LFG.HU

Hanna
ismertetőCimkek
Augusztusban, mint minden évben, kiosztották a Worldconon a Chesley-díjat. A különféle kategóriákban olyan nagy nevek lettek dobogósok, mint Charles Vess, Todd Lockwood, Donato Giancola – a legjobb játékillusztrációért járó elismerés pedig két olyan festőnek jutott, akiket mi Magyarországon már régóta ismerünk, és akiknek sikeréért együtt drukkoltunk: Boros Zoltánnak és Szikszai Gábornak.
 
A díjra jelölt kép, a Blazing Archon a Magic: The Gathering kártyajáték Ravnica: City of Guilds kiegészítőjéhez készült. Hogy milyen út vezet Magyarországról a világ egyik legnagyobb fantasy játékkészítő cégéig? Rögös, természetesen – ám a Boros-Szikszai páros története azt is megmutatja, hogy a siker nem fehér holló: tehetséggel, szorgalommal és szakmai alázattal elérhető közelségbe kerül; még ha nem is azonnal.
 
Boros Zoltán és Szikszai Gábor barátsága a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola kollégiumában kezdődött, és folytatódott a Képzőművészeti Főiskolán is, ahol mindketten alkalmazott grafika szakon végeztek. Elsőévesek voltak, amikor már megjelent közös illusztrációjuk a Galaktikában, és ezután több felkérést is kaptak különféle kiadóktól. A ’90-esek évek nagy könyvbummja idején számos fantasy és sci-fi borító került ki a kezük alól, amelyek minőségükkel kiemelkedtek a dömpingből, és nem egy esetben jelentősen lendítettek az eladásokon. 1995-ben megalapították saját grafikai stúdiójukat, ahol az illusztrációk mellett a desktop publishing a profiljuk.
 
Képeiket analóg technikával készítik, egy-egy festményhez négy-öt vázlatképet is rajzolnak, próbálgatják a kompozíciót, majd akrilfestékkel, egymás keze alá dolgozva, állandó inspirációval, tanácsokkal és kritikákkal segítve egymást megfestik a képet. Végül digitális technikával állítanak a színeken, elvégzik az utolsó simításokat. Noha a díjat nyert kép, a Blazing Archon, akárcsak a többi MtG kártyakép, végül csak néhány centis illusztrációként jelenik meg egy kártyalapon, maga a festmény A3-as méretben is részletgazdag és látványos. Elkészíteni ezeket a képeket négy-hat napig tart, bár előfordult már, hogy egy-egy kép hónapokon át alakult, formálódott.
 
Már a kezdetek kezdetén megmutatták magukat külföldön is. 1989-től hét éven át folyamatosan dolgoztak a Heyne Verlagnak Wolfgang Jeschke alatt, időnként a Bastei Verlag is ellátta őket munkákkal. A FanPro Die Schwarze Auge szerepjátékához készítettek számos illusztrációt. Dolgoztak még a Black Hole Entertainmentnek, az Upper Deck Entertainmentnek és a West End Gamesnek. A nevüket immár külföldön is sokan ismerik, képeik számos kártyajátékot, könyvborítót és szerepjátékot díszítenek.
 
A Chesley-díjhoz vezető út fontos lépése volt a Magic: the Gathering kártyák illusztrálása, az ASFA ugyanis elsősorban Amerikára veti figyelő tekintetét. Boros Zoltán és Szikszai Gábor két éve kapcsolatba kerültek Donato Giancolával, aki maga is több ízben elnyerte a Chesley-díjat, és az egyik legnevesebb fantasy és science fiction festő. Ő vitte el végül a páros referenciamunkáit az akkori Comic Conra, ahol a Magic: the Gathering művészeti vezetője, Jeremy Cranford tetszését is elnyerték. Lehetőséget adott a két magyarnak arra, hogy bizonyítsanak, így aztán a Ravnica: City of Guilds kiegészítőnek számos kártyáját már ők illusztrálhatták, és az októberben bemutatott Time Spiral kiegészítő több képe is az ő tehetségüket dicséri – a meg nem jelent képekkel együtt már hatvan kártyánál tartanak. A Wizards of the Coast meghívásából tavaly a Pro Tour versenyeken Lille-ben, Charelestonban, Kobéban és Prágában dedikáltak, és az új honlapjukon működtetett printshop révén bárki hozzájuthat a szignózott printekhez.
 
A siker a jelek szerint hozta magával az újabb megbízásokat. A World of Warcraft kártyajátékhoz is festettek húsz képet, részt vettek a New York-i Art Out Loud művészeti találkozón, és az ő rajzaik alapján készülnek a Star Wars Minis akciófigurái. Az InQuest magazin pedig 2006 legjobb művészeinek választotta őket.
 
Többször is bevallották, hogy a szívük csücske a sci-fi – talán a Chesley-díj és az egyre szélesebb körű elismertség hozzásegíti őket ahhoz, hogy sci-fi festőkként is legalább annyira népszerűek legyenek, mint fantasy-alkotókként. Tehetségük és szakértelmük alapján azt mondanám, még bőven van csillag, amit leszakíthatnak az égről.
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához