LFG.HU

Attila
RPG fejlesztésCimkek
Elöljáróban: a lenti játék az rpg.hu szerepjáték-készítő pályázatán indult, amely eléggé behatárolta az elkészítési időt és a terjedelmet. Az emiatt jelentkező esetleges problémákat tehát kevésbé boncolom, mint ahogy azt egy “rendes” játéknál tenném. Függetlenül az eredmény minőségétől szeretném minden résztvevőnek megköszönni, hogy próbálkozott, remélem, hogy az esetleges negatívumok nem veszik el a kedvet a jövőbeni alkotásoktól.
 
Outlaw Star
 
Az Outlaw Star-on sajna meglátszik az oldalszám-korlátozás hatása, mivel ezt a példány is kissé befejezetlennek tűnik. Ez eléggé kár, mivel űrhajózós, (szándék szerint) anime-beütéses világával legalább egy kissé elüt az eddig boncolgatott versenyzőktől.
 
Más kérdés, hogy figyelembe véve a kiírás egyik pontját:
 
“- Témamegkötés nincs, fantasy, sci-fi, horror, humor stb. témák egyaránt elfogadottak, de lehetőség szerint jogvédett szellemi termékekkel kerüljétek a kapcsolatot. (Tehát például a MAGUS v32, esetleg a Terminátor szerepjátékok jó eséllyel diszkvalifikálva lesznek.)”
 
…kissé necces az Outlaw Star anime sorozathoz írt rpg-vel nevezni. No mindegy, azért nézzük csak a végeredményt.
 
A világleírás kissé lájtos, nem tudom, mennyire fedi a sorozat világát – az animés csingcsungok tőlem kissé távol állnak – de az itteni alapok elég általánosak ahhoz, hogy teljesen független scifi-akciózgatós világ lehessen belőle – én a magam részéről inkább erre a részére hajtanék rá és külön bónusznak tekinteném, hogy OS-et is lehet játszani vele.
 
Ami a fajokat illeti: a Ctarl-Ctarl-okat kissé herélni kéne, hogy legyen némi hátránya is. A kiborgok kissé feleslegesek fajként – hiszen menet közben bárkibe lehet vasat építeni. Ami pedig a robotokat illeti: miért ne lehetne őket egy kategóriába venni a később tárgyalt űrhajókkal?
 
A képzettségeknél – pusztán az elvi lehetőségeket nézve – átgondolnám azt, hogy nincs felső határuk: az ilyen rendszereknél néha előfordul, hogy a kocka szerepe érdektelenné válik, ha a fix számok túl meghatározóak a próbában. Az pedig, hogy nincsenek kisugárzás alapú képzettségek, véleményem szerint hiba. Részint felesleges ponttemetővé teheti az egyik főtulajdonságot, részint pedig igenis lennének lehetőségek a szociális jellegű dolgokban. (És akár egy űrhajó is lehet fenyegető külsejű, ugye.)
 
Nem tudom, mennyire volt tesztelve a rendszer, de használhatónak tűnik, és vannak benne pofás ötletek. A kezdeményezés célszámosítása – ha nem dobsz elég magasat, nem cselekedsz – például érdekes, bár a ki-mikor-akar-jönni rész talán felesleges lassításnak tűnik. Némi átdolgozást azért igényel a cucc, kínosan hiányoznak például a fegyver/páncél/stb adatok.
 
Hasonlóan a mágiát is jobb lett volna kicsit alaposabban részletezni. Semmi kifogásom az ilyen laza rendszerekkel – hé, például a Buffy is remek -, de legalább annyi háttér lehetett volna a dologról, hogy sorozatot nem ismerőknek is legyen valami vizuális segítsége a mágia elképzeléséhez. Meg a határaihoz – ha már nem adunk rendszer-határokat a mágiának, nem túl fair a mesélőt megkérni, hogy vigyázzon, ne vegye át a mágia a többi képzettség szerepét.
 
1) Mi volt a fő célja a szerzőnek, amelyet meg kívánt valósítani ezzel a játékkal.
Az Outlaw Star Animének egy világhoz passzoló rendszert készítni.
 
Nem ismerem a sorozatot, nem tudom megítélni, mennyire passzol hozzá a játék.
 
2) Miben nyújt véleménye szerint újat a piacon levőkhöz képest a játék.
Talán még nem készült rendzser a fenti sorozathoz, bár ez nem egy nagy újdonság:P
Érdemben a szabadsága az, ami viszonylag újszerű, próbáltam a lehető legkevesebb korlátozást adni egy karakter megalkotására. Nem hiszem, hogy bármilyen karakter megalkotása problémát okozna a rednszerben.
 
Nos, bár a sorozathoz talán nem készült külön játék, a hasonlóan lájtos BESM feltehetőleg gond nélkül passzintható lenne hozzá. Ami ezt a pályaművet illeti: én inkább egy általános űr-játék felé vinném el a fejlesztést, adnák hozzá világ-részleteket, felszerelést, fajokat – nem feltétlen a 32 oldalas limithez ragaszkodva -, mert ebből még lehetne valami.
 
Jelenlegi állapotában azonban sajnos nem teljes játék.
 
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://rpg.hu/download/palyazat/outlaw_star.zip]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához