LFG.HU

taverna
Eberen_Orkodo
ismertetőCimkek

2006. július 23-30-án volt a sokadik koppánymonostori szerepjátéktábor. Hogy hányadik, azt már a szervezők sem tudják, de 10 felett, az biztos. Jómagam még csupán másodszor választottam (párommal együtt) ezt a tábort a nyári pihenésünk színhelyéül. A Fenyves üdülőtelep szerintem kiválóan alkalmas egy találkozó helyszínéül, hiszen könnyen elérhető, közel van Komáromhoz (és az M1-es autópályához), van két sportpálya, egy nagy ebédlő konyhával, a Duna 200 m-re van, ahol fürdeni is lehet (egy kis öbölben), és idén végre wc-vel, fürdővel ellátott faházakban is alhatunk (eddig közös fürdő volt, ami persze most is megvan még).

Az árakat nagyon rugalmasan alakították a szervezők, lehetett 1, 2 vagy háromszori étkezét választani (jellemző volt az ebéd-vacsi kombó, hiszen a reggeli elég necces), és lehetett sátorban, fürdő nélküli faházban és fürdős faházban aludni. Úgy emlékszem, mindenki fürdős faházban aludt, megérte a plusz pár ezer forintot. Olcsónak nem mondanám az egészet, hiszen 27.500 Ft volt full extrásan, míg olcsóbb egyhetes táborok 15-17 ezer forintból is kijöttek. Persze nem tudom, ott milyen volt a szállás és a kaja.

Idén kissé megcsappant a létszám, 21 fiatal tartott ki végig, de összesen közel negyvenen fordultak meg a táborban. Vasárnap és szerdán este saját magunknak főzőcskéztünk mindenki legnagyobb megelégedésére, egyébként a napi háromszori étkezés biztosított volt, sőt kifejezetten finom ételeket kaptunk, ebédre meg sütit is. Az egyetlen probléma ezzel a múlt korokból megidézett gonosz konyhásnéni, akivel nap, mint nap meg kellett küzdenünk. Szegényke nem fogta fel, hogy ő szolgáltatást nyújt, amiért mi fizettünk, és akinek nem tetszik a kiszolgálás, az jövőre nem jön, és esetleg panaszt tesz a tulajnál. Ráadásul mindent jobban tudott, meg akarta magyarázni a vegásnak, a gombaérzékenynek és a lisztérzékenynek, hogy mi a szitu. Szóval ez eléggé rontotta az összképet.

Reggelente Shinkendo-t (www.shinkendo.hu) gyakorolhatott minden táborlakó, bár a hajnali 7 órai időpontnak köszönhetően – hogy finoman fogalmazzak – elfértünk a pályán. Én kung-fu-t gyakorlok, így érdekes volt kicsit megismerkedni ezzel a japán harcművészettel, amely a kardra összpontosít. Ráadásul a kard ugyebár egy elég jellegzetes fantasy elem, már csak ezért is érdemes kipróbálni, hogyan is működik valójában a dolog.

Három versenymodult is végigjátszhattak a résztvevők a héten:
- Forgetten Realms világán (DnD): Újra együtt (írta és mesélte: Várhegyi Attila)
- Ynev világán (M.a.g.u.s.): A herceg testőrei (irta és mesélte: Éberen Őrködő)
- A sötét jövőben (Shadowrun): Raszta-lan-ok (írta és mesélte: Bella Viktor)

A résztvevőkből négy csapatot alakítottunk ki, a beosztást persze utólag már máshogy csinálnánk. Jövőre érdemes lesz az első napot az ismerkedésre hagyni, hogy maguktól alakuljanak ki csapatok. A nehézséget igazából az okozta ebben, hogy voltak fiatalabbak is, akik még soha nem szerepjátszottak. Saját állításuk szerint nagyon élvezték az egész hetet, a mesékben azonban kifejezetten passzívak voltak, pedig próbáltuk őket bevonni a történésekbe.

Én tehát a mágus modult meséltem. Korábban is meséltem találkozókon (az I. RPG.HU találkozón így ismertem meg a feleségem…), de olyat még nem csináltam, hogy egymás után négyszer levezettem egy mesét. Egyrészt unalmas ugyanazt lejátszani, másrészt pedig egyre könnyebb is, hiszen a mesélő megismeri a gyakorlatban is a kalandot. Szerencsére a négy csapat különböző hozzáállással, előrehaladással és meglepetésekkel szolgált, így egyáltalán nem unatkoztam, sőt, kifejezetten jól éreztem magam. Köszönet a játékosoknak!
A moduloknak mindenki nekivágott, kivéve a hét közepén érkező csapat, akiknek a M.a.g.u.s. modulra nem maradt idejük. A mesékkel elégedettek voltak a résztvevők annak ellenére, hogy a Shadowrun modult senki sem élte túl (az már csak egy ilyen világ). A dnd mesében is hullottak a karakterek (igeen, a sárkány tud gondolatot olvasni…), míg a lágyszívű mágus mesélőnél csupán egy karakter halálozott el idejekorán, azt is egy másik (a gonosz varázsló által megbájolt) karakter csapta agyon.
A versenymodulok mellett természetesen mást is játszottunk, amikor csak volt rá időnk (Hét Tenger, Alien RPG, Call of Ctulhu, stb.). A hagyományokhoz híven íjászkodtunk is egy keveset, egy 36 fontos reflexíjjal és egy – ha jól emlékszem – 45 fontos angol hosszúíjjal próbálkoztunk több-kevesebb sikerrel. Erre is csak azt tudom mondani akár a kardnál, hogy érdemes kipróbálni minden szerepjátékosnak!

A koppánymonostori tábor híres a nagy társasjáték-felhozataláról, ennek megfelelően most is nagy szerepet kaptak a kártyás (nem gyűjtögetős!) és táblás társasjátékok. A régiek mellett (az idén is legnépszerűbb Bang!, Citadella, Trónok Harca, Catan telepesei, stb.) új játékokkal is megismerkedtünk (Pirates, Doom, Puerto Rico, stb.). A Citadella játékhoz versenyt is szerveztünk, amely 4 fordulóból állt, és igen izgalmas lett a vége. Többen azonban nehezményezték, hogy túl sok időt elvett ez a verseny.
Negatívum volt az is, hogy sokat kellett várni egymásra. Például valaki délig aludt a csapatból, vagy ami alatt összejött egy csapat, az egyikük elkezdett egy Bang!-partit, esetleg beugrott a faluba-városba. Más táborokban is így működik ez?

A táborban a Sárkánytűz szerepjátékbolt kihelyezett tagozatának köszönhetően vehettünk is új regényeket, kiegészítőket, kockákat, ha épp erre volt szükségünk (nem volt jellemző). Szerdán délután egy – nekem, mint hozzá nem értő számára – kiváló Shinkendo bemutatón ámulhattunk, ahol a különböző kardrántási technikák, a páros gyakorlatok, a kétfegyveres harc mellett igazi szamuráj-kardos vágásokat is láttunk, aminek néhány gyékényszőnyeg látta kárát.
Szombat este aztán eredményt hirdettünk, ahol díjaztuk a különböző mesék résztvevőit könyvekkel, kockákkal és sok-sok miniatűr modellel. A díjakat a tábor szervezője, Kovács Zoltán, a Sárkánytűz szerepjátékbolt képviseletében Várhegyi Attila és a M.a.g.u.s. versenyt szponzoráló Hétköznapi Hősök Ifjúsági Egyesület biztosította.
Hazafelé még megnéztük a Koppánymonostor mellett található, lenyűgöző monostori erődöt is. Ajánlom mindenkinek, aki még nem látta, óriási épületkomplexum, amitől minden szerepjátékos fantáziája beindul. Jövőre kivezényeljük az egész tábort egy jó kis várlátogatásra!

Összességében szellemileg felfrissülve, új élményekkel gazdagodva és jelentős alváshiánnyal hagytam hátra a tábort, ahol új embereket ismertem meg, akikkel tartani fogom a kapcsolatot. Én a kisebb negatívumok mellett is jól éreztem magam, jövőre sem szeretném kihagyni.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://netalbum.rpg.hu/showgallery.php/cat/562]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához