LFG.HU

Attila
RPG fejlesztésCimkek
Elöljáróban: a lenti játék az rpg.hu szerepjáték-készítő pályázatán indult, amely eléggé behatárolta az elkészítési időt és a terjedelmet. Az emiatt jelentkező esetleges problémákat tehát kevésbé boncolom, mint ahogy azt egy “rendes” játéknál tenném. Függetlenül az eredmény minőségétől szeretném minden résztvevőnek megköszönni, hogy próbálkozott, remélem, hogy az esetleges negatívumok nem veszik el a kedvet a jövőbeni alkotásoktól.
 
Kék szalag
 
Poszt-apokaliptikus fantasyból láttunk már párat, a Kék szalag alapötlete mégis elég újszerű: az isteni problémák miatt a világból eltűnt tűz egészen radikális húzásnak tűnik, és nem csak amiatt, mert nincsenek tűzlabdák.
 
A megvalósítás azonban itt sem teljesen zökkenőmentes. A világ története rész – amely világbemutatás is egyúttal – néhol rászorulna némi vágásra/szerkesztésre. Egy külön kiegészítőben, ahol van hely ilyesmire, lehetne bő lére eresztve részletezni a teremtést – itt inkább koncentrálni kéne a közvetlen eseményekre. Stílus szempontjából is akadnak botlások: a háromezer éven át csiszolt maroktőr-stílus (kell ilyesmi egy teremtéstörténetbe?) a mágikus kísérlet – a kilométeres falakkal – részletes leírása és társaik véleményem szerint nem feltétlen ilyen módon kellene, hogy előkerüljenek. A lakható világ kinézete – ami engem valahol a Dark Sun és a Torg-os ravagonok pusztuló dimenziónának keverékére emlékeztetett – sokkal nagyobb hangsúlyt kaphatna, hogy jobban érezze a játékos, miről is van szó.
 
Stílusproblémák is akadnak a bemutatóban: az ecetes lében pácolt ételek még úgy-ahogy érdekesek – bár lehetne simán szárított kaja is -, de az antimikróbiális hatású növényi kivonatok már kissé tökön rúgják a fantasy hangulatot. Hasonlóképpen hangulatgyilkos tud lenni a terményfeleslegekről szóló rész – és nem csak azért, mert a bőséges kajaforrás nem feltétlen segíti elő a katasztrófa-hangulatot.
 
Inkább végig kellene gondolni, hogy milyen más hatásokkal jár egy világon a tűz hiánya, és ezek következményeit beleilleszteni a leírásba. Példának okáért a tél hidege egy normál világhoz képest jóval komolyabb veszélyt jelenthet, elvégre még hőforrásokra se támaszkodhatnak a lakók…
 
Ami a rendszert illeti, nem vagyok biztos abban, hogy szükség van ilyen szintű részletezésre. A tizenkét tulajdonság közti különbséget nem mindenhol lehet látni – pl nem értem mi a különbség az önuralom és lélekjelenlét között. Plusz, bár látni, hogy eredetileg általános rendszerről van szó és a teljesség kedvéért van benne a mágia tulajdonság, de azért lehetett volna itt is vágni egy kicsit.
 
A képzettségrendszerrel kapcsolatban részint nem igazán tűnik okésnak a súlypontnak nevezett specializáció – nem tudom, mennyire van kiegyensúlyozva a költség-hatás-megszorítás e téren a rendszerben, részint pedig nem tudom, érdemes-e ennyi helyet elhasználni a fa-, kő-, fém- stb mívességek leírására: 32 oldala van az embernek, tán ki lehetne használni jobban is.
 
(Ja, és kibírtam volna a kleptomániás beteget gyógyító Bubó doktor példája nélkül is.)
 
Egy másik apróság a rendszerrel kapcsolatban az őrületek: kicsit csak-úgy-odapakoltnak tűnik. Oké, a fajok egy részét kissé megrázta az istenek körében bekövetkező hiány, de ha már az elmebetegségekkel foglalkozunk, általánosságok helyett érdemesebb lenne talán ezen konkrét problémákra koncentrálni.
 
Eh. Gondban vagyok ezzel a játékkal. Egy részről van egy egészen pofás alapötlete: a kőkorszaki szintre visszafejlődött fantasy világ, ahol egy apróság hiánya miatt teljesen felborult az élet. Vannak mindenféle elhagyott romok, amiben talán turkálni lehetne egy régebbi civilizáció maradványai után, van egy teljesen megváltozott környezet, ami esetleg kitermelhet némi nem túl barátságos élővilágot (igen, komolyan hiányoltam legalább néhány monsztát), meg egy pár egyéb potenciális elem, amiből nagyon klassz fantasy játékot lehetne barkácsolni. Ezen elemeket azonban a játék maga szinte alig kezeli. Ez az ötlet sokkal többet érdemel, szerintem érdemes lenne alaposabban kidolgozni…
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://rpg.hu/download/palyazat/kek_szalag.zip]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához