LFG.HU

Rorimack
hírekCimkek

Az idei év “független” szerepjátékainak versenyében ismét ragyogó játékok kerültek a dobogóra.
Az abszolút győztes, ami a legjobb játék mellett a legforradalmibb játék címet is elnyerte, Ben Lehman Polarisa. Ha van játék, ami megérdemli e díjat, akkor az a múlt évben egyértelműen a Polaris. Már a kötetet is jó kézbe venni – sőt, az is elég, ha ellátogatunk a szerző honlapjára. Egyszerű és ízléses – a hangulati leírásokhoz meg tökéletesen illeszkedik az illusztráció, annak ellenére, hogy “csak” egy lejárt jogdíjú műből lett átvéve. A Polaris egyike volt az első rögzített létszámú szerepjátékoknak, lényegében előre rögzített szereposztásban játszhatjuk végig egy örök fagyba merevedett, pusztuló civilizáció utolsó történeteit.

A legjobb kiegészítő idén a Burning Sands: Jihad lett. A Burning Wheel és a Burning Empires írója, Luke Crane és társai ebben a letölthető világleírásban nem csak a Dűne világa előtt tisztelegnek, de a játék érdekesen reagál az elmúlt év világpolitikai változásaira is. Mindenképpen érdemes letölteni, utána biztosan kedvet kapunk a BW-re is.

A legjobb tavalyi ingyenes játék Levi Kornelsen Perfect 20-a (PDF) lett, és ez már csak azért is érdekes, mert úgy látszik, az Indie Awardsnak lassan sikerül valóban átfognia a független játékok teljes spektrumát. Habár idén is túlsúlyban voltak a Forge-os érdekeltségű jelöltek, ez a tendencia megtörni látszik, hiszen a Perfect 20 lényegében nem más, mint amire sokan vártunk: egy d20-as rendszer, mindössze negyven, könnyen átlátható oldalon.

A Perfect 20 után itt van például az Artesia is, egy tényleg “független” játék, mégis övé a legjobb termék díj. Ez persze nem meglepő – az írója, Mark Smylie ugyanis egyben az azonos nevű képregény rajzolója is. Vagyis a világ, a Trónok harca utáni fantasy világok talán legérdekesebbike szoros egységet alkot nem csak a szabályokkal, de magával az alapkönyvvel is, amely viszont – hiszen maga a szerző illusztrálta – egész felépítésében aládolgozik a képregénynek.

A legjobban támogatott játék pedig a Truth & Justice lett, ami nem csak azért érdekes, mert majdnem négyszer annyi pontot szedett össze, mint az utána következő jelöltek, hanem azért is, mert hiába egyike csak a számtalan szuperhős játéknak, Chad Underkoffler, az író, mindent megtesz azért, hogy propagálja saját játékát – és ha már talált olyan közönséget, aki vevő a szuperhősös szerepjátékra, akkor rögtön a többi másik hasonló játékot is.

A független játékok piaca tehát él és virul – ráadásul már rég el lehet felejteni azt, hogy itt fénymásolt, gemkapoccsal összefűzött lapokról van szó – a kiadványuk maguk is egyre szebbek lesznek, de még ha összefűzött lapokról lenne is szó, egyet biztosan állíthatunk: teljesértékű, izgalmas, eredeti játékokkal találkozhatunk, tallózzunk akár a nyertesek, akár a jelöltek listájában.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg-awards.com/2005/index.shtml]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához