonnan semmilyen zaj nem szűrődik ki, viszont az asztalnál ülők sem hallanak semmit, ami fél méternél messzebb van tőlük.

21. Boly: az asztalt majd’ felzabálják a termeszek, vagy éppenséggel egy szúnyogfészek található felette a szarufák között. Szívás.

22. Szokásjog: a helyi közösségnek szigorú elvei vannak az asztali etikettel kapcsolatban, és nagyon komolyan veszik, hogy melyik faj vagy nem hova ülhet le. A játékosok ezáltal arra kényszerülnek, hogy egymástól elválasztva töltsék el az időt a fogadóban.

23. A hős asztala: egy valaha volt helyi híresség törzsasztalához nem ülhet le csak úgy akárki. A játékosok komoly összeütközésbe kerülhetnek a helyiekkel, ha mégis oda telepednek.

24. Forgóasztal: az egész sarokrész egy forgólapra van helyezve, amit egy véletlen mozdulat hatására egy rejtekhelyre perdül át. Ez lehet tolvajcéh, menedék, a palota, stb. (“Egy sör és egy pörkölt lesz. Hééé! Hééé! Hé… Eh. Ehhe. Jó estét uraim. Én nem láttam semmit. Azt a hullát ott végképp nem. Már az arcára sem emlékszem”).

25. Roncs: az asztal vagy szék lába valamikor kiesett, most csak épp be van támasztva az adott bútor alá. A helyiek ezt tudják, úgyhogy előfordulhat, hogy hőseink várakozó vigyorgások, és bugyborékoló sörbe kuncogások közepette mennek keresztül az ivón, a furcsamód üresen álló asztalhoz.


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához