LFG.HU

Attila
RPG fejlesztésCimkek
Elöljáróban: a lenti játék az rpg.hu szerepjáték-készítő pályázatán indult, amely eléggé behatárolta az elkészítési időt és a terjedelmet. Az emiatt jelentkező esetleges problémákat tehát kevésbé boncolom, mint ahogy azt egy “rendes” játéknál tenném. Függetlenül az eredmény minőségétől szeretném minden résztvevőnek megköszönni, hogy próbálkozott, remélem, hogy az esetleges negatívumok nem veszik el a kedvet a jövőbeni alkotásoktól.
 
Manómánia!
 
A Manómánia rpg borítója egy kissé elrajzolt, boldogan vigyorgó, összességében amatőr benyomást keltő alkotás. Tán éppen emiatt kellemes pont az eddigiek kissé befordulósabb hozzáállású hangneme után, bár ez a borító már a pályaanyagok nyomtatásakor is feltűnt a többiek között. Lehet, hogy nem is volt rossz ötlet betenni…
 
Maga a játék – leszámítva azt, hogy azért nem ártott volna bevetni némi helyesírás-ellenőrzőt néhol -, viszont meglepően profi vonásokat mutat rendszer szinten. Ugyan a bevezető alapján egy Hupikék Törpikékbe oltott Ősök városát várna az ember – én legalábbis -, a szerző sikerrel vette a korlátozott méretből fakadó akadályokat. A karaktergenerálás igen egyszerűre sikerült azzal, hogy nem foglalkozik főtulajdonságokkal, csak előnyökkel és hátrányokkal, amivel részben helyet spórol, részint valószínűleg a célközönségnek is jobban fekszik. (Nem tudom, hogy pontosan ki a célközönség, de ha valaki manósat játszik, akkor feltehetőleg nem érdekelt a komplex rendszerekben.)
 
A kockadobálós rendszer is érdekes, bár ha az ember kezdőknek szán egy játékot – lehet, hogy nem annak van szánva, de nekem úgy tűnik -, tán nem biztos, hogy egzotikusabb kockákra van kihegyezve a dolog. Ez persze csak apróbb nyűg, de a dobálgatásos példánál egyértelműen látszik, hogy az alkotónak halvány gőze sincs a valóságról.
 
Egy macska lefogása könnyű feladat, mi? Oda ne rohanjak…
 
Ettől függetlenül a motor átláthatóan van bemutatva és működőképesnek tűnik. Tetszik, hogy még a valószínűségek belövéséhez is segítséget kap a mesélő, illetve, hogy a harci nehézségekről is egész használható az összefoglaló táblázat: idáig ez a motor tűnik a legfelhasználóbarátabbnak.
 
Ami a világot illeti: itt kicsit vannak gondok. A legrészletesebben a manók területe van leírva, ami tekintettel a faj láthatólag nagyon kooperatív természetetét elnézve, itt valószínűleg kevés a konfliktuslehetőség. Több hangsúlyt kellett volna helyezni a törpék és emberek dolgaira, mivel a felsorolt kalandlehetőségek is kissé soványak.
 
Az előny-hátrány lista okésnak tűnik, a lények listája kissé rövid, felszereléslista szintén, de használható.
 
Lehet, hogy a helyhiány miatt nem volt lehetőség a világ részletesebb kifejtésére, bár talán kicsit ügyesebb szerkesztéssel lehetett volna még egy oldalt spórolni. Így sajnos, bár látszik az alapos és átgondolt munka a játékban, tulajdonképpen fogalmam sincs arról, mit is kezdenék vele mesélőként – bár lehet, hogy ez csak átmeneti ihlethiány.
 
A játék során a játékosok föld alatt élő, bűverejű kis manókat alakítanak, akik rengeteg kalamajkába kerülhetnek. Kalandokban nincs hiányuk: a gonosz törpék, az ostoba trollok, no és persze a Fenti Helyen lakó Emberek oktondisága egyaránt veszélybe sodorhatja a Manók mindennapi életét. A Manómánia! játszható – termésetesen – laza, humoros játékként is, de akár izgalmas kalandjátékként, és egészen komoly mesélők esetén sötétebb hangulatú, heroikusabb kampányként is.
 
 
Rendszerét tekintve a játék viszonylag (de csak viszonylag) szabad stílusú szabályokra épül, ahol sok múlik a mesélő és a játékosok pillanatnyi belátásán vagy ítélőképességén. Házilag jelenleg “d8″ rendszernek kereszteltem el, mivel ez a méltánytalanul elhanyagolt dobókocka kapja benne a legnagyobb szerepet. A Manómánia! rendszere szabadon bővíthető, bőven van benne hely új adottságok, képzettségek és bűverők kidolgozásának, új szörnyek és lények bemutatásának, fantiziadús bűvös tárgyak kidolgozásának. A Manómánia! világa is éppilyen nyitott: az alapkönyv mindössze a világgal kapcsolatos alapokat rögzíti. A lehetőség nyitva áll a későbbi “Manómánia! – a Város titkai”, “Manómánia! – a Dérúr barlangjában”, “Manómánia! – Dukwald és vidéke” régióismertető kiadványoknak éppúgy, mint mondjuk a “Manómánia! – az Ősök nyomában”, “Manómánia! – a Bűverő Kódex”, vagy “Manómánia! – Legendás teremtmények” rendszerbővítő kiegészítőknek.
 
Sajnos nem derül ki, hogy pontosan miben szeretett volna újat alkotni és mi volt a célja a szerzőnek, de azért egészen jól sikerült próbálkozás ez a Manómánia. A motorja mindenképpen tetszik, a világ meg hátha beindítja mások fantáziáját, ha nálam ez nem sikerült.
 
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://rpg.hu/download/palyazat/manomania.zip]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához