LFG.HU

Ben Kenobi / Gandalf
hírekCimkek
A Magyar Tolkien Társaság (mely olyan országos közhasznú kulturális szervezet, amely J.R.R. Tolkiennek – a híres A Gyűrűk Ura című regény szerzőjének, Középfölde megálmodójának és neves nyelvészprofesszornak – magyarországi népszerűsítését és műveinek ismeretterjesztését tűzte ki célul) levelező versenyt hirdet általános és középiskolás diákoknak.

Kategóriák:

A verseny az alábbi három plusz egy kategóriában zajlik:
I. A Gyűrűk Ura
II. A Gyűrűk Ura és A hobbit
III. A Gyűrűk Ura, A hobbit és A szilmarilok
IV. A film (egyéni!)

Az első háromban legfeljebb négy (esetleg kevesebb) főből álló csapatok indulhatnak, melyek tagjai a kategória nevében megadott könyveket már olvasták, de Tolkientől egyebet még nem. A csapattagoknak egy iskolába (de nem feltétlenül egy osztályba) kell járniuk.
A negyedikbe olyan egyéni versenyzők nevezését várjuk, akik még csak a filmet ismerik, de most szívesen belevágnak a könyv olvasásába: a hat forduló feladatai – mintegy játékos “olvasónaplóként” – a mű hat könyvét dolgozzák fel.

Általános tudnivalók:

A verseny hat fordulóból áll, januártól júniusig tart.
A feladatsorokat minden hónap első napjaiban postázzuk a versenyzők iskolájának címére (ezért a jelentkezési lapon fel kell tüntetni egy összekötő tanár – vagy más iskolai dolgozó, például könyvtáros – nevét is).

A beküldési határidő minden hónap 25-e (vagy az azt követő első munkanap). Az egyes fordulókban elért pontszámról postai levélben két fordulóval később (illetve a http://www.tolkien.hu webcímen folyamatosan) tájékoztatunk.
A verseny élő döntővel zárul az elegendő pontszámot elért csapatok/versenyzők részvételével; a helyszínről és időpontról levélben értesítjük a bejutottakat. A döntőben résztvevő csapatok értékes díjakban részesülnek.

A nevezésről:

A nevezési díjat kizárólag a postaköltségre és egyéb szervezési költségekre fordítjuk. Összege csapatonként (I-III. kategória) 1200 Ft, egyéni versenyzőknek (IV. kategória) 500 Ft. Amennyiben egy iskolából több nevezés is érkezik, a versenyzők kedvezményes nevezési díjat fizethetnek, melynek összege 1000 Ft/csapat illetve 300 Ft/egyén.

A nevezési díjat az első forduló feladatsoraihoz mellékelt CSEKKEN kell befizetni a Társaság bankszámlájára, a kézhezvételtől számított nyolc napon belül.

(Amennyiben ez nem történik meg, a versenyző(ke)t automatikusan kizárjuk a versenyből.

A mellékelt jelentkezési lapot hiánytalanul kitöltve 2007. JANUÁR 10-ig (korábbi kiírásokon még január 5. szerepelt, a határidőt azonban meghosszabbíttottuk!!) kell elküldeni a következő címre: Magyar Tolkien Társaság, 1701, Budapest, Pf. 79. (Javasoljuk és kérjük, hogy aki teheti, már a szünidő utáni első héten adja postára a jelentkezését, hogy minél előbb küldhessük az első (januári) forduló feladatsorait.)


A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, a mítoszteremtõ és nyelvész életmûve elõtt tisztelegve 2007. január 6-án, Tolkien 115. születésnapján az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (Budapest, III. ker. Raktár u. 1.) nagyszabású rendezvényt szervez.

A mostani rendezvény folytatása a 2003. január 3-án megkezdett hagyománynak. Akkor, J.R.R. Tolkien 111. születésnapján (amely a regény belsõ szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) nagy sikerrel zárult a program, melyet Göncz Árpád köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke nyitott meg. Azóta még három alkalommal került sor a születésnapi megemlékezésre, amely során J.R.R. Tolkien angol író és filológus munkásságát tisztelõ, mûveit szeretõ, és e mûvek szellemiségét magukénak érzõ több ezer társunkkal ünnepeltük közösen a XX. század legnagyszerûbb és legnépszerûbb mítoszainak szerzõjét.

Helyszín: Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG)
Budapest, III. kerület, Raktár utca 1.
Idõpont: 2007. január 6. szombat 10:00-21:00

A 2007. január 6-i programok tartalmaznak ismeretterjesztõ elõadásokat, családi programokat, és színpadi elõadásokat, de lesz nyelv- és daltanulás, sok játék, és emlékezés:

A program

Ismeretterjesztõ elõadások:
(délelõtt 10 órától 17 óráig)
- A hét fõbûn a Középfölde mitológiában
- Az Óidõk hajnala: a kezdetek és a Fák évei kronológiája
- A tolkieni világ és a hét bibliai erény
- Egy nyelvész zseni álmai: a latin, a walesi, a finn, a gót, a sumér és a hettita nyelvek
- A mitológiai hagyomány és forrásai: a keresztény, az északi, a kelta és a klasszikus emlékek Tolkien mûveiben

Tolkieni nyelvész szekció:
(délelõtt 10 órától 17 óráig)
- Hogyan készülnek a mesterséges nyelvek?
- Tünde nyelvek
- Tündeírás (tengwar, sarati és rúna jelrendszerek)
- Fordító iroda (tetszõleges hozott szöveg quenya, sindarin, esetleg ork nyelvû átírása)

Családi programok:
(délelõtt 10 órától 19 óráig)
- Kézmûves kuckó (üvegfestés, gyöngyfûzés, harisnyavirág készítés, bõrözés)
- Játszóház (címeres pajzs és tündefül készítés)
- Szolgáltatás (arcfestés, lufi hajtogatás, hajfonat készítés)
- Játékbarlang (kártya- és társasjátékok, fejtörõk)

Hobbit fogadó:
(délelõtt 10 órától 19 óráig)
- Tünde, törp, hobbit és dúnadán ételek és italok (eredeti receptek alapján)
- Szerepjáték-verseny
- Élõ szerepjáték
- Bábszínház (az ismert mítoszok ferdítései)
- Daltanulás (A Gyûrûk Urában szereplõ versek énekelhetõ változatai a Tolkien Ensemble nyomán)
- Élõzene és táncház

Színpadi bemutatók:
(este 19 órától 21 óráig)
- Dalok Középföldérõl (az MTT dalárda bemutatója)
- Gondolin (részletek A Szilmarilok hagyományai alapján készülõ színdarabból)
- Lindalë Endoreo (Zenék középfölde hangulatában)
- Táncok az Óidõkbõl
- Fornost bukása (dráma az arnori királyság végnapjairól)

Napközben a helyszín több pontján érdekes játékokat találhatnak az arra vágyók. Lehet fényképezkedni hobbit vagy ork bõrbe bújva, mindenki elkészítheti saját képregényét “A Gyûrûk Ura” jeleneteibõl. A kreatív tevékenységeket nyújtó asztaloknál gyöngyfûzés, címerfestés, kaligráfia, üveg- és textilfestés, és még rengeteg egyéb alkotó tevékenységre nyílik lehetõség.

A rendezvény helyszínén meg lehet vásárolni továbbá a magyar nyelvterületen elérhetõ majd minden könyvet (magyar fordításokat és eredeti angol nyelvû köteteket is), ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életmûvéhez kötõdik, illetve látható lesz egy, a teljes Tolkien életmûvet felvonultató könyvkiállítás is.

JEGYÁRAK:
Felnõtt: 700 Ft
Diák: 600 Ft
Családi: 1500 Ft
A Magyar Tolkien Társaság tagjainak és az AKG diákjainak: 500 Ft
A középföldei jelmezben érkezõk mindezeken felül 150 Ft-os díjkedvezményben részesülnek!


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.tolkien.hu/view.php?&c=1&a=2176]
[http://www.tolkien.hu/view.php?m=8&c=1&a=2181]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.