LFG.HU

taverna
Petrus
hírekCimkek

Megtörtént a hivatalos bejelentés, jövő márciusban érkezik a [b]Star Wars Roleplaying Game: Saga Edition[/b] a Wizards of the Coast kiadásában:

“Star Wars Roleplaying Game: Saga Edition
Owen K.C. Stephens and Rodney Thompson
(Based on the Star Wars Roleplaying Game Revised Core Rulebook by Bill Slavicsek, Andy Collins, and JD Walker.)

This new edition of the Star Wars Roleplaying Game encapsulates all six feature films while presenting a thorough revision of the rules, making the game easier to learn while improving the overall play experience. The new 288-page core rulebook includes new character abilities and options, a streamlined skill system, a revised combat system, new feats and Force powers, a world gazetteer, statistics for key characters from all six Star Wars films and the Expanded Universe, and guidelines on how to use Star Wars Miniatures and battle maps in play.

Key Selling Points:
- This is the first official Star Wars Roleplaying Game product to include Episode III content.
- The core rules have been revised and streamlined to make the game easier to learn and more fun to play.
- This new edition of the Star Wars Roleplaying Game is more miniatures-friendly than previous editions and includes a battle map and guidelines for using Star Wars Miniatures in play.
- Fans of the Star Wars Roleplaying Game have been anxiously awaiting a version of the rulebook that includes updated information on all six feature films.

March 6, 2007
Format: Hardcover
Pages: 288
MSRP $39.95/$49.95 CAN”

Időközben lezajlott egy IRC kérdezz-felelek is, amelyen Rodney Thompson és Gary M. Sarli (ő szerkeszti a WotC-s Jedi Council-t, illetve a fórumokon “WizO the Hutt” néven is ismerős lehet) vett részt. Ennek szerkesztett változata több helyre is felkerült már (ld. a linkeket alul), én pedig vettem a fáradtságot, hogy összeszedjem az eldobált infómorzsákat, azaz mire is számíthatunk az új Saga Edition-ben:

- A Saga Ed. rendszere marad D20-alapú, de jelentős változtatások lesznek a Revised-hez képest.
- Megszűnik a régi VP/WP (Vitality/Wound) rendszer, visszatér helyette a jó “öreg” HP (magyarázatuk szerint kiszámolták, hogy egy 20. szintet elérő karakter az “élete” során kb. 40% eséllyel kap legalább egy Wound kritikust, ami azonnal kinyírja, és ezen akartak javítani), ugyanakkor lesz valamiféle “status display” dolog is, ami az elpottyantott infók alapján az ShRun-os / CP-s státuszra (állapotjelző) emlékeztet. Pl. lesznek olyan sebzések, amelyek nem HP-t ütnek, hanem pl. ájulást, zavarodottságot, stb. okoznak, és egy skálán fel/le fognak majd lépegetni ezzel. Hogy ez hogyan fog működni, nem árulták el. A tömeg-NPC-k (grunt) is így változnak, 1. szinten kicsit erősebbek lesznek, de 20. szinten jóformán semmi veszélyt nem fognak jelenteni. Ha jól értettem, a Saga Ed.-es HP nem ugyanaz lesz, mint a D&D-s HP, azaz fáradékonyságot, kitérést, stb. nem fog jelenteni, szinte csak életerőt. A többi megy majd valahogy arra a bizonyos skálára.
- Megszűnik a régi kasztok egy része (pl. fringer, tech specialist biztosan) is, illetve bevezetésre kerül a D20 Modern-hez hasonló “talent tree”-rendszer, minek következtében több régi kaszt egyedi képességei más kasztok számára is elérhetők lesznek. Viszont ez a rendszer nem követi majd a D20M-et abban a tekintetben, hogy egy talent-hez egy kaszt juthatott csak hozzá, mivel úgy tűnik, lesznek általános jellegűek is. A talent-ekre közelítő példaként a 3.5-ös ranger-t is megemlítették, de kiemelték, hogy csak hasonló lesz a dolog. :)
- Az előzőhöz kapcsolódóan: megszűnnek a különálló jedi kasztok is, csak egy jedi kaszt lesz, de a talent-ekkel teljesen egyedire szabhatók majd a karakterek (így majd ugyanúgy lehet régi force adept, jedi guardian, v. jedi consular karaktereket megalkotni – meg még egy csomó más stílusút is). Emellett az erő (Force) használata is megváltozik, nem HP-ból fog menni (nem mondták, hogy mégis miből, de említettek egy Force Use nevű skill-t), valamint a lehetőséget más kasztok is megkapják valamilyen formában (nem ismerem a D6-os rendszert, de tudtommal van vmi hasonló ott is). A Light/Dark dolgok maradnak.
- A feat rendszer tkp. marad (a régi feat-ek egy része is, de többet átírtak, ill. újak is lesznek), de a skill rendszer alaposan át lett faragva: megszűnnek a rank-ok (!), megszűnnek a skill pontok (!), meg effélék. A működésrol megintcsak nem mondtak semmit, de az állításuk szerint jobban érzékelhető lesz egy skill-specialista ill. egy általános egyensúlyra törekvő karakter közötti különbség. Azt írták, hogy jelentősen gyorsabb lesz a karakteralkotás is; egy 20. szintű, többkasztú karakterrel már nem kell órákig piszmogni, kb. 10-15 perc alatt kiszámítható minden értéke, ugyanakkor nem lesz rosszabb, vagy kevésbé felkészített, mint egy Revised-es ugyanolyan karakter.
- Mindezekkel együtt a harcrendszer is sokat változott, de a lényegi részei maradtak a D20-vonalon. A kaszt/szintfüggő Defense is marad, a páncélok továbbra sem kapnak olyan nagy hangsúlyt (nagyon helyesen). Az űrharc állítólag sokat javult, a monstrumok most már sokkal jobb eséllyel söprik el az apró hajókat, emellett a méretek is kezelhetőbbek lesznek (vszleg a “miben mennyi fér el?” kérdéskör is tisztulni fog ezzel). Említést tettek a “mass space combat” rendszerről is, amellyel majd nagyobb csatákat lehet modellezni úgy, hogy a háttérben nagy léptékben megy a csata, közben a karakterek is fókuszban maradnak a saját léptékükben.
- Az alapkönyvi fajok maradnak, plusz bejönnek még a devaronian-ok.
- A régi anyagok döntő többsége konvertálható lesz Saga Ed.-re (főleg a tárgyak, eszközök, járművek, stb.). A régi alapkönyves cuccok egy része marad, de lesznek újak is. Főleg olyanokra kell számítani, amelyek a filmekben is szerepeltek (említést tettek gungan hajókról is, de elképzelhető, hogy ezek csak egy webes kiegészítőben fognak majd helyet kapni).
- A 20-as szintlimit marad! Nem lesznek epic karakterek, Yoda és a Császár szintje továbbra is a mérvadó.
- Nem lesznek a régi könyveknek új, Saga-s kiadásai. Nincs tervbe véve olyan kiegészítő sem, amely valamelyik régi konvertálásával nem biztosítható (olyasmit mondtak, hogy pár éven belül biztosan nem várható semmiféle Saga kieg.). Éra könyvek talán lesznek, a KotOR-t pedzegették többen, felmerült a Clone Wars is, de konkrét, biztos válasz nem volt.
- Az SW Minik csak érintőlegesen szerepelnek a szabályok között, jóformán csak említésnek. A könyvben lesz egy kihajtható helyszíntérkép is, ami játszható lesz Minikkel is, de nem ahhoz készült.

Nagyjából ennyi, amit jelenleg tudni lehet. A könyvre az Amazonon már lehet előrendelést tenni, és ismerve a WotC kiadási szokásait, szinte teljesen biztosra vehető a márciusi dátum. Az anyag még nem nyomdakész, a fejlesztők még csiszolgatják, illetve sakkoznak, hogy mi fér még bele és mit kell kihagyni. Magánvéleményként azért elmondanám, hogy a Revised alapkönyv 380+ oldalas, ez meg egy százassal kevesebb lesz, és bekerülnek még az Episode III elemei is, ezért a valószínűleg jelentősen megnyírt skill fejezet ellenére is félő, hogy itt-ott jelentősen csonkítani kell majd az anyagot (hasonló “rossz” példaként ld. az új WFRP Ed2 alapkönyvet, és az eredetit).
Mindenesetre nagy várakozással tekintek az új játék/rendszer elé, és amint sikerül beszerezni egy példányt, részletesebben is be fogom majd mutatni.

Linkek:
http://boards1.wizards.com/showthread.php?t=725871 (link a szerkesztett chat-hez, ill. egyéb hozzászólások)
http://holonet.swrpgnetwork.com/showthread.php?threadid=233943 (szintén a szerkesztett chat ill. egyéb infók)
http://boards1.wizards.com/showthread.php?t=686201 (sok-sok apró infómorzsa és találgatás az új rendszerről)
http://boards1.wizards.com/showthread.php?t=662400 (a bejelentés)
https://www.amazon.com/Star-Playing-Game-Saga-Roleplaying/dp/0786943564 (az Amazon előrendelési lapja)


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához