LFG.HU

Attila
RPG fejlesztésCimkek
Elöljáróban: a lenti játék az rpg.hu szerepjáték-készítő pályázatán indult, amely eléggé behatárolta az elkészítési időt és a terjedelmet. Az emiatt jelentkező esetleges problémákat tehát kevésbé boncolom, mint ahogy azt egy “rendes” játéknál tenném. Függetlenül az eredmény minőségétől szeretném minden résztvevőnek megköszönni, hogy próbálkozott, remélem, hogy az esetleges negatívumok nem veszik el a kedvet a jövőbeni alkotásoktól.
 
Túlélő
 
Ez a Túlélő című játék érdekes darab, legalábbis az alapötlet. A minijáték koncepció itt is úgy valósul meg, hogy a rendszer egy bizonyos fajta kalandtípust támogat. Ahogy a Mountain Witch esetében ez a boszorkányhentelés volt, itt a karakterek külső hatalom által történő élet-halál próbatétele a téma, hasonlóan például a Kocka című filmhez.
 
Ami a jellemturkálós lehetőségeket illeti, az ötletben vannak lehetőségek; egymás ellen forduló, a túlélés kedvéért magukból kivetkőző karakterek valószínűleg megindítják a nyálelválasztó mirigyeket a szerepjátékosok igazzybb részében, legfeljebb az életút-divízió húzza majd kicsit az arcát.
 
Ami viszont a játék részét illeti, van néhány csapda, amit a koncepció felvet. Rögtön az első az, hogy a jétékosok itt előbb-utóbb deklaráltan egymás ellen fognak fordulni (legalábbis a környezet erre motiválja őket), ami nem feltétlenül mindenki számára móka és kacagás. Ezt a problémát lekezelni nem könnyű, sem mesélői, sem rendszer szinten – sajnos a Túlélő sem foglalkozik ezzel, valószínűleg feltételezi, hogy az ilyen szitukat a játékosok kezelni tudják. A helyzetet nem teszi könnyebbé, hogy a karakterek értelemszerűen marionett-figuraként vannak mozgatva egy megfoghatatlan, ultraerős hatalom által, ami szintén nem mindig a legkellemesebb motiváló tényező.
 
Ami egyébként a rendszert illeti: szimpla, témára kihegyezett. Vannak ugyan apróbb hiányosságok - például az Útravaló tulajdonság elég értelmetlennek tűnik, illetve a célszámok meghatározásához sem ártott volna némi segítség -, de például tetszett, hogy a civilek mennyire nem értenek a lőfegyverekhez; kicsit talán túlságosan sem, de ez elég jól passzol a bepánikolt lúzerekkel teli túlélőshow hangulatba.
 
Hiányoltam viszont a lelki nyavalyák kezelését, illetve kicsit vázlatosnak tűnik az, ami rendelkezésre áll. Nem azt mondom, hogy komplex szabályokkal illene szimulálni öt tizedesjegyig a stresszt meg a többit, tetszik, hogy az épelméjűséget csökkentő hatások listája jó értelemben véve realisztikus, és jó helyeken tapogatózik, de valamiért van némi hiányzérzetem.
 
Talán ha össze lehetne valamilyen módon kötni a lelki dolgok szabályait és azt, hogy a menet közben megpusztuló karakter játékosa is jutalmazva legyen valahogy? Mittomén, a játék végén, függetlenül a túlélők számától és személyétől az összes karakter teljesítménye (szerep- és fizikai teljesítmény) alapján lehetne valami összpontszám, mintegy szimulálva a kísérlet sikerét adatgyűjtési szempontból…
 
Vagy valami, fogalmam sincs, mit lehetne tenni, de hiányérzetem az van.
 
A híresztelések résznél jutottam arra, hogy bár az ötlet remek, ebből nem annyira külön szerepjátékot, mint inkább sokkal-sokkal jobb modult lehetne írni. Az itteni ötletek ugyanis a maguk 1-1 sorával magasan verik a megelőző oldalakat. Igen, részemről én egy Unknown Armies modult faragnék a koncepcióból, aminek a végén a díj a Túlélő avatárság lehetne. Vagy valami ilyesmi.
 
 Abban, hogy miben nyújt újat a már meglévőkhöz képest, idézném magát a művet: “A Túlélő célja, hogy egy rendkívüli és brutális körülmények közé került kis csoport felbomlását, esetleg hősies kitartását a maga kíméletlen gyorsaságával vigye a végkifejletig, remélhetőleg intenzív, nagyjából egy-két üléses játék során.”
 
Nos a koncepció kétségtelenül megvalósult, de ahogy azt fentebb is írtam, talán nagyobbat ütne kalandként, mint önálló szerepjátékként. Persze ízlések és pofonok, ugye.
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://rpg.hu/download/palyazat/tulelo.zip]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához