LFG.HU

Pozsgay
ismertetőCimkek

Hosszú idő telt el a legutóbbi Ammerúnia kötet megjelenése óta, és különösen türelmetlenül vártam, hogy a cikkem tárgyát képező borító végre a könyvesboltokba kerüljön. A kép talán többeknek, főleg grafikus barátaimnak ismerős lehet, nagyon sok jó tanácsot kaptam tőlük a fórumon, melyet szeretnék újra megköszönni. Külön köszönet jár a segítségért, mivel a VII. Galaktika Nemzetközi Sci-Fi és Fantasy Tárlaton ezzel a képpel megnyertem a legjobb fantasy alkotó díját…

Azt kell mondjam, ez a kép is a számomra legkényelmesebb módon indult, azaz Eric Muldoom felhívott, szeretne egy borítót, amin van egy meztelen nő -:)-, egy boszorkány, aki valami látványosat varázsol, a háttérnek pedig keleties hangulata legyen. Munkamódszerem része, hogy szinte azonnal bedobok egy vázlatot, amin az írói műhely tagjainak beindulhat a fantáziája. Ez egy elég kockázatos eljárás, általában csak olyan megrendelőkkel merem megtenni, akik már tudják, hogy egy vázlat nagyon messze lehet a végleges képtől, láttak már kialakulni egy alkotást.
Első lépésben beállítottam kedvesemet és édesapámat a kompozíción látszó pozícióba (ruhában :)) majd készítettem róluk pár képet. Így adott volt a mozdulat, melynek egyes részleteit átdolgoztam ugyan, és sok időt elvett az öltözetek átalakítása, de nagyon sokat segített, mint vázlat.
Az eredeti elképzelés szerint a jelenet a szabadban játszódott volna, így az első vázlat még így készült. Jól látszik, hogy az alap elképzelés, miszerint a boszorkány kezén átütő fényben látszódnak a csontok, már ekkor kialakult. A többi részt egyelőre elnagyoltan hagytam, de az alakokon már elkezdtem próbálkozni a speciális fényviszonyok kialakításával.

A második változatnál már kialakítottuk azt az elképzelést, miszerint a jelenet egy kriptában játszódik. Ez sokat segített abban, hogy a kép rétegeinek felépítését már az elején megtervezzem, bár előfordul, hogy rajzolás közben ez picit változik. Ennek az ábrának a struktúráját a következőképpen építettem fel: A háttér öt rétegű. Az első vázlatból már ismert égbolt és háttérkép, a háttér előtt gomolygó köd, a bejárat a lépcsővel és a lépcsőn érkező alak. A padlót már inkább külön tárgyalom, ez is több rétegből áll, az egyik egy alap szín, melyre perspektívikus torzítással ráfeszítettem egy mintát. Ez a minta a második vázlaton az Elf vérrel, holdezüsttel kötetből (http://lfg.hu/12400/) származó illusztráció mozaikhatású mutációja. Ideiglenesen használtam egy, a padló tükröződéseit és fényezését befolyásoló réteget is. A főszereplőkön ismét több réteget alkalmaztam. A földön fekvő alak, a varázslat, a boszorkány, a boszorkány haja, a boszorkány ékszerei majd a fekvő alak bal lába, ami részben takarja a boszorkányt. A hajat szeretem külön rétegen elhelyezni, azért, mert akár az arcvonásokat, akár a haj formáját kell megváltoztatni, mindig hasznosabbnak bizonyult, ha ezeket külön tudtam kezelni.

Ez a kompozíció már elnyerte a műhely tetszését is, így ezen a vonalon dolgoztam tovább. Bár ezen a munkán eddig nem a tőlem megszokott módon a főszereplőkön kezdtem dolgozni -aki korábbi cikkeimet ismeri, az tudja, hogy a háttérrel szeretem kezdeni- most végre a háttér is sorra került. A háttérben található falfülkéket spórolós módon egy vázlat másolásával és torzításával kezdtem el készíteni, a részleteket azonban már mindegyikre egyedileg raktam fel, hogy ne legyenek teljesen egyformák. A falfülkék tövében található gyertyák fényének tükröződését a korábban már felsorolt padlófényező-rétegre rajzoltam rá. A kompozícó egyensúlya és a cím elhelykedése miatt a kapu nyílását kisebbre vettem és lejjebb is toltam úgy, hogy a kapuban található részletek és háttér helyzete a kapuhoz képest nem változott. Ezzel sajnos eltolódott kicsit az alakok perspektívája a háttérhez képest, de a mozdulatot inkább nem dolgoztam át… Ez a lustaság :)

A háttér kialakítása során véglegesítettem a padlómintát is, majd végre a főszereplőkön kezdtem dolgozni. Megváltoztattam a háttérben álló alakot, ruháját ahhoz a képhez igazítottam, melyet Eric Muldoom küldött közben referenciaként, és egy kis ködöt engedtem lekúszni a lépcsőn. Új réteget adtam a boszorkányhoz, melyen a tetoválást festettem meg olyan módon, hogy az átvegye a test árnyékolását is. Ez hasznosnak bizonyult, mert nagyon szélesnek tűnt a hát, így a teljes árnyékolást módosítottam a lány oldalán. Finoman arcplasztikáztam és fodrászkodtam is a boszin, majd nekiálltam a páncélnak, ami nagy kihívás volt, hiszen rengeteg tükröződő fényforrás, varázslat, gyertyák, kapu szerepel a kompozícióban. A következő két kép ezt a folyamatot mutatja be röviden.

Ebben az állapotában a kép már elérte azt a hatást amit vártam, ám több grafikus ismerősöm tanácsát kikérve még pár finom módosítást végrehajtottam rajta. A fekvő alak törött bokáját egészségesre cseréltem, picit csökkentettem a boszi koponyaméretén, fogyasztottam a hasán, a mellén növeltem picit, finoman szabályoztam a háttér kontrasztját, és nem utolsó sorban meg kellett változtatnom a kép oldalarányait. Erre azért volt szükség, mert új arculatot szerettünk volna adni a könyvnek, mint első új vonalas Ammerúnia regénynek (a legelső ammeres regény: Eric Muldoom: Sötét Angyalok c. kötete). Mivel én az antológiák arányában kezdtem el dolgozni a borítón, amiatt egy kis átalakításra volt szükség. Szerencsére a padlóminta átszerkesztésével ezt a munkát viszonylag rövid idő alatt sikerült megoldani, de nagy tanulság, hogy legközelebb előre tisztázzuk ezeket a dolgokat.

A kép készítése során továbbra is Painter+Wacom csomaggal dolgoztam, leginkább az “airbrush” eszközt használtam, a varázslat megrajzolásánál viszont nagy segítségemre volt a “glow” nevű ecset is. Ennél a rajznál arra kellett legjobban figyelnem, hogy szinte minden egyes részlet speciális módon van megvilágítva. Van egy közeli erős, sárgás fényforrás, egy távoli hideg, kékes fényű hold és körben halvány, meleg fényű gyertyák. Bízom benne, hogy sokak tetszését elnyeri a kép és megérte a befektetett energiát!

Remélem sokan találtok hasznos ötleteket a leírásban és a folyamat képeiben, de szívesen válaszolok minden egyéb felmerülő kérdésre is.

Pozsgay Gyula
www.pozsgay.hu

és

Ammerúnia Műhely
www.ammerunia.hu

A kötetről (Soren Ward: Feketepart – Ammerúnia sorozat 4.):

http://lfg.hu/kiadok/showbook.php?id=215

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához