LFG.HU

Guildenstern
ismertetőCimkek
Az Ars Magica alapkönyv megfogalmazása szerint a convenant (magyar fordításban conventus) a játék legfontosabb karaktere. A conventus szűkebb értelemben a mágusok egy összetartó csoportját, tágabb értelemben pedig a mágusok lakhelyét jelenti, épületeivel, lakóival, szokásaival és környezetével. Az Ars Magica kampányok jellemzően egy conventus történetét mesélik el, a kalandok jórészt a conventushoz kötődnek, annak fejlesztéséről, és az azt fenyegető veszélyek elhárításáról szólnak. Indulásakor a karakteralkotás mellett ezért a játékosok a mesélővel együttműködve a csapat conventusát is megalkotják, és annak statisztikáit és fejlődését ugyanúgy kezelik, mint bármely játékos karakterét.
 A dolog jelentőségét mutatja, hogy a conventus és a hozzá kapcsolódó szabályok az alapkönyvben egy külön fejezetet, sőt most már elmondható, hogy egy külön kiegészítőt is kaptak.
 
 Az alapkönyvben tulajdonképpen tisztességesen le vannak írva a conventus szabályai, amik az előző kiadással ellentétben jól használhatók. Röviden egy pontosztásos rendszerről van szó, ahol a conventus olyan jellemzőit lehet megvásárolni, mint könyvek, labor feljegyzések, vis (varázserő) források és varázstárgyak. Ezt egy előny – hátrány rendszer egészíti ki, amiket itt kedvezményeknek (boons) és bonyodalmaknak (hooks) neveznek, azzal a specialitással, hogy a bonyodalmak fő szerepe, hogy kalandok kiindulópontjaként szolgáljanak.
 A Covenants kiegészítőben részben ezeknek az alapszabályoknak a kiegészítése és kibővítése található, részben pedig olyan új témakörök tárgyalása, amik a conventus működéséhez kapcsolódnak. A kiegészítő felerészben új szabályokat tartalmaz, a másik fele pedig szabályrendszeren kívüli ötletekből, tanácsokból, leírásokból, információkból áll.
 
 A rövid bevezető után a második fejezetben új kedvezmények (boons) és bonyodalmak (hooks) vannak kidolgozva. Ezekből az alapkönyvben csak elég kevés van, amit igazából ízelítőnek lehet csak nevezni, azonban itt bőven pótolták ezt a hiányosságot. Az alapvető dolgokat (gazdagság, különböző erődítmények, megközelíthetőség, stb.) meghatározó kedvezmények és bonyodalmak elég jól végig vannak gondolva, és össze vannak hangolva. Például ha komolyabb erődítéssel látjuk el a conventust, akkor kötelezően fel kell venni a “vár” bonyodalmat is, mert egy komoly erődítmény természetes aggodalmakat kelt a környék világi és egyházi személyeiben.
 A szokványos kedvezmények és bonyodalmak mellett vannak olyan ötletes elképzelések is, amik beindíthatják a csapat fantáziáját, mint például az, hogy conventus egy mágikus katasztrófa helyén épült, az egyik bevételi forrása valamilyen gonosz tevékenységhez kötődik, vagy a terület önálló tudattal rendelkezik. Azoknak, akik nem akarnak nagyon belebonyolódni kedvezmények és bonyodalmak válogatásába, a fejezet végén conventus alaptípusok vannak kidolgozva.
 
 A harmadik fejezet a conventus vezetéséről szól. A két nagy témakör, a conventus belső működési rendjének meghatározása, és egy szabályrendszer a lakók hűségének mérésére. Az előbbi jól átgondolt és praktikus tanácsokkal szolgál a conventus vezetési módjának meghatározására, és a belső szabályzatként funkcionáló alapokmány kidolgozására. A lojalitás mérésére szolgáló szabályok szerintem túl részletesek és bonyolultak lettek ahhoz képest, hogy ennek a legtöbb mesében nincs túl nagy jelentősége. Igazából abban az esetben lehet ez érdekes, ha a történetekben fontos szerepet kapnak a conventus belső konfliktusai.
 
 A negyedik fejezetben példakarakterek vannak kidolgozva a conventus benépesítéséhez az egyszerű paraszttól kezdve a tündér pékig, valamint az ő munkájukat segítő varázslatok és varázstárgyak. Tulajdonképpen a lakók kérdése kezelhető akár úgy is, hogy egyszerűen felsoroljuk a szakmákat (van egy pék, egy szakácsnő, egy lovász, egy kovács, stb.) és nem törődünk a részletekkel, de akik jobban bele szeretnék élni magukat, milyen is a mindennapi élet a conventusban, azoknak jól jöhetnek az itt leírt karakterek és ötletek.
 
 Az ötödik fejezet foglalkozik a conventus költségvetésével. Ehhez először meg kell határozni a bevételi forrásokat (pl. állattenyésztés, bányászat, fosztogatás, stb.), majd össze kell számolni a különböző költségeket. Az állandó költségek kiszámítása kissé bonyolultra sikerült, de ha valaki egyszer végigszámolja a dolgot, akkor talán már nem olyan nehéz a továbbiakban vezetni. A bevételek és a költségek különbsége adja ki végül, hogy mennyivel gyarapodik (vagy csökken) a conventus vagyona évente.
 
 A hatodik fejezetben egy vis lelőhelyek kidolgozására kiírt pályázatra beküldött anyagokból van válogatás. A legtöbb lelőhelyhez tartozik egy kis történet is, tehát nem pusztán egy helyleírást adnak. Van közöttük egész bizarr is, mint például az oszló hullákból gyűjthető férgek esete. A levelezési listákra és fórumokra írt kérdések alapján sokaknak lehet hasznos ez a rész.
 
 A hetedik fejezet foglalkozik a conventus könyvtárával és a könyvekkel. A fejezet elején egy kimerítő ismertetés olvasható a korabeli papírokról, tintákról, és hasonlókról. A könyvírás alapszabályait természetesen kissé kibővítették. Az új szabályok szerint a könyv minőségének meghatározásánál már szerepet kap a könyvmásoló, az illuminátor és a könyvkötő képzettsége, valamint a könyv elkészítésénél használt speciális anyagok és eljárások is (pl. előnyös egy tűzről szóló könyvet sárkánybőrbe kötni). Vannak újfajta könyvek is, mint például az összegyűjtött levelezés, vagy summae-hoz írt kommentárok. Ezt követően megint csak egy hosszabb rész foglalkozik a könyvtárak struktúrájával, a könyvek beszerzésével meg hasonlókkal. Úgy érzem a hasznos részek mellett ez a fejezet tartalmazza a legtöbb érdektelen magyarázatot és információt (akit nagyon érdekel a középkori könyvkötészet, az utánanézhet ennek egy valódi történelemkönyvben is).
 
 A pár oldalas nyolcadik fejezet a mágus lakhelyét a sanctumát írja le, végül a kilencedik fejezetben egy általános ismertetés után a mágus laborjának specializálására vannak szabályok. Elég összetettre sikerült ez a rendszer is. Alapvetően a különböző előnyök és hátrányok felvételével lehet egyénivé tenni a labort, amik aztán a labor alaptulajdonságait (méret, elrendezés, általános minőség, fenntartási költség, biztonságosság, torzulás és külső) módosítják. Ha a mágusok elég sok időt töltenek a laborban érdemes használni az itt leírt szabályokat, és a karakterre szabott egyedi labort kialakítani.
 
 A Covenants összességében jól megírt, rengeteg hasznos információt, jó ötletet és használható szabályt tartalmazó kiegészítő. A sok hasznos dolog közül azonban érdemes szelektálni, szerintem csak a legelszántabbak lehetnek képesek az egészet felhasználni, úgy ahogy van.
 
Kinek érdemes megvenni a könyvet?
- Akiknek a conventus csak egy bázis, ahonnan a karakterek kalandokra indulnak, azoknak nem nagyon, ők az alapkönyvvel is teljesen jól elboldogulhatnak.
- Akik próbálnak minél kevesebb szabállyal játszani, azok meggondolhatják a dolgot, mert a könyv felét ugyan nyugodtan átugorhatják, de ettől függetlenül sok jó ötletet és leírást lehet benne találni.
- Akiknél maga a conventus szolgál a kalandok kiindulópontjaként, már ajánlott beszerezni, de kellő fantáziával és némi utánajárással ki lehet váltani az itt leírtakat. Ha választani kell a kiegészítők közül én inkább a Houses of Hermes könyveket, esetleg egy tribunálé leírást ajánlanék.
- Igazán azok tudják ezt a kiegészítőt értékelni, akik részletesen és szabályok alapján ki akarják játszani a conventus mindennapjait, és a kalandok jelentős része belső eseményekre támaszkodik. Akik szívesen merülnek el olyan problémákba, hogy most fizessünk többet a katonáknak, hogy ezzel növeljük a lojalitás értéküket, vagy inkább vásároljunk nekik drágább fegyverzetet, hogy jobban meg tudják védeni magukat. Nekik viszont kötelező darab.
 
Végül egy kis reklám:
Ha valaki komolyan használni akarja a Covenants szabályait, annak melegen ajánlom a Metacreator nevű karakter nyilvántartó programot (az Ars Magica 5 és a Covenants kiegészítésekkel), mert ez elvégzi helyettünk az összes számolást, és így nagyságrendekkel egyszerűbb lesz a conventus adatainak nyilvántartása.
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához