LFG.HU

Alyr
ismertetőCimkek

Honfy Ágnes Ilona Arany Birodalom című regényében megvan minden, ami egy jó alternatív történelemben játszódó kalandregényhez kell: érdekes történelem újraírás, fordulatos történet, hősök, gonosztevők, mély érzelmek. Ezzel együtt is az Arany Birodalom sok helyen döcög.
 
Az Agenda kiadó idén ősszel hallatott először magáról, azzal a céllal, hogy tehetséges magyar szerzőket segítsenek megjelenési lehetőséghez. Dicséretes célkitűzés és külön jó pont, hogy az Agenda szemmel láthatóan figyel kiadványai külcsínére is. A keményfedeles borító üdítő változatosság a papírborítású ponyvák tengerében és az illusztráció is elüt a rikító borítók tömkelegétől.
 
Honfy Ágnes Ilona tehát fiatal magyar írónő, akinek ismereteim szerint az Arany Birodalom az első önálló, nyomtatásban megjelent regénye, bár neve nem feltétlenül ismeretlen számunkra, hisz egy novellája nemrég az rpg.hu-n is megjelent. Az Arany Birodalom helyszíne a középkori Európa, a XV. század vége felé, ám ez a kontinens nem az általunk történelemkönyvekből ismert földrész. Valamikor az első keresztes háború környékén kezdett formálódni az Arany Birodalom, amely először nem volt több, mint pár hercegség. A Birodalmat irányító mátriárkák szívós munkával egész Európára kiterjesztették befolyásukat; a regény jelenidejében már a pápák és a főpapok is több száz éve a női nem tagjai közül kerülnek ki és a nagy nemes házak öröklése is a női ágon keresztül zajlik. Nem mindenkinek tetszik persze ez az új rendszer: a titokban továbbra is létező templomos lovagok rendje (szerencsétlen lovagok ideális gonosztevők bármilyen középkori fikcióban a XIV. század óta) például merényletekkel próbálja aláásni rendet és eltüntetni az Antikrisztus helytartóját Szent Péter trónjáról.
 
A regény főhőse maga is a templomosokhoz kötődik, sőt, elvileg az lenne a sorsa, hogy ő maga teljesítse be a rend feladatát. Erről a körülmények sajátos összejátszása révén persze mit sem tud, ehelyett hivatásos tenyészcsődörként tengeti az életét a történet kezdetén a mátriárka palotájában, amely velejéig korrupt és züllött hely. A cselekmény tehát innen indul, hogy a szereplőkkel együtt aztán bejárja Európa nagy részét, a kalandregények elvárásaihoz méltón. Kaland pedig akad bőven és a műfaj többi kelléke is jelen van: gonosztevők, hősök, tragikus és beteljesedő szerelmek, csipetnyi misztikával keverve, ráadásként pedig némi jellemfejlődés féleséget is végig követhetünk.
 
A szerző láthatóan jól ismeri az általa művelt műfajt, a szereplő sablonokat (kérges lelkű, ám legbelül jó zsoldoskapitány, tiszta szívű és nyílt természetű nemeshölgy, pszichopata gonosztevő, stb.) sikeresen tölti fel élettel, néhol át is értelmezve őket, ám az összhatás nem tökéletes: az egyes részek néhol csikorogva illeszkednek egymásba, pár elem pedig mintha egyenesen funkciótlan lenne. Még nagyobb probléma, hogy a fordulatos történetnek egy idő után nem sok tétje marad. A regény második felére túl sok izgalom nem akad, a történések ugyanis előre kiszámíthatóak – a szereplők céljainak megfelelően, ez azonban nem vigasztalja az ásítozó olvasót. Üdítő kivételként a regény a regény hivatásos rosszfiúját és őrültjét, Ludovicust lehet kiemelni, akinek akciói néha kellemesen kiszámíthatatlanok.
 
A történetszövés tehát messze nem tökéletes az Arany Birodalomban, a regénynek azonban akadnak egyéb érdemei, amelyek érdekessé teszik az olvasását. Az alternatív történelem mellett ilyen a fantasztikum alkalmazása: a természetfeletti végig jelen van a regényben, ám sohasem kézzelfoghatóan, teljes mértékben az olvasón múlik, hogy a történéseknek milyen értelmezést ad, elfogadja-e az ördögök, démonok létét, vagy marad a földhözragadtabb szemléletnél.
 
Megérdemel néhány szót a szöveg állapota is, ami szinte állandó probléma a magyar fantasy kiadóknál, az Agendának is van még ezen a téren fejlődni valója. A kisebb bosszúságok közé tartozik, hogy valami furcsa oknál fogva szinte az összes kötőjel helyett gondolatjelet találunk a könyvben, a komolyabbak közé a mondatkezdő nagybetű meglehetősen gyakori elhagyása.
 
Az Arany Birodalom ígéretes próbálkozás, rengeteg jó ötlettel, amelyek javára válhatnak a néhanapján igencsak fáradtnak tűnő magyar fantasztikus irodalomnak, ám messze nem tökéletes alkotás. Tekintve, hogy egy fiatal írónő egyik első próbálkozásáról van szó, ez egyáltalán nem tragédia. Későbbi műveit érdemes lesz figyelemmel követni.
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához