LFG.HU

Aserminio_de_Mueria
ismertetőCimkek

Ritka eset mostanság, hogy DVD – filmről lehet olvasni ismertetőt itt az RPG.hu -n, hiszen elég kevés ide vágó témájú mozi készül évente, azonban úgy érzem, ezt nem kellene senkinek sem kihagyni. A leértékelt filmek között találtam egy – nekem legalábbis – tökéletesen ismeretlen filmet. Ander RØnnow Klarlund: Zsinóron című alkotását. Elolvastam a borítóját, nem sokat mondott, bár jót derültem rajta: “… de a formabontó, marionett – technikával előadott animációs fantasy filmek iránt érdeklődők számára is óriási élményt szerez.” Hm… Nem is tudtam, hogy létezik egy egész ilyen műfaj. Vagy lehet, hogy eleve kategóriateremtőnek szánták… Mindegy, kíváncsiságból megvettem, s elkezdtem nézni. Tíz perc után lenyűgözött a film, és azonnal rajongóvá lettem.
Egy városállam, Hebalon királya számot vet életével, és rájön, hogy rossz úton jár. Ír egy búcsúlevelet fiának, Hal Tara hercegnek, majd öngyilkos lesz. Azonban gonosz fivére elsinkófálja a levelet, és az ősellenséget, a Zárót, a Zerithek törzsfőnökét vádolja a gyilkossággal. Hal Tara herceget addig bujtogatja, amíg az álruhában el nem indul bosszút állni apja feltételezett gyilkosán. Azonban az út során rájön, hogy eddigi védett, kényelmes élete bizony teljesen elvakította, és sziklaszilárdnak hitt világképe bizony ezer sebből vérzik. Többet nem írok a történetről, nem igazán szeretném lelőni a poénokat, inkább nézze meg mindenki magának!
A történet bár nem a szokásos hollywoodi klisékből áll, eddig azonban mégis csak egy fordított Hamlet. Ami igazán egyedivé teszi ezt a filmet, és amibe azonnal beleszerettem: A szereplők marionett – bábok. Nem emberek, akiket bábokkal játszanak, hanem maguk a bábok. Tudják is magukról, hogy ők azok. Különböző sarlókkal – alabárdokkal harcolnak, amikkel egymás zsinórjait igyekeznek elvágni. Az öreg király például úgy lesz öngyilkos, hogy elvágja a fejét tartó zsinórt. Amikor a herceg megsebesül, és a kezét tartó zsinór elszakad, fognak egy rabszolgát, egyszerűen leveszik a kezét, és a hercegnek adják. Hogy miért nem faragnak egyszerűen egy újat? Kiderül a filmből. Páncél helyett fémszálakkal erősített zsinórokat hordanak, amelyeket nehezebb elvágni. A temetés annyi, hogy a zsinórját vesztett királyt csörlővel fölemelik egy oszlop tetejére, és ott hagyják. A város szélén egész nyomorúságos rabszolgatelepek léteznek. A hadba vonuló seregek számos szolgát visznek magukkal, akiknek végtagjaiból pótolják saját elvesztett kezüket – lábukat. A házaknak nincs teteje, hiszen a bábok képtelenek elszakadni zsinórjaiktól, így fedett helyre sem mehetnek.
 
A készítők szinte mindenre gondoltak: Teljes mitológiát építettek fel a film köré, és becsületükre legyen mondva, sehol sem gabalyodtak bele a saját okfejtéseikbe. A báboknak külön meséik vannak, külön szokásaik, külön isteneik, és mindez egy egységes egészet képez. Látszik, hogy jó pár órát töltöttek a világ megformálásával is. A használati tárgyak mind illeszkednek a bábuk sajátos testfelépítéséhez, az épületek, a környezet, mind – mind valahogy egyedi, és valahogy pontosan illik a bábokhoz.
 
Bár a történet egyszerű, azonban meglepően bonyolult jellemeket kaptak az egyes szereplők. A jók nem olyan nagyon jók, a gonoszak nem olyan gonoszak, gyakorlatilag minden egyes szereplő belefut valamilyen komoly dilemmába a film során. Valahogy minden egyes szereplő úgy viselkedik a filmben, ahogy kellene neki, vagy legalábbis pont úgy, ahogy én bonyolítanám a mesét. Minden szereplő megkapóan emberi, megvannak a maguk félelmei, vágyai, álmai.
 
Mit mondjak, a Zsinóron meglepően jó film. Sőt, azt hiszem az egyik legjobb film, amit az utóbbi egy évben láttam. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Végtelenül ötletes, egyedi, és szórakoztató.
 
Kapható a TESCO -ban, 950 pénzért. Bőven megéri.
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához